Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek miklavž

miklavž

Dajte mi nekaj povedat. Sin je star 8 let, se pravi, da obiskuje tretji razred. Ves čas govori kaj si želi za miklavža, kaj bo dobil. Meni se zdi to brez veze, da miklavž še hodi v hišo, ker se mi zdi otrok že prevelik. K vam še hodi? Otroci že vedo, da je človek oblečen v miklavža? Jaz mu govorim, da ne vem, če bo še prišel, ker je že tako velik. Torej, kaj narest?

Po moje je najboljše da mu razložite bistvo sv. Nikolaja-Miklavža in mu na 6.12. v pehar nastavite malenkosti in kakšno uporabno stvar. Zakaj bi to ukinili? Na vas je koliko, kako in kaj, da boste polepšali dan otroku. 8 letnik je še vedno otrok.

Kaj pa je bistvo? To je tradicija, da mora miklavž priti k hiši, kjer so majhni otroci. 8 letnik ni več tako majhen, mar ne?

Tudi naša 8 letnica komaj čaka Miklavža. Ve, da so večinoma ljudje oblečeni v Miklavža, ampak še vseeno verjame, da je nekje ˝pravi˝ in da so to samo njegovi pomočniki. Jaz ji tega veselja, pričakovanja, žara v očeh ne mislim vzet. Rada obdarujem in če je še malo skrivnostno vse skupaj, še toliko rajši.

Pri nas je nosil do desetega leta. Sedaj ko sta odrasli še vedno prinese, samo da ne skrije. Hihi. In pisem ni treba več pisat.

reci mu, da bo letos nosil klovn … saj res, kar potihnili so ti klovni … kdo bo zdaj otroke strašil?

a dedek Mraz in/ali Božiček bosta nosila? ista velja za Miklavža ☺

Odrasla sem brez Miklavža, samo z darili Dedka Mraza.
Enako moji otroci.
Pa nikomur nič ne fali.
Se mi zdi eno samo pretiravanje tole, Miklavž pa potem kmalu Božiček in potem še Dedek Mraz … Poznam otroke, ki cel december samo darila čakajo, pa dva imata enkrat vmes še rojstni dan.

Imam že dva srednješolca pa Miklavž še vedno nosi. Kupimo stvari, ki jih poyrebuheta in morda eno, ki jo nepričakujeta. Pisma še vedno pišeta in se mi še danes smeji kok posrečeno sta napisala. Dedka mraza in Božička pri nas ni bilo nikoli. Skratka pri nas ni in ne bo igralo vloge do katere starosti bo nosil. Zdaj ko sta že “odrasla” najstnika je Miklavž in pisanje Miklavžu postalo zabavno. To je naša interna fora.

Tudi mi imamo najstnike in Miklavž še vedno nosi, če seveda nastavijo krožnike z imeni. Vedno pustijo tudi kozarec kakava in piškote zanj 🙂 In ker je december dolg, prinese še Božiček 🙂

Moji otroci so že vsi polnoletni, pa še vedno dobijo nekaj za Miklavža.
Kakšno pižamo ali majčko in malo sladkarij.

[/quote]

Pri nas pa ravno obratno. Odrasla sem samo z DM, enako hči in tudi vnukinja. Vsi smo u redu.

To je tradicija…otoroku pač razložiš kako in kaj….Pri nas nosi, in otroci (veliki že) ne pričakujejo ne vem kaj, pač kakšen parfumček, čokoladica, kakšne fensi nogavice ali kapa…mogoče CD ali kaj podobnega….Mene bolj moti božiček…Ker je pač božič miren, tih skromen družinski praznik in tukaj daril ni. Druga zgodba je dedek mraz…

To ni ravno res. Miklavž je bolj vaška oz. podeželska scena in ti potem niso imeli daril za božič. V mestih pa je od nekdaj nosil božiček, oziroma jezušček. Božiček v rdeči opravi, kot ga poznamo danes je pa k nam prišel res kasneje. Ampak darila so pa bila za božič, samo jih je prinesel jezušček.

Dedek Mraz je pa k nam prišel šele okoli leta 1950, smo ga uvozili iz Rusije in je čista komunistična izmišljotina.

Jaz imam 6 nečakov starih od 6 do 23 let in dva svoja otroka. Vsi, od najstarejšega do najmlajšega čakajo Miklavža in se veselijo njegovih darov. In še na misel ne pride nikomur, da bi to tradicijo ukinili.

In prav je tako, še celo moji mami kaj prinese. 😉

Ko oči zaspijo Se angeli zbudijo (Jan P.)

Sva čez 30, Miklavž pride vsako leto. Tema je pa (upam) neuspela provokacija.

Mene in moža je vedno obdaril samo Miklavž in to tradicijo nadaljujemo. Prinese otrokom in nam odraslim. Vedno prinese tudi najinim staršem. Jaz verjamem vanj in zato vsako leto kaj dobim. Običaj Božička in Dedka Mraza pri nas ni bilo. V bistvu je vseeno kdo nosi. Za nas je eden dovolj.

Tamal si želi darila in šova. Tudi če ve, da so parkeljni in Miklavž vaški fantje, mu pusti veselje. Saj tudi Božiček in Dedek Mraz nista resnična (kar bo, ali že ve), pa se stari in mladi obdarujemo tudi ko vemo, da nam darila kupijo ljudje 😉

Še prekmalu bo minilo.

No, pri nas tud nosi, pa nimam glih 8 let. Letos, natančneje par dni nazaj mi je prinesel popust pri novi klimi. No na njegov uradni dan pričakujem še kakšno sladkarijo, pa pol kila mandarin.

malce za dušo.......https://www.facebook.com/stvari.ajdovscina/

New Report

Close