Mi gre kar na jok
Na faksu sem vzela seminarsko nalogo… Sem bila blazno vesela…
Tema: Umetni nadomestki za prehrano dojenčkov
Sem rekla – super, glih zame tema ko imam dojenčka… Pol pa berem in berem in ugotovim, da so veliki proizvajalci v državah tretjega sveta tržili te pripravke (zastonj vzorčki na začetku, da so mame zgubile svoje mleko, slike velikih debelih dojenčkov ki so risale napačne asociacije)…
Napake:
-preveč razredčeno mleko (premalo denarja) > počasno stradanje, nerazivtost (duševna in fizična)
-oporočena voda > zastrupitve
Veliko otrok je umrlo zaradi izstradanosti in okužb, ki se ne bi zgodile, če bi pili materino mleko…
Sloncek 🙁
Mater, kje pa jaz živim? Jaz pa res o tem nič ne vem. 🙁
A lahko poveš, kaj je bilo z Nestlejem? Pa ne mislim bojkotirat njihovih izdelkov, ampak me zgolj zanima, čisto tako, za info.
Žalostno, ane, kako malo je vredno človeško življenje (sploh tam enih črncev iz tretjega sveta – tako razmišljajo velike korporacije, ne jaz, da me ne boste spet napadle), ko gre za denar?
Ampak kakorkoli obrneš, Nestle se kljub vsemu dobi povsod. Sploh v Afriki se da od tujih proizvajalcev kupit le te proizvode. Ne morem verjet, da so te firme tako močne, da jim uspe potlačit vso svinjarijo, ki jo delajo in so jo delale in uspešno delajo še naprej. Cele vasi mrtvih dojenčkov. Resnično za zjokat in za požvint, da svet to dopušča. Kje je pa tuki veliki rešitelj Bush?? Joj, zdej sem pa še jezna ratala.
CISTO ZA KONEC SE TO: nek pediater mi je povedal, da ze npr. Aptamil 2, sploh pa 3 sploh ni potreben, ampak gre le za denar.
Ce vi in otrocek nista alergicna na kravje mleko (kar pomeni, da ce ga dojite in hkrati pijete mleko oz. jeste mlecne izdelke in ni imel reakcije, potem NI alergicen), potem lahko vase mleko mirno nadomestite z alpskim.
In kako to, da nasa generacija, ki je vecinoma na kravjem mleku “gor zrasla”, nima nekih strasnih alergij in ne vem kaj se???
vredno obsojanja … ampak če mal logično pomisliš … en box umetnega mleka ki so ga zastonj dobile mame ni povzročil, da je njeno mleko usahnilo … mleko usiha veliko dlje kot si mislimo … meni je teklo še mesece po tem ko se je mali nehal dojiti … in če bi takrat spet začela … bi verjetno normalno prišlo nazaj.
sem gledala enkrat en dokumentarec na tv … nekje v Indiji so prostovolci Unicefa mamicam z nekajmesečnimi otročki pomagali … da so jih začenjale dojiti … bili so podhranjeni in bogi .. in mnogim materam je uspelo prvič podojiti otročke … par mesecev stare.
ko smo bili mi v aziji sem bila ful hvaležna za te Nestlejeve zadeve … ker v zakotnih trgovinah v zakotnih vaseh tam nekje v hribih res nimaš kaj bol ‘normalnega’ kupit otroku 🙂 tudi koka kola je bila zelo dobrodošla 🙂
želim povedat da ima vsaka zadeva dve plati …
B.
VSI porizvajalci mleka imajo ločeni liniji! Humana, Milupa, Nestle, Hipp – vsi.
Verjetno veš, kam mi pašemo, a ne?! Zakaj neki bi sicer hodili v Avstrijo po hrano????
No, še tole…
V igri je bil res Nestle najbolj odmeven primer (takrat pokrival 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} trga 3.sveta), vendar se zdalec ni bil edini….
Špekuliram, da je bil na tapeti, ker ni bil US proizvajalec, ampak EU porekla…
Vsi so isti… Dokler ne zagusti gledajo samo na profit…
Vredno obsodbe!
Samo tole z usihanjem mleka tako hitro me malo moti…
V knjigi o dojenju (žal se ne spomnem naslova) sem brala, da celo ženska, ki posvoji otroka lahko nekako doseže, da se ji začne delat mleko…
Meni se je ustavilo nekje pri dveh mesecih, ampak kakšna kapljica je pritekla še dosti kasneje… In G. je rekla, da je to čisto normalno!
Aptamil nima veze z alergijo! To je samo prilagojeno kravje mleko, ki mu dodajo snovi, ki jih potrebuje otrok in odvzamejo snovi, ki jih je v navadnem kravjem mleku preveč. Če pije nekajmesečni otrok navadno kravje mleko, se lahko zgodi, da bo imel npr. preveč kalija in še česa drugega, kar bo dolgoročno škodilo jetrom, možne so tudi krvavitve v želodcu in posledično slabokrvnost, imel pa bo premalo nekaterih vitaminov in rudninskih snovi. Je pa Aptamil 2 že zelo podoben navadnemu kravjemu mleku. Če pa je otrok alergičen na mleko, je jasno, da ne bo smel piti Aptamila, ampak npr. Sojagen.
Draga Slonček,
če želiš svojo seminarsko res dobro narediti, ti priporočam v branje knjigi:
“The Politics of Breastfeeding”, avtorice Gabrielle Palmers in
“The Milk of Human Kindness”, avtoric Solveig Francis, Selma Jones, et al.
Prilagam še nekaj virov in informacij:
Kakor vem, je bila na LJ Ekonomski fakulteti že narejena študija o Nestle bojkotu.
Živjo!
Žal sem lani iz zanesljivega vira izvedela, kaj se je dogajalo pri nas v času, ko so bile naše mame najstnice in malenkost prej.
Za velike denarje so določeni zdravniki (naši, da ne bo pomote) iz ZDA prinesli KAO uveljavljene kontracepcijske tablete in jih na veliko predpisovali ter delali reklamo zanje…………………… Rezultat: izjemen porast raka na dojki, kot stranski učinek jemanja tablet!
Pa so imeli zastonj ogromno testno skupino.
Žal, tako se naš svet vrti.
lep pozdrav