Metotreksat
Sočustvujem
Jaz sem se borila proti temu, da se ga čimprej znebim, ne pa da prešaltam iz ene oblike v drugi
Sicer intramuskularne injekcije so še bolj “šarf”, ker hitreje pridejo na mesto, kjer mora zdravilo uinkovat – tabete gredo “per os”, torej skozi prebavila in je pot malo daljša, vmes pa obremenijo še prebavila ( zato moraš jemat še tablete za zaščito želodčne sluznice, oziroma zaviralce protonske črpake, kar pa ima lahko spet druge ne tako nedolžne stranske učinke…)
Osebno sem imela še cel kup malce hujših težav, kot ti: vrtoglavice, neravnotežje pri hoji ali pri nenadnem obračanju vstran, nenadne krvavitve iz nosu, boleča kolena in ramena v predelu hrustanca, demineralizacijo zobne sklenine ( krhkost sklenine, nenadno krušenje in hitro propadanje lastnih zob), težave s prebavo ( kašasto blato, hudi vetrovi, smrdljivo blato, boleče iztrebljanje – zdravilo uniči pač črevesno floro in pobije vse koristne mlečnokislinske bakterije kljub jemanju probiotikov in probiotičnih joburtov in kefirja). Da izpadanja las niti ne omenim – skoraj 1/3 las je šlo ven v 3 mesecih…..
Moj pristop je bil drugačen – popolna sprememba prehrane in namensko sujšanje, da niso bili sklepi probremenjeni z odvečno težo- sicer ni bilo treba veliko, samo 5 kg, pri moji višini se to sploh ni poznalo kot odvečno, za sklepe pa zelo – sem eno leto jedla bolj kot “ptič” – torej nobene procesirane hrane, olje konopje in semena konoplje, kefir inkislo leko, nobenih sadnih kupljenih jogurtov, čimmanj sladkorja kjerkoli in v čemerkoli, nepražene oreščke ( zdravolja), nobenih testenin, nobenega industrijsko in trgovsko spečenega kruha in peciva, nobene ocvrte prehrane, pretežno smutije iz ananasa, lubenic, avokada namesto banan, zeleno, peteršilj, kurkumo in ali cimetom v prahu z dodatki alg v prahu, ali pa lanenih semen, konopljinega proteina, nobenega baterijsko rejenega mesa, pa veliko želatine v prahu, dodane smutijem ali vodi kefirju – v Mullerju kupim kar tisto v škatli, Abtei, je želatina iz kolagenskih beljakovn ( torej kit invezivnih tkiv, ki je najboljša tudi v primeru RA).
Sedaj že 6 let ni potrebno ne Metotrexata, ne Medrola, nobeih zaviralcev protonske črpalke za zaščito želodca pri jemanju tako hudih zdravil, kot je Metotrexat. In nimam zagonov RA. Uravnavam s prehrano, gibanjem, pa dosti več spanca, kot prej – je potreben za regeneracijo tkiv- prej sem spala v povprešju po 5 ur, sedaj spim vsaj 7 ur -ker vem, da moram, da je to dobro in da koristi in pomaga.
NImam pa nobene alergije na žita ali drugo hrano. ( nobene intolerance na gluten naprimer).