MI SMO MI, EVROPA JE PA EVROPA
Draga gmajnica, dobro jutro.
To sem prejela po e-pošti, posredujem še
vam, za tole lepo pomladno sončno jutro.
Več pa kasneje :
Naši znanstveniki so ugotovili, da je med prebivalci Evrope in Slovenci, vsaj nekaterimi, se razume, ogromna razlika. Za začetek smo podrobneje analizirali predvsem Gorenjce.
Ko pri +15 stopinjah Celzija v Španiji ljudje nosijo plašče in rokavice, se Gorenjci, denimo, sončijo in plavajo v Bohinjskem jezeru, ki ima 10 stopinj. Ko se pri +10 stopinjah Francozi pripravljajo na kurilno sezono, začnejo Gorenjci flancati rože po vrtovih.
Ne gre za gorenjsko pretiravanje, če pri +5 stopinjah italijanski avtomobili ne zaganjajo več normalno, na Gorenjskem pa se začne sezona vožnje z motorji in na zapravljivčkih. In ko pri nič stopinjah začne zmrzovati celo destilirana voda, se v Bohinjskem jezeru le malo zgosti.
-5°C
Pri tej temperaturi običajno na Portugalskem ali v Veliki Britaniji veliko ljudi skoraj zmrzne, Gorenjci pa se začnejo na dvoriščih pripravljati na zadnji piknik pred zimo.
-10°C
Na mrzlem Škotskem le začnejo kurilno sezono, Gorenjci pa so šele začeli nositi dolge rokave.
-20°C
Turisti pri tej temperaturi množično bežijo s sicer tople Mallorce, v Bohinju pa so se začela praznovanja na prostem.
-30°C
V Grčiji začnejo zaradi podhladitve množično umirati, na Gorenjskem pa začnejo sušiti perilo v zaprtih prostorih.
-40°C
V Parizu se zaradi mraza vse življenje ustavi, medtem pa na Gorenjskem odigrajo hokejsko tekmo na prostem. Reporter poroča, da je ozračje na tekmi med Jesenicami in Olimpijo “zelo vroče”.
-50°C
Pri tej temperaturi se običajno dedek Mraz preseli na jug, iz vojašnice v Bohinjski Beli pa se odpravijo na enotedenske priprave “Kako preživeti v zimi”.
-70°C
Znanstveniki ugotovijo, da mikrobi v hrani pri tej nizki temperaturi ne preživijo več, problem pa imajo tudi gorenjske krave, ki se pritožijo, češ da imajo kmetje mrzle dlani.
-80°C
Znanstveniki ugotavljajo, da pri tej temperaturi preneha nihanje v atomih, Gorenjci pa pri tej temperaturi začnejo ugotavljati: “Dans je pa zahvadvu, ejga!”
-100°C
Konec dober, vse dobro? Pri tej temperaturi naj bi zmrznil celo pekel. Čudež? Jasno, saj pri takšnih temperaturah celo Gorenjec sosedu posodi denar (za kurjavo).