Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Meso na zaru, pomoc

Meso na zaru, pomoc

Za mojstre peke na zaru imam eno vprasanje.
Zmarinirat moram snite svinjskega trebuha. Kako bo najbolje? V Italiji potresejo se v neko moko, mogoce kdo ve katero, koruzno mkogoce?

In sv finjski file. Ga naredim na zaru v kosu ali narezem na medaljoncke? Marinimram pa olivno olje, cesen, rozmarin in kancek senfa. Ce naredim v kosu, kako.

Imamo zar na oglje.

Hvala.

Jaz mariniram v olju, s česnom,poprom, malo začimbami, malo vina ,ali limone. Naj stoji par ur. Najboljše je,če stoji čez noč v hladilniku.
To velja za oboje. Svinjski file raje zreži .

Pa ne moreš na žaru pečt v kosu!

Narežeš za prst debele ‘medaljone’ (zrezke), jih pustiš v paci in potem pečeš… Ko jih polagaš na vroč žar, ne sme tečt od njih. Prej jih daj v eno posodo, da se malo odtečejo.

Kako si predstavljaš šnite sv. trebuha – nea vem! Po moje koruzna moka ne paše na žar. Jaz bi jih dal isto v paco…. potem pa mogoče skupaj z zelenjavo (paprika, jajčevec, čebula…) spekel kot razžnjiče?

nikakor moka, ne navadna ne koruzna za na žar, ker se samo smodi in žge- če dajo, tisto tvoje v “Italiji”, dajo gor škrobno ali tisto, s katero delajo v kitajskih restavracijah, ker je super prašno fina in se ne žge. Samo meni tako meso sploh ni užitno – meso mora bit natur pacano, samo olje, začimbe, nobenih gostil.

Še nasvet: svinjski file ( torej svinjska ribca) je meso, ki ga je škoda za na žar, ker žar uniči tisto njegovo specifično aromo in okus – za na žar je najboljši in odličen za svonjske zrezke z žara svinjski vrat z ali brez kosti ( ker je izjemno mehko in putrasto meso, pa hitro pečeno), pa kremenatlci, ki so bili prej en dan v paci da kotleti niso žagasti, presuhi.

Svinjine nikoi ne mariniram z limono – kislino – ker je svinjsko meso po naravi kislo, zakisano in potem limona še bolj zakisli.

Limoa je za ribe, morske zaseže, da se jo par rezin v mrežno pečenko v pečici, ker se potem naredi dobra omakca, ne pa svinjino na žaru…

Z limono zato, ker limona (kislina) zapre pore in meso je mehkejše,bolj sočno.

Ne na meso limone! To je za ribe, kot piše zgoraj. Pa še to potem, ko je pečeno. Isto kot za dunajca.

Itak ti žar takoj zacvrkne meso, da ostane sočno.

Pravi kuhar nikoli z limono – pravi kuhar “zapre” pore mesa z obračanjem na vse 4 strani v prvih 15 sekundah pečenja – pa naj bo to žar ali pa ponev… potem pa samo dokončaš, kot ora bit pečeno: rare, medium rare ali well done…. Pujček ali teliček, ali mlada kravica, ali bacek ali kozliče, vseeno……

New Report

Close