Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Mesni vegeterjanec

Mesni vegeterjanec

Kaj si mislite o vegeterjancih, ki celo leto govorijo čez meso in mesne izdelke za Veliko noč se bašejo pa s šunko?

Sama kar nekaj takih primerkov poznam.

Ne vem, v čem je bistvo vegeterjanstva, če pač le ti jedo meso, ko jim zapaše?!’?!

Verjetno ga jedo iz verskega simbolnega vidika. Takšnih sicer ne poznam, malo se mi zdi tudi nelogično to ravnanje. Lahko da gre za vegetarjance iz prepričanja, da je brezmesna hrana bolj zdrava in ne iz etično moralnega vidika.

Morda pojasni kakšen vegetarijanec.

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Andreja napisal:

> Morda pojasni kakšen vegetarijanec.
>

Težko. Kdor se za veliko noč baše s šunko, se pač ne more imeti za vegetarijanca. 🙂

jaz ne jem mesa in mesnih izdelkov že več let. mi ni všeč okus, pa tudi občutek, da jem žival mi je zoprn. meso sem nehala jest tudi zaradi nenormalih pogojev, ki jih imajo živali, ki jih krmijo z umetnimi krmili in filajo z antibiotiki.

ampak ko kuham kosilo pa včasih tudi kakšen košček pristane v mojih ustih. in se sploh ne obremenjujem s tem a sem vegetarijanec ali ne. jaz zase vem zakaj nečese ne jem.

če se pa nekdo hvali, da je vegetarijanec in občasno je meso mi pa to ni všeč.

imaš popolne vegetarijance, ki so iz svojega jedilnika črtali vso hrano živalskega izvora.

imaš delne vegetarijance, ki jedo mleko in mlečne izdelke, ter ribe, teh je največ, ker jim gre le za zdravo prehrano, če se pa dvakat na leto pregrešijo, pa tudi za zdravje ni nobene skrbi.

in imaš takšne, ki propagirajo zelenjavno in sadno prehrano, občasno pa jedo tudi meso vseh vrst, no ti pa nimajo popolnoma nič skupnega z vegetarijanstvom.

Ni res!
Tisti,ki ne jemo mesa,jemo pa mlečne izdelke smo vegetarijanci.Kdor je ribe,pač ni.
Kdor pa je samo sadje in zelenjavo pa je vegan!!

Aja in obstaja vege-šunka,narejena iz soje in raznih rastlin.Tako,da je mogoče jesti vege-šunko,kot vege hranovke,vege burgerje…

Ana3,

Odgovor na tvoje konkretno vprašanje je:

” to niso vegetarijanci! “

…in seveda tudi tisti ne, ki jedo ribe…..

Ni pa nobene omejitve, da tudi vegetarijanci (tisti, ki verujejo oziroma so zagovorniki krščanske vere) uživajo “žegn”, v katerem je nadomestek za šunko kakšen sejtan, ali kot je bilo omenjeno “vege- nadomestki”……

LP Nia

Vegetarijanstvo, veganstvo

Najpogostejša oblika vegetarijanstva je odpoved mesu. Nekateri se odpovedo tudi ribam in jajcem. Vzroki za tako odločitev so lahko:

– zdravje: Danes veliko večino živali hranijo z antibiotiki, pomirjevali, hormoni itd. (npr. večina krav živi celo življenje v verigah na 2 m2 v zatohlih hlevih, nikoli ne vidijo sonca, nikoli ne vidijo zelenega travnika, svežega zraka; brez zdravil in pomirjeval bi zbolele in znorele; enako se godi prašičem, piščancem itd). Meso je težka hrana, hkrati pa nosilec slabih energij (energije strahu in trpljenja živali pred smrtjo). Ribe umrejo v dolgotrajnih mukah, preden se zadušijo.

– ekologija: Velike farme so eden najhujših osnesnaževalcev okolja (npr. za pridelavo hrane v obliki mesa potrebujemo 5-10 krat več površin kot za pridelavo rastlinske hrane; površine gnojimo z umetnimi gnojili, ki zastrupljajo poleg rastlin (in s tem meso) tudi zemljo in podtalnico; koncentrirani živalski iztrebki, še posebej od živali, ki so hranjene z antibiotiki, hormoni, pomirjevali in drugimi kemičnimi preparati, so velik onesnaževalec zraka, zemlje in vode)

– ljubezen do živali: Ni potrebno, da bi trpele živali; brez tega lahko celo bolj zdravo živim.

– religija: Nekatere vere prepovedujejo uživanje hrane živalskega izvora ali samo meso nekaterih živali.

Nekateri se odločijo za veganstvo: opustitev vseh prehrambenih in drugih izdelkov živalskega izvora: poleg mesa in rib tudi jajc, mleka in mlečnih izdelkov, usnjenih oblačil in obutve itd.

Sama sem vegetarijanka (ovo lakto, torej jem jajca, sir in mleko) že 15 let. Od trenutka, ko sem se za to odločila, pa do danes, nisem užila nobenega mesa oziroma živila, zaradi katerega bi morala umreti žival. Niti ob praznikih, niti pomotoma. Tudi pripravljam ne nobenega mesa, ga ne kuham, kupujem, ga sploh nimam nikjer v stanovanju. Usnja ne nosim. Muh, os, ostalega mrčesa ne ubijam.
Za to pot sem se odločila, ker v današnjem prostoru in današnjem času lahko preživim, brez da bi jedla druga živa bitja. Ne obsojam tistih, ki meso jedo, zato pričakujem tudi od drugih, da ne obsojajo moje odločitve. In je povečini ne. Ker pri meni ne gre za vegetarijanstvo zaradi modne muhe oziroma muhe enodnevnice, pač pa za pomembno odločitev, ki me bo spremljala do konca življenja.

Jaz tudi ne jem mesa zato, ker stalno mislim, da je to bila prej žival :((. Tako da šunko še na daleč težko gledam, ko se drugi z njo mastijo.

Da, prav zato, ker ne obsojaš drugih, te pustijo v glavnem pri miru. Vsak ima pravico do lastne odločitve in do ravnanja v skladu z njo.
Priznam pa, motijo me tisti, ki so ta teden vegetarjanci, potem presnojedci, čez štirinajst dni držijo ločevalno dieto, potem jedo tisto, kar jim paše, pač telo že ve kaj rabi… Pa da ne bo pomote, ne moti me, kaj jedo, ampak da v trenutku, ko so navdušeni nad določeno prehrano, vsem okoli sebe razlagajo, kako je pravilno samo to in nič drugega …
Občudujem pa vse, ki se odločijo za svoj način življenja in ga živijo brez tega, da z zaničevanjem gledajo tiste, ki žive drugače.

Ni tako temnega oblaka, da ne bi imel vsaj svetlega robu.

Poznam nekaj vegetarjancev in nihče od njih se ne masti s šunko. Ana3 imaš pač smolo, da poznaš veliko takšnih ljudi. Po moje so to izjeme.

Jaz pa ti ne verjamem, da poznaš toliko zagretih vegetarijancev, ki čez leto nikoli ne jedo mesa, za veliko noč pa se dobesedno bašejo s šunko.

bistvo je, da ne ješ mesa.
v kolikor ga ješ, pač nisi vegetarijanec.
malo je pa vedno boljše kakor veliko.

Mene kdo kdaj razglasi za vegetarijanko, čeprav to “formalno” nisem – jem namreč ribe in morske sadeže. Se mi je pa že večkrat zgodilo, da so ljudje, ki jih sicer ne poznam (kake večje zabave ipd.) opazili, da ne jem mesa in potem razvijali cele teorije in razprave, v toku katerih je potem tako izpadlo, kot da sem komu kaj težila, ker je meso. Sploh ne: samo jedla ga nisem. Vegetarijancev, ki bi komu pametovali, še nisem spoznala in meni kaj takega nikoli niti na pamet ni padlo, tistih, ki jedo meso in se kar tako brez zveze vtikajo v to, kar drugi (ne) jedo pa precej.

Sicer pa: če je kdo vegetarIjanec in je šunko, pršut …, me nič ne briga in zakaj bi brigalo koga drugega. Če pa kdo koga s svojimi prepričanji posiljuje, je pa nedopustno, ne glede na to, za kakšna načela gre. Pač napraviš tako, da te pusti pri miru.

Sploh me ne briga..

hmmm, kaj ne poveš.

ribe so pri vegetarijanstvu dovoljene, seveda jih jedo tisti, ki so se odločili za takšno prehrano zaradi zdravja in ne zaradi muhe, kar ima oči ne jem.

Še ena taka :), le da sem na tej poti že 20 let.

Evo, mene tudi ne in mi nič ne gre na živce, če se nekdo hvali, da je vegetarjanec in je za veliko noč šunko. Ljudje se preveč brigamo za druge.

New Report

Close