mesni burek

prosim za kakšen preverjen recept. sem videla, da ste pred časom že govorile o tem, in je nekdo priporočil recept na straneh ‘bosanski kuhar’ tam piše, da samo pomešamo čebulo, še surovo meso in jajca in zavijemo v testo. zanima me, ali je meso potem res pečeno, kako dolgo ga pečete in na koliko stopinj. ne bi rada, da bi bilo surovo. ima katera tudi navado , da meso prej prepraži na čebuli?

Večkrat sem že sama pekla mesni burek. Ker grem vsako leto na dopust
v Srbijo oz. v Vojvodino,vem kako ga pečejo tam . Pečeš ga lahko na več
načinov, podobno kot sirov.
Najprej malo prepražim čebulo, potem dodam mleto meso, ki ga tudi
malo prepražim, začinim z soljo, poprom, rdečo mleto papriko, malo
ohladim in dodam jajce in malo kisle smetane.
Testo (lahko sama napraviš vlečeno testo,vendar je manj dela z že
kupljenim) razrežem na več kosov velikosti pekača. Dam najprej prvo
plast testa, posujem nanj malo nadeva, drugo plast, zopet nadev in
tako dalje,dokler ne porabim vsega nadeva.Zadnjo plast testa prekrijem,
premažem z oljem, prebodem z vilico in pečem tako dolgo, da je zlato
rumene barve.
Lahko pa burek napraviš tako, da vsako plast testa premažeš, zviješ in
kot zavitek.
To je čisto osnovni recept, ki pa ga lahko sama po želji spreminjaš, odvisno
kakšen okus ti bolj odgovarja.
Pa prijetno peko.

Hej,moj moz ga ima zelo rad,samo meni je zgornja skorja prevec suha in trda,pa sem poskusala ze vse mogoce.Ga po pecenju kaj namocite in pokrijete?
Tv,moja soseda dela krasno stvar iz vlecenega testa in dusenega kislega zelja,brez krompirja .Tudi sama sem ze naredila.Na olju,cebuli in cesnu dusis kislo zelje do mehkega,potem dodas zacimbe in smetano.
Polagas na liste vlecenega testa,ki jih pokapljas z raztopljenim maslom ali oljem. Zelo enostavno. Krpe malo navlazis z mesanico vode in olja preden nalagas.
Lep pozdrav Babi

Mesnega bureka sicer še nisem delala, ampak verjetno velja isto kot za sirnega – ko je burek že svetlo pečen, zlijem na vrh mešanico vode in olja in pustim v pečici še par minut, da se tekočina vpije. Za običajen pekač gre kavna skodelica mešanice (1 – 1,5 dl). Originalno navodilo je pol vode, pol olja… sama dam malo več vode, pa manj olja.

To kar si jedla, je burek od krompira. V ta burek res daš malo prepražene čebule, krompirja, začimbe in spečeš, vendar ga v tem primeru zvijaš kot štrudel in pa obvezno preden je gotov zaliješ z dosti vode, ki ji lahko dodaš kar vegeto in malo olja.
“Krompirača” pa je nekaj drugega. To je pri nas enkrat tedensko za kosilo.
Na ol.olju rahlo prepražim čebulo, opečem meso (lahko so sv.kotleti, zrezki, piščančja bedrca. Sedaj dam vse to v globlji pekač.Posujem z rižom (1 skodelico), čez riž pa naložim na tanke kolobarje narezan krompir. Posebej zmešam vodo, začimbe (sol, poper, veliko mlete rdeče paprike, vegete ali jušno kocko) in nalijem v pekač toliko, da je vse lepo vgreznjeno v to tekočino.
Ko je vse pripravljeno, pokrijem z alu folijo (lepo zadelam pekač, da ne pride zrak zraven) in dam v pečico na cca 200 stopinj. Pustim, da se peče vsaj eno uro. Nato folijo odkrijem, in pustim še malo, da se rahlo zapeče. Tik preden je res zapečeno, prelijem čezenj št 5 razžvrkljanih jajc, da se še to lepo rumeno zapeče.
LP