miklavž
Dajte mi nekaj povedat. Sin je star 8 let, se pravi, da obiskuje tretji razred. Ves čas govori kaj si želi za miklavža, kaj bo dobil. Meni se zdi to brez veze, da miklavž še hodi v hišo, ker se mi zdi otrok že prevelik. K vam še hodi? Otroci že vedo, da je človek oblečen v miklavža? Jaz mu govorim, da ne vem, če bo še prišel, ker je že tako velik. Torej, kaj narest?
Tudi naša 8 letnica komaj čaka Miklavža. Ve, da so večinoma ljudje oblečeni v Miklavža, ampak še vseeno verjame, da je nekje ˝pravi˝ in da so to samo njegovi pomočniki. Jaz ji tega veselja, pričakovanja, žara v očeh ne mislim vzet. Rada obdarujem in če je še malo skrivnostno vse skupaj, še toliko rajši.
Imam že dva srednješolca pa Miklavž še vedno nosi. Kupimo stvari, ki jih poyrebuheta in morda eno, ki jo nepričakujeta. Pisma še vedno pišeta in se mi še danes smeji kok posrečeno sta napisala. Dedka mraza in Božička pri nas ni bilo nikoli. Skratka pri nas ni in ne bo igralo vloge do katere starosti bo nosil. Zdaj ko sta že “odrasla” najstnika je Miklavž in pisanje Miklavžu postalo zabavno. To je naša interna fora.
To je tradicija…otoroku pač razložiš kako in kaj….Pri nas nosi, in otroci (veliki že) ne pričakujejo ne vem kaj, pač kakšen parfumček, čokoladica, kakšne fensi nogavice ali kapa…mogoče CD ali kaj podobnega….Mene bolj moti božiček…Ker je pač božič miren, tih skromen družinski praznik in tukaj daril ni. Druga zgodba je dedek mraz…
To ni ravno res. Miklavž je bolj vaška oz. podeželska scena in ti potem niso imeli daril za božič. V mestih pa je od nekdaj nosil božiček, oziroma jezušček. Božiček v rdeči opravi, kot ga poznamo danes je pa k nam prišel res kasneje. Ampak darila so pa bila za božič, samo jih je prinesel jezušček.
Dedek Mraz je pa k nam prišel šele okoli leta 1950, smo ga uvozili iz Rusije in je čista komunistična izmišljotina.