Meso na zaru, pomoc
Za mojstre peke na zaru imam eno vprasanje.
Zmarinirat moram snite svinjskega trebuha. Kako bo najbolje? V Italiji potresejo se v neko moko, mogoce kdo ve katero, koruzno mkogoce?
In sv finjski file. Ga naredim na zaru v kosu ali narezem na medaljoncke? Marinimram pa olivno olje, cesen, rozmarin in kancek senfa. Ce naredim v kosu, kako.
Imamo zar na oglje.
Hvala.
Pa ne moreš na žaru pečt v kosu!
Narežeš za prst debele ‘medaljone’ (zrezke), jih pustiš v paci in potem pečeš… Ko jih polagaš na vroč žar, ne sme tečt od njih. Prej jih daj v eno posodo, da se malo odtečejo.
Kako si predstavljaš šnite sv. trebuha – nea vem! Po moje koruzna moka ne paše na žar. Jaz bi jih dal isto v paco…. potem pa mogoče skupaj z zelenjavo (paprika, jajčevec, čebula…) spekel kot razžnjiče?
nikakor moka, ne navadna ne koruzna za na žar, ker se samo smodi in žge- če dajo, tisto tvoje v “Italiji”, dajo gor škrobno ali tisto, s katero delajo v kitajskih restavracijah, ker je super prašno fina in se ne žge. Samo meni tako meso sploh ni užitno – meso mora bit natur pacano, samo olje, začimbe, nobenih gostil.
Še nasvet: svinjski file ( torej svinjska ribca) je meso, ki ga je škoda za na žar, ker žar uniči tisto njegovo specifično aromo in okus – za na žar je najboljši in odličen za svonjske zrezke z žara svinjski vrat z ali brez kosti ( ker je izjemno mehko in putrasto meso, pa hitro pečeno), pa kremenatlci, ki so bili prej en dan v paci da kotleti niso žagasti, presuhi.
Svinjine nikoi ne mariniram z limono – kislino – ker je svinjsko meso po naravi kislo, zakisano in potem limona še bolj zakisli.
Limoa je za ribe, morske zaseže, da se jo par rezin v mrežno pečenko v pečici, ker se potem naredi dobra omakca, ne pa svinjino na žaru…