MENA
Ej, to moš dat skoz, ni fajn sej vem, sem dala skoz, proti naravi se nima smisla borit. Bodi pozitivna, smej se, na glas govori o svojih težavah, vzami to stanje kot vsa druga v življenju. Zagotovo bo minilo, bolj boš sprejemala vse spremembe samoumevno, lažje bo. Naenkrat bo kr minolo. Verjemi, mam izkušnje.Ko se je men zaćelo dogajat sploh nisem pomislila na meno in ko je blo že bolje, sem se komaj zavedala za kaj je šlo. Ej, pa čist res, ko se zgodi, sploh ne morš nerjet, še pomisliš ne…..Sem povedala cimru v službi, pa se je smejal, je reku, ej kot bi poslušal svojo ženo. No pol pa mi je reku, da ma tud on podobne težave… Vidiš, če se da govori o tem z ljudmi, ki so ob tebi, to je nekaj najbloj naravnega, kot puberteta. Jst sem vse skup obrnila mal na hec in sem rekla, ja sem pač stara baba, hahaha….Noben me ni zarad tega gledal čudno, vsem sem se zdela ful normalna. Vse dobro ti želim. LP
http://med.over.net/forum5/read.php?27,9405052,9417312#msg-9417312
ANATOMIJA MODROSTI MENOPAVZE
Menopavza združuje modrost prejšnjih stopenj in jih povzdigne na višjo raven.
TELESNI PROCESI
– menstruacijski ciklus
– nosečnost/plodnost
– menopavza VKODIRANA MODROST
– ciklična intuitivna modrost in čustveno recikliranje ter obdelava
– sposobnost spočeti idejo ali življenje z drugim, ju obdržati, gojiti in dovoliti, da se rodi
– prehod v leta modrosti, sposobnost intuicije, vnovično sejanje
Hormonski in čustveni ritem življenja ženske
Do zrelih let je energija ženske usmerjena k skrbi za druge. Deloma njeni hormoni hranijo njen nagon po vzgajanju, njeno predanost povezanosti in harmoniji v njenem svetu. Toda 2 – 3 dni v mesecu (tik pred in v začetku menstruacije) pride do hormonskega predaha – pajčolan med našim zavednim in nezavednim postane prosojnejši in notranji glas nas opozarja na lastne potrebe, ki ne morejo biti vedno podrejene tistim, ki jih imamo rade. Medicinske raziskave so to potrdile (dr. Terese Benedik in dr. Boris Rubenstein). V drugi polovici menstrualnega cikla se aktivirajo bolj intuitivni deli naših možganov in nam dajo povratne informacije o stanju našega notranjega življenja.
• Menstruacijski ciklusi – večino rodne dobe so sledeči si menstrualni ciklusi razdeljeni na dvoje: v prvi polovici ciklusa se pripravljamo na rojstvo nekoga ali nečesa, v drugi polovici pa se pripravljamo na rojstvo sebe. 2-3 dni v mesecu (pred in v začetku menstruacije) pride do hormonskega predaha – glas duše nas nežno opozarja na naše potrebe. To je IZMENICNI TOK MODROSTI.
• V predmenopavzi se hormonski predahi daljšajo in tako preidemo polagoma v ENOSMERNI TOK MODROSTI. Menopavza nas biološko nagovarja, da si vzamemo “pavzo” od vsega, si najdemo malo miru pred motnjami in zahtevami in razmislimo o preteklosti in prihodnosti. Čeprav se te sanje zdijo nedosegljive (v času, ko otroci še niso odšli, starši pa že potrebujejo pomoč in skrb) si v rednici vsaka ženska lahko najde zatočišče v svojem okolju. Ko se odločimo, da bomo naredile ta prvi korak, dobimo možnost za razvoj na novo odkritega občutka sebe in smisla svojega življenja.
Ženska je biološko programirana tako, da jo je lažje nadzorovati – intelektualno, duševno in družbeno – v času rodne dobe. Ko ustvarja dom in družino, je njena osnovna skrb ohranjanje ravnotežja in miru. Zdi se, da nagonsko ve, da je bolje sklepati kompromise, da bi dobila vso podporo, ki jo lahko dobi. (raziskava na Švedskem je ugotovila, da je pri ženskah – samohranilkah –70{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} večje tveganje prezgodnje smrti kot pri materah s partnerjih; tveganost prezgodnje smrtnosti je enaka ne glede na družbeno – ekonomske in zdravstvene dejavnike. Torej si ne očitajte, če ste dolgo vztrajale v zvezi, za katero ste čutile, da za vas ni najboljša – tako smo programirane, dokler »mladici« ne dorastejo).
Ko ženska stopi v menopavzo, izstopi iz vloge rojevanja in skrbi za druge. To ne pomeni, da ni več dobra skrbnica, pač pa v večji meri sama odloča, kam bo usmerila svojo ustvarjalno energijo.
Spremenjeno hormonsko ravnotežje pripravi možgane na nove zaznave in novo vedenje. Hormoni vplivajo na hipotalamus, ta pa je direktno odgovoren za doživljanje in izražanje JEZE.
Svojo jezo si moramo priznati. Zlasti v zrelih letih ima pomembno vlogo pri izboljšanju življenja in zdravja. To je močan znak naše notranje modrosti in morale bi mu prisluhniti in se mu odzvati.
RAZDRAŽENOST je nizkonapetostna oblika jeze.
NE UBIJTE SLA
V naši kulturi je v navadi, da rešujemo probleme menopavze s pomirili in zdravili za boljše počutje, namesto, da bi se vprašali kaj je v neravnotežju in kaj bi morale spremeniti. Tudi nadomestna hormonska terapija ne bo veliko pomagala, če ne bomo naredili česa zase.
Evo, jaz sem tudi že dala skozi neprespane spotene noči. Meni se je vse skupaj začelo v precej težkem času, ko sem izgubila službo, tako da nisem točno vedela, od česa ne morem spati in se potim. Razen tega sem se še zredila, kar je še povečalo valunge.
Potem sem si v Avstriji v lekarni kupila zeliščne kapljice Agnukliman, ki so mi veliko pomagale. Jemala sem jih kakšne pol leta. Treba je prebrati navodila. Shujšala sem, torej spremenila prehrano in težave so prenehale. Lahko rečem, da sem jih dobro odnesla, zdaj me redkokdaj še oblije vročina.
Tudi jaz ne priporočam nobenih Sensilab ali kakšnih drugih tablet.