Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute mesečna anuiteta gre v nebesa…..

mesečna anuiteta gre v nebesa…..

Odkar se je pričela tale finančna kriza, se je moja mesečna anuiteta dvignila že za 50€….

Imam stanovanjski kredit vezan na švicarja in sem ga dobila po 1,75% obresni meri….pa me sedaj zanima kaj naj naredim, saj iz 530€ mesečno sedaj plačujem 625€, kredit pa še ni 2 leti star. Ali se mi splača it na evro kredit ali naj stisnem zobe in počakam….?

Mal si zamudila, izgubo si že naredila, razen če prepričaš delodajalca, da ti da plačo v frankih….

No, tukaj na tem forumu, ste vsi takooooo pametni:)) Jaz pač nisem ekonomist, še manj financar in ko sem 2 leti nazaj šla na banko, sem dobila sama zagotovila, da je to pametno, če vzamem tak kredit….to so mi -ste mi-takratni financarji in ekonomisti vsi zagotavljali….

Torej, zdaj vas finančne pametnjakoviče, sprašujem za konkretno mnenje, ne o tem kaj in kako sem se zafrknila.

Na SČ je bila pred kratkim ta tema. Če sem prav razumela, te tudi prehod na evre nekaj stane in ni ravno pametna ideja.
Ne gledat tako ozko. Stanovanje si kupila po ugodnejši ceni, kot bi ga letos, v teh dveh letih si vseeno nekaj profitirala, ker si imela kredit v CHF, verjetno si na ta račun lahko dobila tudi večji znesek oziroma nekaterim je bila to edina možnost, da so sploh dobili toliko kredita, kot so ga rabili. In imaš svoje stanovanje, kjer si sama svoj gospodar. Če to ni vredno 100 evrov, pa tudi ne vem.
Pa pomisli na vse tiste, ki imajo 200, 300 evrov kredita na mesec za avto… Ko bodo kredit poplačali, bo avto vreden trikrat manj, kot bodo zanj plačali.

Sej se ne jezim, samo za mnenja “strokovnjakov” se zanimam. Kredit sem dobila ugodno, to je res…

Dobro, da vprašam bolj konkretno: do kje je pametno počakati z menjavo v evre….do katere vrednosti?

Ali, pa je glede na trend gibanja CHF smiselno tak dolgoročni kredit pustiti pri miru?

http://med.over.net/forum5/read.php?151,5053823,5053823#msg-5053823

v tem trenutku lahko zadevp samo še poslabšaš, ker boš ob konverziji dolžna več evrov.
Predlagam zadnjo varianto.
Razen če res slabo spiš zaradi tega in imaš res slabe živce-potem pač konvertiraj-vendar upoštevaj, da bo kredit v evrih seveda dražji, ker je obrestna mera tam višja

Kaj ti ni jasno, lepo sem ti napisal, da si mal zamudila….če se boš pa tako obnašala, pa ti ne bo nihče odgovrjal.

“Kaj ti ni jasno, lepo sem ti napisal, da si mal zamudila….če se boš pa tako obnašala, pa ti ne bo nihče odgovrjal.”

Sem dobila boljše odgovore od tvojega….to, da “si mal zamudila” ni noben odgovor za nas, nevedneže…(kot bi tebi zdravnik rekel….ja mal nezdravo si živel….zdej maš pa to in to:))))

Mal si zamudila pomeni, da sedaj nima več smisla (to sem vsekemu razložil že pred 2 leti, ko so veselo vsi navijali za kredite v chf).

Če pa misliš, da boš boljše odgovore dobila pri zdravnika pa pojdi k njemu…

Poglej, zdaj se ti res ne splača menjati v €, ker bo tvoja glavnica bistveno večja, morda celo tako visoka, kot da nisi odplačala nič – pa že dve leti plačuješ. Glede na to, da so krediti daljnoročni….počakaj, saj se bo tudi to umnirilo. V vsakem primeru bi pa imela ob prehodu v € še višji obrok, kot ga imaš zdaj. Odločiti se moraš sama, ker tu ni recepta, kot pri zdravniku. srečno!

To so dejstva:
Kredit v CHF je cenejši od kredita v EUR za skoraj 2% letno.
Obrestna mera se bo še zniževala v naslednjem letu.

Problem:
Ali bo CHF proti EUR rasel ali ne?
Jaz gledam na to sledeče:
Kredit ste vzeli npr po tečaju 1,60. Odplačujete ga 20 let in tečaj EUR-CHF mora biti v povprečju na vsak dan ko plačate obrok višji od 1,58.(povprečje 20 let). V tem primeru ste še vedno na boljšem od tega če bi vzeli kredit v EUR. Torej koliko ste danes dolžni ni toliko pomembno . Bolj pomembno je kako se bo gibal tečaj CHF – EUR v naslednjih 20 letih.

Po mojem mnenju bo ko bo kriza minila čez par let tečaj EUR spet narasel proti CHF , in bo tudi EUR prevzel vlogo vodilne valute v svetu. To bi bilo zelo dobro za nas ki imamo kredite v CHF.

Pa še v razmislek. Zakaj je danes težko dobiti kredit v CHF?
Če danes vzamem kredit 100.000 eur v CHF pri tečaju 1,48 in se tečaj v dveh letih vrne na 1,65. sem dolžan brez da bi plačal 1 sam obrok le še 90.000 eur.
Po mojem mnenju je danes s pogleda valutnega tveganja manj rizično najemanje kredita v CHF kot pred enim letom.

ej, @eh-dej tole si dobr povedu-daj nekam na začetek, lahko kot reklamo, hehe,da ne bomo vsak dan isto temo začenjal

…….?

Z vsakim % ko tečaj CHF naraste proti EUR je najem kredita vezanega na CHF manj tvegan. Ker je možnost da še bolj pade tečaj evra manjša!

To trdim še danes.
Torej danes je najem kredita v CHF manj rizičen kot pred 1 letom. (je pa seveda precej rizičen – to sem pozabil pripisati)

Sem pa že v drugi temi napisal da je bila meja 1,42 EUR/CHF meja pri kateri sem jaz svoj kredit poplačal.

New Report

Close