Mikrovalovna
Je ne uporabljamo dnevno, menda niti tedensko ne. Občasno pa, kot predhodnice, za pogret in odtajat. Po mojem ni glih špica od zdravja, za pretiravat ni, ampak tak strup pa spet ne. Po mojem, no.
Majav: ti bo moj predragi fizik razložil vse okrog tele mikrovalovne, samo da ga spravim pred ta forum 😉
Drugače pa punce: mikrovalovno so v ameriki odsvetovali za vsakdanjo rabo. In če enkrat na mesec kaj v mikrovalovni pogreješ ne boš umrla, pa mogoče se ti na zdravju ne bo veliko poznalo. Vsekakor pa ni dobra za vsakdanjo uporabo. (to vam bo moj fizik razložil kasneje).
Da bi pa otroku dajala mleko pogreto v mikrovalovni se mi zdi pa katastrofalno.
OK, najprej bi rekel Mutant-u, da so tudi nardili že pralni stroj, ki pere le z vodo, ne rabi nobenega detergenta, vendar so lobiji, ki proizvajajo čistila, ta patent kupili do leta 2020, da jim ne bi propadel posel. Dragi moj, živimo v kapitalizmu, v katerem lahko kupiš vojno v Iraku, pa da tebi nebi uspeli prodat ene mikrovalovke, pa cigaret, tudi igla ni noben problem.
O mikrovalovkah pa naj napišem najprej malo fizikalnega ozadja, od kje sploh ideja za to čudo. Naša definicija toplote je hitrost gibanja atomov ali molekul. Pri molekulah se energija lahko kopiči med drugim tudi v rotacijskih in vibracijskih stanjih. To pomeni, da če molekuli dodamo energijo, jo ta lahko shrani tako, da se začne vrtet, ali pa atomi med seboj začnejo nihati. Ker je molekula le skupek atomov, ki jih skupaj vežejo nekakšne vezi, lahko te vezi ob zadostni količini energije tudi pretrgamo. Predstavljajte si, da imamo dve žogi povezani z vrvico in jih vrtimo. Ko jih bomo dovolj hitro vrteli, se bo vrvica strgala in žogi bosta odleteli narazen. Ti dve žogi sta naša atoma, ki jima dodajamo energijo in se pri določeni hitrosti “odtrgata” ednen od drugega. Torej, pri mikrovalovkah gre za proces, ko dajemo energijo molekulam, jim s tem povečujemo hitrost vrtenja in vibriranja in tako segrevamo. Vendar gre tu še za en pojav. Mikrovalovke delajo pri frekvenci okoli 2,3 gigaHerzov, ki je lastna frekvenca molekule vode. To pomeni, da voda absorbira (najbolj se odzivajo molekule) energijo v obliki mikrovalov pri tej frekvenci, zato tudi v hrani z mikrovalovko “grejemo” v glavnem vodo. Tu pa pride do problema mikrovalovk. Nobena stvar v vesolju ne prenese prevelikega gradienta oz. prevelike spremembe na enkrat. To se pri mikrovalovki pokaže tako, da “razbije” molekule vode in posledično tudi večino strukture hrane, ki smo jo dali na tak način pogret. Res je, da je na tisti posodi še vedno na videz ista, le pogreta hrana, vendar kar se iz molekularnega stališča tiče, je totalno spremenjena. Zato se mi zdi največja zmota Rubi, ki je napisala, da se ohranijo vsi vitamini. No, Rubi, ker vem, da si sestavo vitaminov po mikrovalovnem gretju nisi ogledala s pomočjo tunelskega mikroskopa, naj ti povem, da verjetno niti ena vrsta vitaminov ne preživi mikrovalovnega sevanja! Torej, ker človek ne je hrane pogrete z mikrovalovko že od pred miljonov let, naše telo pač ne ve, kaj bi naredilo s skupkom nekih predelanih snovi iz mikrovalovke, zato se le-ta ali kopiči nekje v telesu, ali pa se na tak ali drugačen način iz telesa izloči. Lahko bi se poglobil tudi pri tem v hude detajle, mislim pa da si bom prihranil trud in vam svetoval, da si poiščete kaj na to temo v kakšni strokovni literaturi ali na internetu.
Pa če v neki restavraciji delajo kavo z mlekom s pomočjo mleka v prahu, vas nihče ne sili, da jo v tisti restavraciji tudi naročite in jim večate dobiček, ker je mleko v prahu pač cenejše kot pravo.
Upam, da se zavedate, da ni najboljša hrana tista, ki izgleda najbolj fancy na policah v trgovinah, ampak tista, ki je najmanj predelana. LP!
Uf, temu se pa reče razlaga. Hvala, no. Sicer sem po defaultu kot družboslovka “aberveznik” za fiziko (po izjavi našega profesorja fizike, ki je prihranil trpljenje sebi in nam ter nam prizanesel z vso fizikalno znanostjo z izjemo “štroma, nihanja in energije” – še danes sem mu hudo hvaležna), ampak zadeva ima rep in glavo pa tudi smisel. Hvala.
Andrejin fizik, hvala za razlago.
Imam pa eno podvprašanje. Morda za fizika butasto ali pa kje totalno mimo, pa bi prosila za popravek, razmišljam pa nekako takole: Če hiši zdrobiš vsako opeko se najbrž sesuje, ne? Torej če hrani zdrobiš vse molekule bi vsaj razpadla če nič drugega. In če ima neka molekularna struktura obliko, barvo, okus,… bi se moralo kaj od tega spremenit po obdelavi v mikrovalovki. Pa se ne. Korenček ostane valjast in oranžen in z okusom po korenčku, samo zmehča se (tako kot pri navadnem kuhanju). In če ga obdeluješ predolgo, razpade (tako kot če ga predolgo kuhamo). Ali potem razpade samo nekaj molekul, da naš vid in okus ne zaznata razlike ali ima fizika še kakšno čarovnijo kje, da kljub vsem razpadlim molekulam stvar stoji skupaj? In vnaprej hvala, če se boš potrudil z odgovorom.
Bolj slabo primero si posplošila na hrano. Lahko pa opeke in zidake nove zložiš na kup, da ne bo sob vmes in jih nato vsako posamezno nekako streš, pa boš videla, da bo barva še vedno ista, oblika kupa bo še vedno kup, le zelo malo spremenjena bo oblika, bo pa več posameznih delov. In potem poizkusi iz tega kupa sezidat hišo. Podobno kot ti ne znaš po istem pstopku sezidati hiše iz zdrobljenega materiala, tako tudi telo ne zna porabiti predelane hrane. Simple as that. Vprašala si še, ali se pri mikrovalovkah uničijo VSE sestavine. To je odvisno od trajanja “kuhanja”, o moči mikrovalovke in od mase hrane, ki jo greješ. Torej če stvar kuhaš en teden, v najmočnejši mikrovalovki, hrane notri pa je le za eno čajno žličko, ti garantiram, da ne bo ene molekule nepredelane. Je pa v mikrovalovki definitivno večja verjetnost, da “pokvariš” hrano kot pa če jo kuhaš v loncu, čeprav tudi tam ne “preživijo” vse substance. Sem odgovoril na tvoje vprašanje?:)
Meni še vedno ni jasno.
Kot laik razumem majino vprašanje: Kako to, da hrana, pogreta v mikrovalovki ne razpade, glede na to, da razpadejo “vse” molekule hrane?
Ne razumem pa tvoje razlage, kjer praviš (citiram) “če stvar kuhaš en teden, v najmočnejši mikrovalovki, hrane notri pa je le za eno čajno žličko, ti garantiram, da ne bo ene molekule nepredelane”.
Saj ne kuhaš hrane v mikrovalovki cel teden – kuhaš oz. pogrevaš jo samo nekaj sekund. In da naj bi v nekaj sekundah molekule v hrani tako zelo škodljivo razpadle???? Ker ne vem iz kakšnega razloga bi eno in isto hrano oz. vodo kuhali ali pregrevali po cel teden :))
Potem praviš, da je tudi pogreta voda iz mikrovalovke škodljiva?
Prosila bi še za eno razlago za nas, ki smo s fiziko skregani že vse življenje!
(pa čeprav jo nezavedno prijazno srečujemo in logično uporabljamo vsak dan :))))))
Nataša
o celotedenskem pregrevanju sem namenoma pretiraval, da ti dam primer, da je obstojnost snovi v hrani odvisna od TRAJANJA pogrevanja, od KOLIČINE hrane, ki jo greješ in od MOČI mikrovalovke. Sem bil kaj jasnejši? Drugače pa bi po tvoje moralo npr. korenje ko ga pogreješ razgnat po celi pečici, ali kako si predstavljaš, kaj se bi moglo zgodit, ko se dobršen del molekulskih vezi pretrga? Ne štekam. Če greva z laserjem merit višino korenja pred in po gretju, se defakto spremeni in tudi mehkejši postane itd. itd. Spremembe se dogajajo na molekulski ravni, ki pa jih lahko opaziš le z najhujšo tehniko tunelskih mikroskopov. Mislim, da sem o tem pojavu povedal vse, če še kaj ni jasno, preberite še enkrat moje poste ali pa pobrskajte še malo po internetu, ker sigurno obstaja mnogo zanimivih objav na to temo. Gorečim uporabnikom pa naj povem, da popolnoma razumem njihovo izbiro, saj je tudi npr. kadilcu težko odnehat kadit. Vprašanje zame se je nanašalo na škodljivost mikrovalovk, ni pa to moja prošnja, da če imate možnost kvalitetnejšega življenja, da jo tudi izkoristite. Lep pozdrav in hvala za zanimiva vprašanja!:)
Microwaves unsafe for baby’s milk
A number of warnings have been made public, but have been barely noticed. For example, Young Families, the Minnesota Extension Service of the University of Minnesota, published the following in 1989:
“Although microwaves heat food quickly, they are not recommended for heating a baby’s bottle. The bottle may seem cool to the touch, but the liquid inside may become extremely hot and could burn the baby’s mouth and throat. Also, the buildup of steam in a closed container, such as a baby bottle, could cause it to explode. Heating the bottle in a microwave can cause slight changes in the milk. In infant formulas, there may be a loss of some vitamins. In expressed breast milk, some protective properties may be destroyed. Warming a bottle by holding it under tap water, or by setting it in a bowl of warm water, then testing it on your wrist before feeding may take a few minutes longer, but it is much safer.”
Dr. Lita Lee of Hawaii reported in the December 9, 1989 Lancet:
“Microwaving baby formulas converted certain trans-amino acids into their synthetic cis-isomers. Synthetic isomers, whether cis-amino acids or trans-fatty acids, are not biologically active. Further, one of the amino acids, L-proline, was converted to its d-isomer, which is known to be neurotoxic (poisonous to the nervous system) and nephrotoxic (poisonous to the kidneys). It’s bad enough that many babies are not nursed, but now they are given fake milk (baby formula) made even more toxic via microwaving.”
OK: Razumem. Sem ‘fizikalna aberveznica’, ki je imela sreča ali pa nesrečo, da je imela takšne učitelje fizike, da ji je od vse te znanosti ostalo le to, da se silo označi s puščico. In ker sem čisto družbosloven tip človeka, me kaj dosti to tudi ni prizadelo. In vem, da obstajajo takšne in drugačne molekule, ki so skregane z mojo predstavo in logiko in mi niti niso bistvene za življenje.
Prebrala sem vse od Andrejinega fizika. Stvar je sama po sebi zanimiva, če jo dovolj dobro razumeš. In jaz jo ne. Žal. Pa naj bo prav ali narobe.
In ob vsem tem ne morem mimo dejstva, da moj stric, ki je doktoriral iz fizike in matematike ter na Univerzi v Ljubljani že neskončna leta to predava, že od veke vekov v domačem gospodinjstvu uporablja mikrovalovko in jo zelo pohvali. Se spomnim, da so jo pred 18 leti, ko sem bila pri njem na počitnicah, že nekaj časa uporabljali. Pa čeprav o molekulah in ostalem ne ve ravno malo. Kakorkoli, nisem mogla mimo tega…
Pa še to: Andreja, če misliš, da v boljših restavracijah nimajo MW, se pošteno motiš. Pa še kako jo imajo. Ali misliš, da npr. riž skuhajo posebej zate? In ga še vedno dobiš v 15 minutah, vroče kadečega se? No o tem pa morda jaz vem malo več. Ni ravno moja stroka, je pa še vedno dovolj blizu le-te, da vem.
LP in dober tek!
Ana
Sem se že pripravljaqla, da odpišem Rubi, pa sem hitro ugotovila, da imamo tukaj strokovnjake. Hvala Under Eja, da si spravila fizika za računalnik. Tudi mi nimamo MW in je ne bomo imeli. Moje stališče je takšno: tudi, če bi mi jo kdo podaril (zelo pogosto darilo za poroko), je ne bi imela. Pa me je kolegica vprašala, če bi jo komu podarila. Moj odgovor: ljudi, ki me obkrožajo imam preveč rada, da bi jih zavestno uničevala.
Pa še za Rubi: ne vem več točnih podatkov, vendar je kakšno leto-dve nazaj bil objavljen članek-raziskava, mislim, da v reviji Zdravje.
Vitamine najbolj ohrani posušena hrana, npr. peteršilj (blizu 90{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}), nato zamrznjena hrana, kuhana hrana…. in nazadnje hrana, SAMO POGRETA v MW. 2{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} (dva odstotka)… tako, da je to prazna hrana, brez vsega.
Kar se tiče pa restavracij. No ja, minili so ti časi, da bi verjel zdravi prehrani v velikih restavracijah. Za razliko od kakšnega dobrega domačega kmečkega turizma…
TAnita, tako je treba…
Vsak ima seveda svoje mnenje, tudi jaz. Pa lp.
Res, da nisem študirala fizike in kemije in so moja gimnazijska leta že daleč, pa mi vseeno nekaj ni jasno. Praviš, da se molekule vode zaradi mikrovalov razbijejo. Potemtakem iz vode nastane vodik in kisik, lahko pa tudi kakšna druga spoina. In kolikor je meni znano, se kemijski elementi oz. spoine med seboj razlikujejo po obliki, barvi, vonju in okusu. Se pravi, če dam v mikrovalovko kozarec vode in ga segrevam 1 uro. Kaj dobim? Dobim paro, ki je prav tako voda, samo v drugem agregatnem stanju. Ne vem, zakaj pare oz. kondenza kasneje moje telo ne bi prepoznalo in bi bil to strup? saj vendar ne pijem čistega vodika, ali kaj?
Dalje praviš, da je hrana kar se molekularnega stališča tiče, totalno spremenjena. Primer: V naravi poznamo vretje, ko iz sladkorja nastane alkohol. Se pravi, da se molekularna zgradba neke snovi ob prisotnosti zunanjih dejavnikov spremeni. To lahko takoj okusimo, tudi vonjamo in razliko tudi vidimo. Ti pa praviš, da je hrana na videz ista, molekularno pa spremenjena.
Če se ti ljubi, še malo razloži nam, ki se ne moremo kar tako zadovoljiti s tvojimi odgovori. Sploh pa bi bilo zanimivo poiskati mnenje še kakšnega kemika.
No, ker smo že tako daleč, sem postala hudo radovedna. Tvoj fizik je vrgel nekaj dejstev, ki jih po postih sodeč skoraj nihče ne razume ali pa jim niso logični.
In moja radovednost kaj o opisanem tvojega fizika meni moj stric je tako velika, da ga bom prav vprašala za mnenje. Verjetno bo trajalo nekaj dni, ker živimo kar nekaj km narazen, vsekakor pa bom sporočila na forum.
Pa še enkrat o MW v restavracijah… da jih ni… kar misli si. Če so pa že, so pa hudo redke in ponujajo večinoma slow food. In to se pozna tudi na ceni… ki pa večini ljudi ni dostopna. Tako da smo očitno prisiljeni nezdravo živeti. Tisti, ki pač nimamo…
LP, Ana
Jaz sem odgovor dobila, hvala. Uniči se nekaj molekul, ravno tako kot je po tvojih izjavah verjetnost, da se del molekul uniči tudi pri klasičnem kuhanju. In klasično kuhanje so ljudje preživeli skozi tisočletja, zato predvidevam, da smo se do sedaj že naučili sprejeti kakšno spremenjeno molekulo. In če so količine približno take, kot si napisal v primeru (žlička na teden), potem bom prevzela riziko in uporabljala MV še naprej. Jaz v življenju ne bom pojedla toliko hrane iz MV, da bi bilo več kot za eno žličko spremenjenih molekul, sploh ker pogrevam bistveno večje količine bistveno manj časa.
Pa če pomislim, da vsako zimo “na suho” pridelam kakšno kilo me najbrž ne bo konec zaradi ene žličke v življenju. :-))))
Pozdravljene,
zadeva je izjemno zanimiva. Na hitro sem pregledala nekatere clanke. do sedaj sem nasla:
Therefore, fears about the formation of D-amino acids in microwaved milk can be ignored. Biological experiments showed no evidence for the hazards of microwave heat treatment of milk.
in
• Vitamin C degradation in potatoes during microwave and convective drying was found to exhibit first-order kinetics. Microwave-dried samples retained at least twice the vitamin C content of convective-dried samples (for comparable moisture contents).
in
The measured values of vitamin retention demonstrate clearly that heating of muscle tissue with microwaves is less destructive to heat-sensitive vitamins than is conventional roasting and that, therefore, microwave cooking and roasting can be recommended for food preparation in the food industry, households, restaurants and hospitals.
Do sedaj neke posebne nevarnosti ni. Je pa res da so clanki stari, tam iz leta 1994. nasla sem pa seveda opozorila pred opeklinami, ki nastanejo pri pogrevanju na ta nacin.
Linki so spodaj.
lp
alenka
http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_aset=B-WA-A-B-VB-MsSAYZW-UUA-AAUAUWBDDA-AUEYZUVCDA-ZEDAEDDVY-VB-U&_rdoc=32&_fmt=summary&_udi=B6T7C-3Y2GCTP-M&_coverDate=03{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}2F31{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}2F1996&_cdi=5055&_orig=search&_st=13&_sort=d&view=c&_acct=C000048764&_version=1&_urlVersion=0&_userid=940034&md5=7a43f5a0e73c8875fe516a8747777466
http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_aset=B-WA-A-B-VB-MsSAYWA-UUW-AAUAUWVZZB-AUEYZUCVZB-ZEDWAAZZE-VB-U&_rdoc=6&_fmt=full&_udi=B6T6V-4C1FD50-4&_coverDate=06{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}2F30{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}2F2004&_cdi=5040&_orig=search&_st=13&_sort=d&view=c&_acct=C000048764&_version=1&_urlVersion=0&_userid=940034&md5=0b7e0559125bed9b7eb79c13916d4839#toc7
http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_aset=B-WA-A-B-VB-MsSAYWA-UUW-AAUAUWVZZB-AUEYZUCVZB-ZEDWAAZZE-VB-U&_rdoc=41&_fmt=summary&_udi=B6T6R-49NPW6J-8W&_coverDate=12{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}2F31{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}2F1993&_cdi=5037&_orig=search&_st=13&_sort=d&view=c&_acct=C000048764&_version=1&_urlVersion=0&_userid=940034&md5=00055e9bc32b891c3d84339c1ef5ff05