Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Metarex ali ferramol?

Metarex ali ferramol?

Letos smo prvič v borbi proti španskim Lazarjem začeli uporabljati Metarex. Ves vrt je poslinjen, polži pa crkavajo…

Ima še kdo izkušnje z Metarexom? Pri nas pobiranje ne pride v poštev, ker je res invazija. Če nas zgolj en dan ni na parceli, je uničeno vse. Dopust za teden dni bi bil pa sploh utopija.

Sočustvujem.

Individualni vrt ali niz vrtov skupaj?

Imate kompostnik ali v bližini sosed kak kompostnik? Ponavadi je tam gojišče oz. “valilnica” novih, od tam pa maširajo potem ponoči na  vašo svežo zelenjavo na vaš vrt. Če imate kompostnik, jih poizkušaj tam zadržati, im narediti prepreko. Pa v kompostnik jim je treba dat svežo zelenjavo in hrano, da ne bodo rinili potem na vrt.

Če imaš koga, ki ima nasajeno božje drevce oz. bodiko ( Ilex), tisti listi imajo izjemno močne trne na koncu iz njih narediš prepreko/ oviro ali okoli kompostnika, ali pa okoli gredic ( jih npr. preluknjaš in nanizaš na vrvice po dva , ki jih pritrdiš v tla potem s kakšnim klinom/žebljem okoli gredic, da ti jih veter/dež ne odnese). Preko tega sigurno ne bodo šli, ker je tako, kot bi lezli po britvici. Ima ena moja znanka tako narejeno.

 

Drugače pa – kemijski pripravki, če jih ne misliš pobirat – učinkovito je res redno pobiranje  – en teden do deset dni  vsako noč dosledno, pa jih potem ni več, jih iztrebiš.

 

Če imaš visoke grede,pa je brez kemije res učinkovito le tole, da jih elektrika strese in obrnejo takoj – slovenski proizvod:

http://www.stopsnails.com/proti-polzem/

 

Lahko narediš tudi sam če si malo tehničnega tipa v stilu igračkanja: narediš baterijo baterijo + bakreno žico ali bakren trak – je na YT nasvet, kako:

http://www.youtube.com/watch?v=DtdCBWeL4SQ

 

http://www.youtube.com/watch?v=eHAsil362Mo

 

 

 

 

 

 

Hvala za res izčrpni odgovor!

Dali ste mi dobro idejo glede prisotnosti kompostnika, tam je bila res valilnica! O, ti zalega, kot bi jim serviral inkubator!

Ker sem invalidna, pobiranje polžev ( kot najbolj bio način) žal ni prišlo v poštev.

Metarex je pa res deloval. Že v dveh dneh sem sčistila parcelo, zdaj pa “branim” samo mejo s sosednjim pašnikom, ki je res redko pokošen , ker je lastnik bolj lene sorte.

Hvala iz srca in lep vikend vam želim!

New Report

Close