Mićo Mrkaić o Slovencih
Finance-on.net :
———————–
Nominalni BDP je na Irskem 43.600 evrov na prebivalca, v Avstriji 31.200 in pri nas 13.700. Razlika je očitna, dokaz inferiornosti tega, kar državljan Slovenije ponuja soljudem, pa tudi – naše početje soljudje vrednotijo samo za tretjino irskega! Podatki brez milosti kažejo, da so naši predniki (večinsko) iz neumnosti ali iz zlobe izbrali inferioren družbeni sistem, ki so ga lahko vzdrževali le z nasiljem in lažmi, iz bede tega sistema pa se še nismo izvlekli. Zaradi te inferiorne izbire mora aktivna generacija svoje delo prodajati dosti ceneje, kot bi ga, če ne bi naši predniki večinsko pokleknili pred komunisti, se odrekli svobodi govora, pokazali naravo pudljev in skrili naravo spodobnih ljudi!
Izbira, ki se nam kaže, je na dlani. Kdor zapusti Slovenijo in gre na Irsko, lahko ceteris paribus računa na realno podvojitev letne plače. Še več, ker je konvergenca BDP na prebivalca počasen proces, bomo napake komunistov in njihovih ritoliznikov plačevali desetletja in evro nam omogoča neposredno vrednotenje teh napak – red velikosti sedanje vrednosti selitve je enak enemu lepemu stanovanju. A denar ni vse, kot vedo povedati ljudje, zato sklenimo s parafraziranjem reklame za MasterCard: emigracija v Avstrijo – letna nagrada 17 tisoč evrov; emigracija na Irsko – letna nagrada 30 tisoč evrov; beg iz slovenskega provincializma – priceless!
———————–
Ima Mićo prav ? Je zadel žibljiček na glavico ali seka mimo ?
Čisto prav je povedal. Slovenski delavci se prodajamo za male denarje. Za isto delo v tujini, bi dobili veliko več. Pa nam delodajalci še tumbajo, da je strošek dela prevelik in da nam je treba ukiniti odmor za malico, regres, držati plače na istem…. Jaz sem za to, naj nam dajo evropske plače, potem pa lahko ukinejo malico, pa regres če hočejo, se ne bom pritoževala!
Ja seveda,kdo pa je Mrkaiću postlal stolček.Ko smo odhajali na svoje smo si želeli imeti vse svoje,ljudje so pripravljali teren,nikakor ne zagovarjam LDS , ampak,saj so vse glavne stranke,ki so danes na oblasti bile takrat tudi noter in poudarek je bil EU,pa NATO-zakaj že? , pa je bil JJ taglavni šef,ko smo rinili vanj,danes pa namesto v izobraževanje,znanost,kulturo vlagamo kam denar? V obrambno ministrstvo,cerkev,zunanje ministrstvo.Me tako prekadi,ko Dimsija zagledam s tistimi konjskimi zobmi,ko se hahlja in slikari z okoliškimi ministricami in pozira, da bi pa za državo kaj dobrega delal,kje pa! Na koncu bomo pa že izvedeli, da je Marjetica,pa Urška, pa še kakšna vse nardila za Slovenijo.Res smo budale, da sploh gledamo te fosile,ki nam požirajo naše težko prigarane denarce, hkrati pa poslušamo,kako draga delovna sila da smo.
Znanstvenike povezuje (ali pa bi jih vsaj morala) skupna ambicija – spoznati, odkriti in sporočiti resnico o tem ali onem vidiku (našega izkustva) sveta (preden to uspe drugim). MM se zagotovo ima za znanstvenika, zato me čudi, da ponavlja znana dejstva (ali ugibanja) o povezavi med politično ureditvijo, družbeno blaginjo, BDP in plačami.
Glede na njegov neskončno potencialen um bi človek pričakoval, da se bo lotil vzročno-posledičnih povezav tistih kategorij, ki se jih pred njim ni še nihče. Morda bi se potem dokopal do resničnih ključnih konkurenčnih prednosti Ircev.
Raziskal bi lahko vpliv irskih plesov na delovno storilnost. Ali vpliv IRE na povprečno starost irskega prebivalstva oziroma na izdatke pokojninske blagajne in s tem na proračun. Ali pa vpliv Van Morrisona na U2. Ali pa vpliv pitja Guinnessa v primerjavi s pitjem cvička na davčno stopnjo.
Ima 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} prav. Če gledamo na zadevo iz tega stališča…
Če pa pogledamo kako je npr. leto 1945 zgledalo tudi v resnici, pa je stvar malo drugačna. O razdelitvi sveta sta odločala 2 zmagovalca. Lahko bi rekli tudi to, da “delitev sveta” plačujemo še sedaj. Če gledamo s tega zornega kota…
Iskati razloge je po mojem bedarija. Naj raje predlaga kaj narediti, da se hitro vključimo v razvit svet.
Kako je takrat to izgledalo ne vem,sem malo premlada za to,ampak to kar danes gledam,vidim in imam možnost slišati,pa to je verjetno le 1 – 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} tega kar se dogaja me pa pošteno moti.Pogrevanje starih zadev,pa govoričenje -kaj bi bilo če bi bilo mi gre pa že pošteno na…. ,Upam da bo kmalu kaj bolje oz.vsaj pošteno do vseh.