Mia Skrbinac
Če reče ženska ne, je ne. V redu.
Kaj pa, če ženska reče ja, potem pa čez pol ure, ko ji nekaj ne štima (tip, seks, položaj, karkoli) ne?
Kaj pa če neka druga ženska, ki je rekla ja, čez 18 let pomisli, da ni bilo vse “čisto”, da so bili pravzaprav taki, ali drugačni (čeprav popolnoma namišljeni) pritiski?
A devetko, ki pa jo je mogoče dobila, pa je pozabila?
Ali pa pozabila celo dobro službico, ki jo je dobila le za eno, ali nekaj flodranj (seksov)? Župan, farmacevtka, pa ga NE zagovarjam…
Kaj pa moški? Ta ni nikoli zapeljan? Je vedno vse po njegovi volji, scenariju? Smo vsi predatorji, samo zato, ker imamo med nogami, kar imamo?
Ja kar avtomatično kriv, ker dobi pri njenem zapeljevanju erekcijo? Ker se mu ona pred njim sleče, on pa naj odide, ali mogoče skoči skozi okno iz 15-ega nadstropja?
Osušit denarnico, če se le da…
Ali vsaj očrniti ugled moškega. Še posebej, če je na “položaju”.
Mujota, ki dela na gradbišču in da včasih kakšno dol, pa nobena ne preganja. NIKOLI NOBENA! Ne naslednji dan, ne čez 15 let. Zanimivo…
To je res izjemno občutljiva tema. Seveda se dogaja, da ženske iz maščevanja podajajo lažne prijave glede spolnega nadlegovanja, vendar je mnogo preveč takih, ki se jim je to zgodilo oz. se jim dogaja, pa o tem ne upajo/želijo spregovoriti. Sama se doživela podobne zadeve, a o tem nikoli spregovorila, vem, da nas je VELIKO z isto zgodbo kot je moja. Namreč, kot dijakinja in kasneje študentka sem preko študenta ali honorarno delala v Lj operi. Tam smo punce doživele, pa sem več kot prepričana da še doživljajo marsikaj! Pa se o tem nikjer nikoli ne piše/govori. Jaz sem zaradi tega tudi nehala delati v operi. Nadlegovanje je na vsakem koraku. Zaposleni ( moški kader ) v operi med seboj celo pobirajo stave, kdaj, kje in koliko časa bo kdo rabil, da bo “podrl” novo punco, ki pride na novo. In to je splošno znano in nobenemu nič! Dokler bo družba tolerantna do tega, se ne bo spremenilo nič.
Tu ni problem, da ji čez pol ure nekaj ne štima.
Tu je problem, ker ji čez nekaj let nekaj ne štima. Potem, ko je že dobila devetko, pa diplomo, pa potem ko je izkoristila svoj bonus in dobila vloge, pa zaposlitev.
Problem je nastal sedaj, ko na njene čare in suho češpljo nihče več ne prijema.
Noben se pa ne vpraša, koliko puncam bi prihranila ta nadlegovanja, če bi tipa prijavila na policijo takoj. Vedla je, kaj se dogaja, pa ni nič rekla, nič prijavila.
Kaj pa, če je vse igra, igra za ceno slave, ti umetniki, igralci ali kulturniki, karkoli že so, sedaj nimajo kaj delati in ustvarjajo “spletke”.
Se mi dozdeva, da na tak način je Zlatko Čordić utihnil, ko je prav v največji zdravstveni krizi postavljal vprašanja osebi, ki je bila še kako zaposlena s funkcionalnostjo zdravstvenih institucij, pa neki kvazi umetniki, ki sedaj “pojejo” neke kvazi podoknice po Zoomu in še pa še ljudi, ki ne vedo, kaj bi počeli, ne kako bi prikazali in utemeljili svoj tako imenovani umetniški status.
Poskusi spolnega nadlegovanja so se vedno dogajali.Ni ne prva in ni zadnja, ki je preko postelje prišla do vloge. To se dogaja tudi v drugih poklicih . O tem žrtve ne govorijo, ker se bojijo, da se bo razvedelo. Ali je prav, da se take stvari dopuščajo? Še vedno lahko vsak reče ne, če to ne želi in ne pristane na tak deal. Drugače je, ko govorimo o posilstvu, ko se žrtev ne more braniti in si tega ne želi in se ji zadeva gnusi. Nikakor ne zagovarjam spolnega nadlegovanja, je pa zadeva težko dokazljiva in včasih krivično obravnavana.
Tu ni problem, da ji čez pol ure nekaj ne štima.
Tu je problem, ker ji čez nekaj let nekaj ne štima. Potem, ko je že dobila devetko, pa diplomo, pa potem ko je izkoristila svoj bonus in dobila vloge, pa zaposlitev.
Problem je nastal sedaj, ko na njene čare in suho češpljo nihče več ne prijema.
Noben se pa ne vpraša, koliko puncam bi prihranila ta nadlegovanja, če bi tipa prijavila na policijo takoj. Vedla je, kaj se dogaja, pa ni nič rekla, nič prijavila.
[/quote]
V resnici gre za utečeno in javno znano (vsaj med študenti, profesorji in igralsko srenjo) dogajanje: “Igralka se je sicer odločila, da v javnosti ne bo izpostavljala njegovega imena. “Zato, ker nimam nikakršne potrebe po blatenju imena, po medijski pozornosti in ker predvsem nočem, da se stvar ustavi pri meni in dotičnem profesorju, ker moja izkušnja ni izjema,” je še opozorila. Profesor naj bi bil sicer tudi zelo znan slovenski igralec.”
Torej njen primer nadlegovanja ni bil edini, in je bilo nadlegovanih več študentk in ne samo ona, možna razlaga njenih besed pa je tudi, da je bilo takšnih profesorjev več (ne nujno, da gre le za posameznika).
Po drugi strani piše tudi, “da se je o tem nadlegovanju govorilo tudi ves čas da je tudi po končanem študiju večkrat slišala, da se je opozarjalo na njen primer. “Da se je imenovalo profesorja, da se je opozarjalo druge profesorje, pa ta omenjeni profesor še zmeraj predava,” je povedala.”
Torej so ves čas vedeli VSI, tako študentje, kot tudi profesorji in vodstvo Akademije, ki se zdaj spreneveda in zagotavlja ničelno toleranco do spolnega nasilja nad študenti.
Če gre za utečene prakse, je iluzorno pričakovati, da bo neka študentka (ali študent) – posameznik, ki ve, da VSI vedo, za kaj se gre, pa to dopuščajo in se sprenevedajo, takega profesorja prijavil, ker je jasno, da si bo s tem zaprl vrata ne samo pri dokončanju študija, ampak predvsem kasneje pri iskanju zaposlitve. Kdo zaboga pa bo zaposlil neko “izdajalko”, ki si je drznila stegniti jezik in prijaviti tegapatega, ki je vendarle tak super kolega in sodelavec?
V resnici gre za utečeno in javno znano (vsaj med študenti, profesorji in igralsko srenjo) dogajanje: “Igralka se je sicer odločila, da v javnosti ne bo izpostavljala njegovega imena. “Zato, ker nimam nikakršne potrebe po blatenju imena, po medijski pozornosti in ker predvsem nočem, da se stvar ustavi pri meni in dotičnem profesorju, ker moja izkušnja ni izjema,” je še opozorila. Profesor naj bi bil sicer tudi zelo znan slovenski igralec.”
Torej njen primer nadlegovanja ni bil edini, in je bilo nadlegovanih več študentk in ne samo ona, možna razlaga njenih besed pa je tudi, da je bilo takšnih profesorjev več (ne nujno, da gre le za posameznika).
Po drugi strani piše tudi, “da se je o tem nadlegovanju govorilo tudi ves čas da je tudi po končanem študiju večkrat slišala, da se je opozarjalo na njen primer. “Da se je imenovalo profesorja, da se je opozarjalo druge profesorje, pa ta omenjeni profesor še zmeraj predava,” je povedala.”
Torej so ves čas vedeli VSI, tako študentje, kot tudi profesorji in vodstvo Akademije, ki se zdaj spreneveda in zagotavlja ničelno toleranco do spolnega nasilja nad študenti.
Če gre za utečene prakse, je iluzorno pričakovati, da bo neka študentka (ali študent) – posameznik, ki ve, da VSI vedo, za kaj se gre, pa to dopuščajo in se sprenevedajo, takega profesorja prijavil, ker je jasno, da si bo s tem zaprl vrata ne samo pri dokončanju študija, ampak predvsem kasneje pri iskanju zaposlitve. Kdo zaboga pa bo zaposlil neko “izdajalko”, ki si je drznila stegniti jezik in prijaviti tegapatega, ki je vendarle tak super kolega in sodelavec?
[/quote]
Gre za nedopustno dejanje, kjer nadrejeni podrejenega karierno izsiljuje. To ne velja samo za igralski poklic. In to je tisto najbolj problematično pri tej zadevi.
Gre za nedopustno dejanje, kjer nadrejeni podrejenega karierno izsiljuje. To ne velja samo za igralski poklic. In to je tisto najbolj problematično pri tej zadevi.
[/quote]
In ce je bila studentka nagrajena za svoje usluge z visokimi ocenami to postavlja pod vprasaj tudi legitimnost njene izobrazbe, , tudi to je problematicno ne…
Vedno bo obstajal določen a relativno majhen procent ljudi, ki bo izkoriščal lažne spolne zlorabe za neko sprevrženo maščevanje. Dejstvo pa je, da se zlorabe dogajajo. Tako moškim in kot ženskim.
Ljudje na pozicij moči, tako ženske kot moški, nadlegujejo tako moške kot ženske. Ni važno ali je žrtev moška ali ženska oseba, važno je, da se storilca odkrije in primerno kaznuje. Čisto simpl. Bitke med spoloma so na koncu dneva irrelevantne. Pri vsem tem mene osebno najbolj moti to, da se takoj prične nadlegovat žrtev. Moraš biti res v tistem 1{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} psihotov, da bi si izmislil, da te je nekdo nadlegoval.
Tudi legitimnost ocenjevanja njenega ocenjevalca, ki ocenjuje njene usluge v naturalijah, namesto znanja.
[/quote]
Seveda, njej vzet diplomo in jo poslat nazaj v drugi letnik, njemu pa profesuro…a zal gospodicna molci, zakaj ze?da ne razpredam o tem zskaj si mediji ne upajo razkriti imena ker ocitno je to javna tajna ne….pa da ne zacnemo o tem kako si dekleta in zenske s seksualnostjo pomagajo pri pteskskovanju vrst, popustih, skuzijo denar …ocitno je problem samo ce baba nima koristi, ni ne rece se kar tako da se se kuzla ne goni zastonj
Mene ni nikoli nadlegoval noben profesor. Nima kaj profesor ogovarjat in namigovati študentkam niti studentom. Delo profesorja je da poučuje in ne da si domišlja da je prišel v kurbenhaus.
Mene je enkrat bivši sosed za rit zgrabil in zelo obžaloval. Se me je izogibal potem na kilometer. Ti dam prav da si rotvajler, treba jih je zgristi svinje.
[/quote]
Je bil tako razočaran? Aja, pozabili smo omeniti farmacevtke, te so tudi žrtve…
Skrajni čas je, da starši FANTE naučijo, naj se brzdajo. Skrajni čas je, da starši fante naučijo, kaj je prav in kaj ni. Zakaj bi bilo treba vzgajati dekleta, da jih bo moških strah? Bogpomagi, dekleta dopuščajo? Punce je strah, so v šoku, jih je sram, se počutijo krive, večkrat niti ne vejo točno, kaj se jim je zgodilo, in to po tvoje dopuščajo? Pa kaj je s tabo, da niti z besedo ne omeniš tistega, ki je dejansko kriv za dekletove travme? Ona ni dopustila, njej je to naredil en moški. Treba je spremeniti, kako se o tem govori in piše, ker je v tem zmeraj poudarek na ženski, ki je žrtev, in ne na krivcu. Namesto, da se piše, da je nadlegovanih X žensk, naj raje pišejo, da so moški v X primerih nadlegovali ženske. Naj bo poudarek na tistem, ki je kriv.
Zakaj obtožba zdaj? Ljudje smo si pač različni. Nekateri rabijo več let, morda tudi celo življenje, da predelajo nekaj travmatičnega. Da so sposobni povedati na glas svojim bližnjim, kaj se jim je sploh zgodilo, kaj šele, da to obelodanijo na TV.
Zakaj ni povedala imena in priimka? A ne veš, da jo na podlagi tega lahko toži? Krivec bo tožil žrtev. To je šele sprevrženo! Imena (morebitnih) storilcev se vedno skriva. Samo poglej črno kroniko v časopisu, včasih še inicialk ne napišejo. Po eni strani se mi zdi kar prav, da se bodo morali braniti tudi nedolžni, ker vem, da jih je kar nekaj o dogodkih vedelo, pa niso naredili ničesar, torej so na nek način dogajanje dopustili, v stilu “me ne briga, ni moja stvar, se me ne tiče”. Preprečevanje nasilja je stvar vseh nas.
[/quote]Bom odgovorila namesto Tince, ki ima zelo, zelo prav.
Ti tu nekaj pametuješ a dejansko si isti g.noj, kot tisti, ki so vedeli, kot praviš. ( sama sem prepričana, da ne ve nihče).
“Vem, da so vedeli”
Torej moje vprašaje zakaj si molčala? Zakaj molčiš. Kaj veš, zakaj nisi prijavila?
Veš, da so o dogodkih vedeli in molčali? Ti nisi normalna.
Napisati “naučijo naj fante, da se brzdajo “. Ow pred čim naj se brzdajo? Pred tvojo razuzdano hčerjo?
hahaha, briga njih ker točno vedo, kdo je. Pa še nekaj – ni to nič posebnega v tem fohu, kako pa misliš da dobijo službe v gledališčih. Pa mlade punce igralke in stari in grdi igralci poročeni…. Jih je kar nekaj parov. V kleti Drame se dogaja marsikaj, ni to nobena skrivnost kako se pride do vloge ali zaposlitve. Ni ta igralec edini s tako prakso, če bi stene in zidovi gledališč govorili……. Tako pač je, vsi vedo in so tiho, ker drug drugega ščitijo. Zdaj bo padel ta pajac, kaj pa drugi, ki so izkiriščali igralke?
LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL
Jaz se tudi sprašujem, kaj je Milena Zupančič videla na tistem grdem, plešastem Jovanoviču? Saj je imela lepega Radka Poliča prej…kaj je bil premalo bogat?