Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Menjava toplotne črpalke?

Menjava toplotne črpalke?

Z družino smo se odločili, da bi v naši hiši staro peč na olje zamenjali za toplotno črpalko, ampak nimamo izolacije, zato ne vemo, če bi bilo smiselno. Na kaj moramo biti pozorni? Moramo zamenjati tudi radiatorje? Bo pozimi vseeno toplo, tudi če nimamo izolacije?

Ima kdo izkušnje s tem, kakšen nasvet? Sama sem dokaj bimbo glede tega

Mi smo to naredili pred tremi leti. Tud nimamo nič izolirano, pa se za zdaj obnese. strošek za ogrevanje je cca 50% nižji. Smo pa v dnevni dodali en radiator, tko nam je zračunal inštalater. Pazit morate le, da bo TČ dost močna. Tudi to ti mora izračunat en stručko.

Na taprav forum si se obrnila za nasvete in informacije , očitno si res zmedena in to temeljito.

Koliko ste pa prej porabili za ogrevanje? In še to me zanima, katero toplotno ste izbrali?

Tole je zelo dober članek za vaš primer.

Toplotna črpalka za radiatorje – pomembno pred nakupom | Toplotne črpalke | Varčevanje toplotne energije (varcevanje-energije.si)

Odgovor na objavo uporabnika
zmedena234, 21.03.2023 ob 08:42

Koliko ste pa prej porabili za ogrevanje? In še to me zanima, katero toplotno ste izbrali?

Običajno smo porabili 3 tisoč na sezono, ravno to je problem, da niti ne vem, ali bi vzeli visoko temperaturno ali nizkotemperaturno

mi smo prej imeli porabo od 3000 do 3500 litrov olja. lani je mož zračunal, da je toplotna porabila za približno 1400 evrov elektrike. Letos bo več, ker je šla elektrika gor. Ampak še vedno je cenejš kot ko smo kurili olje.

Imamo pa Daikin toplotno.

Ej, člankov na temo, ki te zanima, je na spletu velik. Mal prebrskaj, boš dobila večino odgovorov. Za začetek ti pošiljam tega

https://www.zurnal24.si/pod-streho/varcna-hisa/novo-ogrevanje-v-starejsih-hisah-je-to-edina-prava-izbira-402601

zmedena243, 21.03.2023 ob 08:01

Z družino smo se odločili, da bi v naši hiši staro peč na olje zamenjali za toplotno črpalko, ampak nimamo izolacije, zato ne vemo, če bi bilo smiselno. Na kaj moramo biti pozorni? Moramo zamenjati tudi radiatorje? Bo pozimi vseeno toplo, tudi če nimamo izolacije?

Ima kdo izkušnje s tem, kakšen nasvet? Sama sem dokaj bimbo glede tega

In doma si v Kopru, Murski Soboti ali Bovcu?

Če boste ostali na radiatorjih, potem nimate izbire. Visokotemperaturna.

Če boste pa prenavljali, vrgli ven radiatorje, vgradili talno/stensko gretje, potem pa lahko razmišljate o nizkotemperatuni črpalki.

Pa znesek 3000 na sezono tudi nič kaj dosti ne pove. Nimamo pojma, po koliko ste kupovali kurilno olje ali plin.

Ena taka, 21.03.2023 ob 09:42

In doma si v Kopru, Murski Soboti ali Bovcu?

Če boste ostali na radiatorjih, potem nimate izbire. Visokotemperaturna.

Če boste pa prenavljali, vrgli ven radiatorje, vgradili talno/stensko gretje, potem pa lahko razmišljate o nizkotemperatuni črpalki.

Pa znesek 3000 na sezono tudi nič kaj dosti ne pove. Nimamo pojma, po koliko ste kupovali kurilno olje ali plin.

je hudič, ko hočeš bit blazno pameten, pa se ti niti v redu ne da prebrat zadeve…

prvi stavek:

Z družino smo se odločili, da bi v naši hiši staro peč na olje zamenjali za toplotno črpalko,

Klasična radiatorska temperatura pri TČ je 50 stopinj do max nekje 60.

Če to zadostuje za ogrevanje hiše, potem verjetno ne bo težav.

Takole na uč in na pamet govorit o izbiri toplotne ni najboljša pot. Faktorjev, ki vpliva na izbiro in pol na učinke je veliko. Priporočam, da najdete strokovnjaka, ki se ukvarja s projektiranjem ogrevanja. Ne montažerja, ampak nekoga, ki zna zračunat toplotne izgube v hiši in na podlagi tega in seveda ustreznost radiatorjev, izračunat moč TČ. Ziher pa mora bit visokotemperaturna.

Ok, hvala za vse nasvete, razumem, da naj bi izbrali visokotemperaturno TČ. Ampak, še vedno pa ne vem, kaj to pomeni. Kaj je sploh razlika med nizkotemperaturno in visokotemperaturno.

Na streho smo fliknili elektrarno. Prej smo porabili 120eur elektrike za 2 gospodinjstvi kurili pa na drva oz v prehodnem obdobju, ko je babo zeblo, si je nažigala ob večeerih električni radiator in kalofirer v kopalnici.

Zraven elektrarne smo v kurilnico zraven peči na drva smo našraufali na steno električno peč za 800 eur. Ko pokurimo viške, štartamo peč na drva. Letos smo na drva kurili skupaj caa 40 dni v decembru in novembru.

zmedena234, 21.03.2023 ob 11:03

Ok, hvala za vse nasvete, razumem, da naj bi izbrali visokotemperaturno TČ. Ampak, še vedno pa ne vem, kaj to pomeni. Kaj je sploh razlika med nizkotemperaturno in visokotemperaturno.

Razlike je 20-30 stopinj. Nizkotemperaturna je za talno gretje in tam zadostuje 30 stopnj. Visokotemperaturna je za radiatorje in ta segreva do 60 stopinj.

Pri talnem je dovolj 30 stopinj, ker je površina velika. Greje se praktično cela površina prostora.
Radiatorsko gretje je z višjo temperaturo na manjših grelih.

Mene pa zanima, a te toplotne delajo tudi, ko je pozimi -15 stopinj. oziroma koliko se takrat poveča poraba elektrike. A so takrat sposobne neizolirano hišo ogret na recimo 22 stopinj.

Delajo tudi pri nizkih temperaturah. Denimo tele https://www.daikin.si/sl_sl/druzine-izdelkov/tehnologija-toplotne-crpalke-zrak-voda-ht/daikin-altherma-3h-ht.html naj bi delale tudi do -25.

Je pa treba vedet, da so pi nižjih temperaturah bistveno manj učinkovite kot pri višjih zunanjih temp.

Ali drugače: razlika je al mora TČ vodo za radiatorje ogret na 60 stopinj pri zajemu zunanjega zraka, ki ma temp 0 ali pa 5 stopinj, ali pa če ma zunanji zrak temp, -15 stopinj, V drugem primeru bo porabila več elektrike kot v prvem.

sem že svetoval, da se vse to pogovorite s strokovnjakom, ki vse to izračuna, potem pa še s proizvajacem o tem, ali njihova TČ izpolnjuje vse zahteve vaše hiše.

Kakšne karakteristike pa ima Daikinova toplotna črpalka? Meni je res pomembno, da je varčna….ob tej poplavi je res težko izbrati pravo…

Mi imamo Daikin toplotno 3 H HT. to je visoko temperaturna. zelo zadovoljni, ful je tiha. Sosed ima LG, ropota kot hudič. Prej smo imeli plinsko peč. Dali smo še sončno zraven. Vzeli smo kredit za oboje. Sedaj je mesečni strošek kredita tle nekje kot je bilo za ogrevanje in elektriko. ko plačamo kredit. čez 6 let, bo ogrevanje in el praktično zastonj. Daikin ima tut 7 let garancije. skratka zelo priporočam.

Cvetka223, 21.03.2023 ob 13:05

Kakšne karakteristike pa ima Daikinova toplotna črpalka? Meni je res pomembno, da je varčna….ob tej poplavi je res težko izbrati pravo…

Ja ta njihova visokotemperaturna 3H HT naj bi bila kar mašina, tko vsaj lahko prebereš v ocenah na spletu. Navajajo predvsem, da tudi pri -28 zunaj lahko vodo za radiatorje ogreje na 65 stopinj. Pa tiha je, pa hladiva naj bi porabila precej manj. Prenovili so kompresor, ki deluje s tehnolgijo dvojnega vbrizga. Enim je pa pomembno tudi kako zgleda zunanja enota, da ne kvari videza hiše. ta toplotna je kar lična. ne vem, pa kakšna je cena v primerjavi z drugimi.

Tele zračne toplotne delajo najslabše med -1 in +2 zunanji temperaturi.
Pri tej temperaturi je v zraku še dosti vlage, ki potem zmrzuje na zunanji enoti. Ta mora zato periodično vklapljati program odmrzovanja in med tem časom ni normalnega gretja.

Če je zunaj manj kot -1, potem vlage ni več in tudi zmrzovanja ne.

Jaz imam sicer toplotno z vrtino. Tam so zelo konstantne razmere. Iz globin pride voda s temperaturo med 5-7 stopinj, toplotna pa potem vrača nazaj za 4 stopinje ohlajeno. Radiatorje pa pogreje toliko, da se jih z roko ne moreš dolgo dotikati.

Kuri pa ta z vrtino tudi ves čas enako elektrike, ko dela, okoli 3 kW. S tem ogreje celo bajto.
Razlika pa je, da konkretno včeraj je delala skupaj 4 ure, 7. februarja pa 11 ur.

Ne nasedaj norcem !

Ohrani peč na olje za pomoč toplotni, ker toplotna je super za ta čas ko so temperature višje, pod ničlo pa so tvoje potrebe po toploti večje in bo samo toplotna premalo.

Znanec je naredil v podobnem primeru kot je tvoj sledeče.

Toplotno je peljal skozi peč na olje, torej če zmore toplotna sama pač zmore če pa ne zmore peč na olje  dogreva vodo iz toplotne , tako dobiš kombiniran sistem kateri je neprebojen v vseh slučajih, zakaj bi metal peč ven če je še dobra ?

Poleg tega ne rabiš nobenega mešanja, nobenih dodatnih zalogovnikov, predvsem pa ne nasedaj dragim ponudnikom TČ, poglej malo na Bolho in si sam ustvari sliko.

Mene pri toplotnih črpalkah zrak voda moti predvsem to, da so lahko precej glasne. Naš sosed jo ima, ne vem sicer katero, ampak to ropota, daj je res zoprno. sploh zvečer.

New Report

Close