melisin sirup
Recept:
* sveža melisa
* 2 litra vode
* 2 kg sladkorja
* 2 citronki
* sok 4 limon
Svežo meliso operemo, obtrgamo listke, ter damo v velik lonec. Mora jo biti toliko, da jo 2l vode prekrije.
Vreti mora kakšnih 10 – 15 minut, da melisa spusti sok.
Precedimo, dodamo 2 kg sladkorja, dve citronki (v redčih škatlicah) in spet kuhamo, da se sladkor popolnoma raztopi.
Na koncu dodamo sok 4 limon, še vroče prelijemo v steklenice, zapremo in pustimo da se ohladi.
Sirup se pije razredčen z vodo, lahko ga damo v čaj, kompote ali “obogatimo” okus drugim pijačam (brezalkoholnim).
Super je, domače (čeprav je notri citronka in sladkor) in poceni!
ej ta-maxi, a je to ful velik melise? jaz jo imam na vrtu, ampak se mi zdi da jo bo kljub vsemu premal za ta recept. daj povej tudi ali je treba steklenice zapret tako “original” (kot jih dobiš v trgovini npr) ali lahko s plastičnim zamaškom. se bojim da bi vse skupaj zavrelo, če ne bo dobro zaprto. hvala ti, čau…
študije so pokazale, da vročina C-vitamina ne uniči, uničijo pa ga železovi ioni, ki se sprostijo ob stiku z železom. Tako da ni treba preveč skrbeti