Mikrovalovka – prosim lastnice za izkušnje
Živjo, punce,
Ogrevam se za nakup mikrovalovke… Ko je včeraj za hip delal iskalnik, sem si uspela prebrati eno nedavno debato glede MV, ki pa se je sukala bolj okoli (ne)oporečnosti tehnologije…
Kakorkoli, jaz bi prosila za pojasnilo, v KAKŠNI EMBALAŽI (POSODI) smejo biti živila, ki se jih pogreva? Vem, da ne smejo biti v kovinskih posodah…, kaj pa ostalo?
Konkretno me zanimajo recimo jogurtovi lončki in plastični krožniki. Ali smem dati pogret kar jogurt z lončkom vred (seveda brez pokrovčka, ki je aluminijast…), ali pa tistega v tetrapaku? Hm, to bi nam zelo prav prišlo.
Prodajalke v trgovinah nimajo blage veze…
Hvala in lp tanja
Jogurt verjetno želiš pogrevati, ker je direktno vzet iz hladilnika prehladen za otročka. Če boš pazila, da ga segrevaš le nekaj sekund, ni problema in ga lahko segrevaš kar direktno v plastičnem lončku. Vendar moraš vedeti, da v primeru, da se plastika preveč segreje (zaradi prevroče hrane), jogurt ni več primeren za majhnega otroka.
Jaz jogurt, ki ga segrevam le takrat, ko sta mali res zelo prehlajeni, drugače pa ne, prelijem v kavno skodelico in potem segrevam. Se mi zdi bolj v redu, medtem ko Actimel segrevam kar v plastični steklenički, ki je iz nekoliko debelejšega materiala.
Drugače pa segrevaj kar v porcelanastih skodelah ali na krožnikih. Pravilno si ugotovila, da ne sme biti zraven ničesar kovinskega. Za pokrivanje jedi, da se ne izsušijo preveč, uporabljaj posebno folijo za mikrovalovne pečice, ki ima male, skoraj nevidne luknjice in je nekoliko debelejša od navadne prozorne folije.
Natančno preberi navodila za uporabo, saj je čas segrevanja veliko krajši, kot si ga navajena pri navadni pečici. Moja tašča namreč vedno odtajuje zmrznjene žemljice vsaj 20 minut v mikrovalovni, ker se ji minuta zdi premalo. Potem pa je žemlja trda kot opeka in samo še za v smeti. Sicer pa, vaja dela mojstra.
Primerna je jenska posoda, keramika in porcelan (brez zlatih robov in okraskov!). dobi pa se na trgu tudi prav za MV posoda.
Mi plastike in tetrapaka ne dajemo segrevat. Jogurtni loncki bi se po moje stopili, sploh ce prekoracis cas segrevanja.
Najbolj uporabna MV je za pogrevanje mocnatih jedi, kot so svaljki, vse vrste struklji, cmoki ipd. in vse vrste mesa – pri omakah in ocvtrih jedeh obvezno segrevati v zaprti posodi, ker mast sprica na vse strani in bos lahko non-stop cistila notranjost.
Zjutraj pa je mikrovalovka nepogresljiva, saj grejemo mleko v skodelicah. Zelo prakticna je uporaba tudi za manjsim otrokom, da si sami pripravijo kakav, kavo, caj.
Za kuhanje je pa ne uporabljam, ker mi je ljubse kuhanje v loncih s pokrovkami, ko malo pomesas, poskusis, zacinis….
Ko jo enkrat imas, ne mores vec brez nje. Vsaj pri nas smo se vsi hitro navadili nanjo.
lep pozdrav in hitro odlocitev za nakup ti zelim, SRECNO 2005!
Se mi zdi, da še nobena ni povedala, kako je zadeva fajn za odtaljevanje stvari… mi kupimo kar mal več kruha naenkrat, ga damo v skrinjo, potem pa tik pred uporabo za par minut v MV (žemljice tam okrog 1m). In imaš tak zajtrk, da dol padeš!!!
Pa meso pred kosilom… res je enkratna pogruntavščina tale MV. Žara pa pri nas nimamo in ga ne uporabljamo. Ker oba z možem rada kuhava, nama MV res služi samo za pogrevanje in odtaljevanje. Ostalo pa kuhalna plošča in pečica!
Veliko veselja ob uporabi MV!
Aja: v trg se dobi pop corn za v MV. 3 minute, pa še zabava za najmlajše, ko tako poka! :)))
Poleg tega, kar je bilo že povedano, tudi to, da je nepogrešljiva!:), dodajam še:
Jaz imam kombinirano. Velikokrat pečem v njej, ker se mi za manjše porcije zdi veliko bolj ekonomična.
pri nas imamo radi čufte – spečem jih, zložim v steklen pladenj, polijem s paradižnikom in zapečem v mikro.
Slano pecivo – manjše porcije – seper! Rogljički,prav tako …
Pekla sem tudi paprike, pa štrudelj sem tudi poskusila, a priznam, ta mi je pa boljši v klasiki:)
Pri meni ni dileme – MV na vsakem koraku (torej tudi na vikendu:) )