Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute menjava kredita iz CHF v EUR da ali ne

menjava kredita iz CHF v EUR da ali ne

Pozdraavljeni,
Vem da se na to temo ogromno piše ampak vseeno bi prosila za nasvet
Glede na to, da mi na banki pravijo naj počakam, pa povem po pravici da jim ne verjamem več s tem čakajnem, ker sem se že enkrat zaj, ker sem jih poslušala.
2008 sem vzela 93.500 CHF kredita za dobo 20 let. Takrat je to bilo 56.000 EUR, da ne govorim kolko je do danes narastel. Obroki rastejo a ko je začela kriza je zelo padel. Takrat je bilo najlepše odplačevati 🙂
Danes, je mesečni obrok 519,66 CHF = 466 EUR
Kredit mi pomagajo odplačevati starši in jaz ga mesečno plačam 332,66 CHF ( 298 eur ), ata pa 187 chf ( 167 eur ).
To je ratalo glede na to da sem samohranilka z 700 eur neto plače, 100 eur preživnine in 50 eur doklad zelo težko odplačevati, kljub pomoči staršev.
Zdaj pa me zanima kaj naj naredim, ali naj menjam ali ne. Ko na banki prašam mmi enostavno odgovori da bodo stroški menjave veliki in da se mi ne splača in naj malo počakam ker naj bi se zdaj to dvigovanje ustavilo in naj bi se poenotilo, oz da ne bo tazga nihanja.
Pred letom dni sem hotela 15.000 eur položiti da bi se malo odplačal kredit pa je zopet rekla nja raje počakam da se mi ne splača oz nebi bila nič na boljšem.
Uglavnem če se bo to dvigovanje kredita nadaljevalo ga enostavno ne bom več sposobna odplačevati in bom ostala na temu da ga prodam in potem grem k staršem v 45 m2 stanovanje,……

prosim vas za menja, koga lahko vprašam za nasvet, ker ravno za finančne svetovalce nimam denarja….
hvala
lp

Če si v situaciji, ko ne moreš odplačevati je moje mnenje naslednje:

a) Vzela si kredit 56.000€ kar je pomenilo 93500 CHF

Danes dolguješ glede na tečaje in vse skupaj nekje 66.000€. kar pomeni 74816 CHF.

Nič nisi napisala kakšna je bila obrestna mera, pribitek. To je pomemben podatek.

Če vzameš danes kredit za poplačilo jemlješ 66.000€ od katerega se ti odštejejo še obresti ki so bile pribite na obroke do konca kredita. Skrajšano nekaj se ti še odpteje. Ne glede na to, da se nekaj odšteje in vzameš za enako dobo odplačevanje je tvoj mesečni obrok – anuiteta od jutri naprej primer:

66.000€ na 17 let –>

Znesek kredita: 66.000,00 EUR
Znesek anuitete: 479,00 EUR
Število anuitet: 204
Mesec plačila prve anuitete: Oktober 2011
Mesec plačila zadnje anuitete: September 2028
Datum izdelave izračuna: 04.09.2011
Stroški odobritve kredita: 162,50 EUR
Način zavarovanja kredita: Zavarovano s hipoteko
Obrestna mera: 2,80 %
Uporabljena vrednost 12 mes EURIBOR 2,09 %
Uporabljena realna letna obrestna mera: 4,89 %
Skupna efektivna obrestna mera: 4,99 %

Trenutno plačuješ 466€ mesečno.

Tečaj lahko še pade, obrok bo višji., Tudi Euribor obrestna mera se viša in ne pomeni, da če boš plačevala kredit v € da ti ta ne more rasti. Tudi ta obrok lahko raste. Ne bo se pa glavnica več povečevala, to je pa res.

Lahko vzameš ponovno na 20 let kar pa pomeni:

66.000,00 EUR
Znesek anuitete: 434,00 EUR
Število anuitet: 240
Mesec plačila prve anuitete: Oktober 2011
Mesec plačila zadnje anuitete: September 2031
Datum izdelave izračuna: 04.09.2011
Stroški odobritve kredita: 162,50 EUR
Način zavarovanja kredita: Zavarovano s hipoteko
Obrestna mera: 2,80 %
Uporabljena vrednost 12 mes EURIBOR 2,09 %
Uporabljena realna letna obrestna mera: 4,89 %
Skupna efektivna obrestna mera: 4,99 %

Kar je nekaj amlega manj, vendar ne bistvenega.

Odločiti se boš morala pa žal sama.

Jaz imam kredit v CHF in ga en bom menjala dokler tečaj ne prileze nazaj na 1.2 – 1.3. Imam pa drugo situacijo, me višji obrok ne boli in nimam finančnih težav. Tako, da premisli.

LP

Bom prepisala iz pogodbe, kar so napisali. To je bilo konec leta 2007. Takrat sva se ločevala z bivšim in sem šla v najemnino ( 250 eur brez stroškov za 45m2 + 160 – 200eur za stroške ). Na SGI Stanovanjsko gospodarsko podjetje je bilo to stanovanje ki ga imam zdaj, 46000 eur, 50m2 bivalne površine, popolnoma zanemarjeno in neurejeno. Vzela sem kredit na hipoteko za moje in stanovanje od staršev, ker sem hotela več kakor pa je bila cena stanovanja, zaradi obnove. Nam se je mudilo, ker so starši poroki in po 20 letih kredita noben od staršev ne sme biti star več kot 75 let. Oče je bil januarja 2008 star 55, in po 20 letih bi jih imel ( jih bo ) 75, mati pa je imela slabšo plačo od očeta, zato smo večino delali na njegovo ime in njegove prihodke.
Jaz sem takrat imela 900 eur neto plače brez potnih stroškov in brez malice, ko sem seštela skupaj je bilo to 1020 samo plače, brez preživnine in doklad. Zaradi krize sem bila ob službo in s kreditom,….ampak to zdaj ni pomembno.
No v pogodbi piše:
banka odobri kredit v nominalnem znesku 93.500 CHF
po obrestni meri LIBOR + 2.65 odstotnih točk letno z dobo plačila 240 mesecev
libor na dan sklenitve pogodbe ( 20.12.2007 ) znaša 2,873% letno, tako da obrestna mera na dan sklenitve znaša 5,523% letno in se spreminja
na dan sklenitve pogodbe ( 20.12.2007 ) znaša EOM 5,70%
mesečna anuiteta na dan sklenitve pogodbe znaša 644,39 CHF

To bi v današnji valuti pomenilo vel kot takrat ( mesečni obrok ) ampak takrat je bil moj prvi obrok 240 eur,….

0,28500% – tole je danes vrednost 12 mesečnega LIBORJA, kar pomeni vzela si LIBOR + pribitek kar je bilo 2,873 + 2,65 pribitka kar je bilo skupaj 5,523% obresti, danes plačuješ za isti kredit 0,285 + 2,65 –> kar je skupaj 2,935 (http://www.nkbm.si/productreferenceinterestrate?nodeid=680 – to je vir za 12 mesečni LIBOR). Kar pomeni, da danes plačuješ skoraj polovico manj obresti, kot si jih plačevala ko si kredit vzela.

Tvoj prvi obrok je bil 240€, sedaj praviš da je 466€. Malo mi je čudno, ker tudi če bi bil tečaj takrat 1.7 kot je prikazano na NLB-ju bi bil tvoj takratni obrok 378€ Kar bi pomenilo, da se ti je obrok dejansko povečal iz 378 – 466€ –> razlika 87€.

Če boš danes jemala kredit boš jemala EURIBOR + pribitek (pribitek imaš zelo visok glede na LIBOR + leta jemanja kredita, za primerjavo moj pribitek, pa sem jemal kredit 2008 je 0,8.) pomeni, da bi plačevala 2,084 + pribitek kar je danes ugodno 2 –> 4,84% efektivna nekje 4,99% kot je na gornjih izračunih.

Kot je razvidno iz izračuna je tvoj kredit ugodnejši kar se tiče obrestne mere, obrok se je povečal za 87€ na mesečnem nivoju, je pa drek to, da se glavnica ni zmanjšala. Tako, da če te pesti predvsem to, da ne bo šlo več z odplačevanjem tudi pri € kreditu boš imela težave, se bo pa glavnica manjšala – to je pa definitivno. To je bila tudi pri meni dilema, ali iti v manj ugoden kredit in se mi glavnica manjša ali pustiti kot je, požreti večje obroke kredita. In odločil sem se počakati.

Sedaj malo blesava pripomba – ampak vseeno, kaj pa če bomo čez tri leta vsi v EU vzeli za valuto švicarski frank???? Ja vem nubeljoza, samo vseeno. Toliko kot je možnosti, da gre vse v maloro je tudi možnosti, da prevzamemo za valuto Švicarski frank in tako parira evropa ostalemu svetu.

Nimam bolj pametnega odgovora od tega. Lahko pa na banki zaprosiš za zmanjšanje pribitka, ker je res visok glede na LIBOR. Lahko tudi zaprosiš za eno letno zamrznitev plačevanja, kar pomeni, da si težave samo prelevila na čez eno leto. Lahko tudi menjaš vendar glede na izračune mesečni obrok ne bo manjši, vendar večji, manjši bo samo v primeru, da podaljšaš odplačilno dobo. Vzameš nov kredit, poplačaš starega in podaljšaš dobo odplačevanja na 25 let. S tem da ponovno tvegaš, da Euribor še naraste in se ti bodo kreditni obroki ponovno večali – vendar če ti bo lažje glede življenja potem je to edina varianta.

Mogoče, še kdo kaj reče na to temo??? Kakšen drugačen nasvet???

Če imate denar (napisali ste da ste hoteli za 15.000 eur poplačat kredit) ga definitivno delno poplačajte. Ostalo spremenite v evrski kredit ker si ne morete privoščiti več tveganja da tečaj pade za 10%.
To da so vam na banki rekli da se vam ne splača za 15.000 delno poplačat kredita je zame zavajanje – kriminalno dejanje.

Čimprej v Evre, za drugačne namene pa je dobra igralnica v Veldnu.

240 je bil samo moj obrok, 644 CHF je pa bil skupen, moj in od staršev.

Danes grem na banko se p ozanimat kako in kaj. Sicer odgovor že vem ampak vseeno. Tistih 15000 eur ni več, ker so prišli nenadni stroški in se je delno porablo, ne pa vse.
Če bi takrat poplačala kredit je rekla na banki se mi nebi poznalo niti 50 eur mesečno pri obroku, zato naj raje ne poplačam. Bomo videli danes……
lp

Glede na stanje , ki se dogaja pripenjam linke
http://www.finance.si/322980/Evrski-obrok-posojila-v-frankih-ni%C5%BEji-skoraj-za-desetino

in

http://www.finance.si/322981/Nasvet-Kako-se-odzvati-na-cenej%C5%A1i-frank

a mogoče lahko kdo predvideva:

kaj bi bilo s krediti v eurih ali CHF, če EURO propade. Mislim na to, da je stanje takšno, da gre eur v franže?

ali ni potem isti problem ali imaš kredit v eurih ali v chf-ju?

Frank umetno pada…od ponedeljka do četrtka kar za desetinko.

Kdaj zamenjat valuto (pri 1,2…ali čakat na še boljše čase, če bomo jih dočakali)?

LP

Target meja, ki jo pričakujejo Švicarji je med 1,3 – 1,4. Tako, da jaz še vedno čakam, ko bo meja 1,3 presežena bom začel razmišljati o menjavi. Glede na to, da imam kredit za odplačevat samo še pet let, da mi obrok niha med 270 – 304€ je tudi verjetnost, da sploh ne bom menjal, glede na dejstvo da je moja efektivna obrestna mera 1,2%.

Če bi imel za odplačevat pa kredit, ki bi presegal 100.000€ in če več kot 10 let bi verjetno menjal ko bi se približevalo 1,3. Se pravi še malo počakal. Trenutne dnevne vrednosti gredo še vedno samo gor. Ta trenutek je razmerje 1.21570.

New Report

Close