mesni burek

mesni burek:
Sestavine:
1 kg mletega mesa (1 x mleto) mešano
sol, poper, čebula
kore za gibanico
olje
4 jajca
1 jogurt navadni
Radenska
mleko po potrebi
Čebulo prepražiš, dodaš meso in začimbe, pečeš zelo kratek čas, da ne bo meso prežilavo. Posebej umešaš jajca, smetano, jogurt in mleko, da dobiš dokaj tekočo maso.
Zlagaš kore v pooljen pekač, na dno dve, vsako pošricaš z mešanico olja in radenske, nato zlagaš na eno koro meso pa kora pa tekoča masa, pa kora z mesom pa kora z tekočo maso. Ko prekriješ z zadnjo koro, prerežeš burek, kot ga boš na koncu pečenega rezala in med tiste reže poliješ z tekočo maso. Pečeš na 180 st. ca pol ure. Perfekten je, ker ni masten. LP Silvia

Gužvaro delam v okroglem loncu ca 25 višine in ca 26 premera. Navadnem. Lahko pa narediš v klasičnem pravokotnem pekaču. Rabiš pa približno 10 debelih kor oz. listov. To je za ca 12 lepih velikih kosov.
Mesni burek delam v klasičnem pravokotnem pekaču (lahko teflon) samo pazi, ko režeš ne zareži do konca, da ne poškoduješ dno. Porabim ca 3/4 kg tankih kor. LP Silvia

Jaz vem, da se po original receptu ne daje to v maso, ampak je vaš dosti bolj masten. Če ga pa naerite na tak način pa ni. Ker pri nas ne maramo mastnih jedi pač delamo tako. Recept sem pa dobila od mojega strica, ki živi v Beogradu in je veliki gurman, on je pa recept dobil od šefa kuhinje ene najboljših gosdiln v BG, kjer ješ odlični roštilj in razne pite. Poskusite, mogoče vam bo všeč. Jed je zelo okusna, sočna in ni mastna. LP Silvia

Tudi jaz ne delam mesnega bureka z jogurtom in jaci, samo meso, čebula in sol, pa malo popra. Sicer pa burek ni sočen zaradi maščobe, ampak vlage. Jaz ga na koncu polijem z mešanico vode in olja (1/2 dl olja na 2 dl vode in malček soli, za velik pekač burekov, takih zvitih). Preverjeno pri najboljšem burek mojstru v severni Sloveniji – Velenje – M……. (da ne bo preveč reklame, he, he). Preliješ ko je pečen, pokriješ s krpo in pustiš 10 minut. Njam. Enako pri sirovem.

Hej!
Ker v Kopru ne najdemo boljsih kor, sem kar s temi zadovoljna. Tudi na pijacah nasih juznih sosedov niso vse kore popecene. Kaj se uporabljajo samo za baklave?
Pitulice je prijateljica delala z nepopecenimi korami, ki jih je prinesla iz Beograda.
Testo je lepo suho in ga namazem z mesanico olja in vode, da je postane proznejse. Ce bom dobila popecene, bom pa te poskusila. Lp Babi

Ta vikend sem, kot rečeno, naredila gužvaro in mesni burek. Za sestavine sem se peljala na tržnico v BTC ( iz Žalca ).
Oboje je bilo pohvaljeno, le meni se je zdela gužvara preslana, pa nisem noter dala niti zrnca soli. Naslednjič ne bom uporabila slanega sira, ampak raje skuto.
Mesni burek sem delala na oba načina ( z jajci in brez ), pa je tisti brez boljši. Oboje se je krasno speklo, burek sem polila z mešanico vode in olje, ki jo je takoj popil.
Me pa tudi zanima recept za sirov burek, kot ga delajo najboljši peki ( tudi v Celju imamo enega takega ).

Takole je z burekom iz Mladosti: recepta NI, ker se prenaša iz roda v rod (iz rok v roke), vem samo to, da sirnega delajo iz skute (malo posoljene, malo kisle smetane, nič jajc), mesnega pa kot sem napisala. Skrivnost sočnega bureka je res v prelivu iz vode (olje, voda, malček soli), testo pa delajo sami, mora biti malo bolj trdo kot za štrudl (tudi nič jajc), pa malo bolj debelo razvlečeno (cca 2 mm). Jaz ga ne pečem (sušim) prej, ampak delam kar s surovim. Včasih delam take male zvite (kot male štrudle, zvite v polžek), včasih pa zlagam kot lazanjo (tri plasti testa, pa nametan nadev – neenakomerno, nič ne razmažeš, pa spet dve plasti testa, med plastmi pa malo mešanice olje in vode (lahko tudi Radenska)). Ta pravi žmah pa pride z izkušnjami.
Sončen vikend vsem kuharcam.
Hej! Vceraj zvecer smo praznovali in baka iz Zaboka-Hrvasko Zagorje je spet naredila tisto svojo Bucnico ( buce, smetane, jajcka, maslo) z veliko zacetnico! Prav iz MLADOSTI in po vseh pravilih, da nasitis tri pubertetnike.
Pekli smo jo v krusni peci in ko bi ve vedele, kaksne kolicine masla, kisle, sladke smetane,jajck je poleg naribanih in odcejenih buc dala v vleceno testo, ki ga naredi sama, bi zavpile: HOLESTEROL!
Ampak peceno ne zgleda nic mastno, samo strasno NJAMI!
Druge dobrote so kar zvodenele. Roke so najprej segale samo po Bucnici.:)))
Baka mi je skrila tri koscke se za danasnje kosilo – bobici ali
istrska minestra z mlado koruzo.
Lep vikend vsem Babi