Mikrovalovna
Tudi jaz sem bila precej proti mikrovalovni in jo uporabljam sele zadnja 4 leta. Pred nakupom sem precej brskala po internetu in iskala argumente za in proti in vem, da nisem nasla nic tako groznega kot pise Andrejin kemik. Predvsem pa sem si zapomnila, da ohranja vitamine. In to pise tudi na zgornjem linku (zadnjem od treh, ki jih je navedla Nova Tanja*):
“Microwave cooking can be more energy efficient than conventional cooking because foods cook faster and the energy heats only the food, not the oven compartment. Microwave cooking does not reduce the nutritional value of foods any more than conventional cooking. In fact, foods cooked in a microwave oven may keep more of their vitamins and minerals, because microwave ovens can cook more quickly and without adding water.”
Meni se zdi se kar logicno. Je pa res, da me vsaka taka senzacionalna novica (kot je tale od kemika) prestrasi in potem spet iscem nove informacije. Ker nisem kemik, ne morem argumentirat….sem pa res veliko iskala in nic nasla. Mogoce bo imel kdo bolj prepricljive dokaze. Upam.
LP
Si včasih mislim, če so naravoslovci sposobni sproducirat toliko različnih, pa ne samo različnih ampak popolnoma nasprotnih mnenj, kakšno “štalo” imajo pri svojem delu šele družboslovci, kjer stvari niso merljive. :-)))
Še huje je to, ker si nek laik z mnenji, ki jih pridobi, ne more popolnoma nič pomagat – eni pravijo tako, drugi drugače, pa oboji so strokovnjaki. Komu naj potem sploh verjame?
Maja, komu naj se sploh verjame?
Jaz sem prišla že zdavnaj do zaključka, da je najbolje poslušat, tričetrt dat stran, eno četrtino upoštevat in končno naredit po svoje. Pa naj bodo to nasveti o otrocih, gospodinjstvu ali mikrovalovkah… instinkt je največkrat boljši kot vsa znanost sveta. In imam občutek, da se tule strinjaš z mano.
LP, Ana
Ne glede na vse zgornje debate o mikrovalovkah jo nameravamo kupiti.
Uporabljali bi jo za pogrevanje in odtaljevanje, ne vem pa, kaj naj kupimo.
Na kaj moram biti pozorna, cene so zelo različne, od smešno nizkih pa do visokih. Rada bi imela kvalitetno mikrovalovko, raje plačam višjo ceno, če je to seveda tudi garancija za boljšo kvaliteto – oz. se hrana manj ‘uniči’.
Hvala za vse nasvete!!
Lep deževen pozdrav s Štajerske in lep vikend!
Alenka
Jaz bi te opozorila samo na nastavitev časa. To je namreč pomanjkljivost, ki sem jo po nekaj letih uporabe odkrila pri svoji. Odsvetujem analogno nastavitev, ker ni dovolj natančna – gumb se razmaje in potem meritev časa ni več natančna. Pri MV je nekaj sekund hitro preveč. Pa natančno jih poglej – tiste bolj drage imajo običajno zraven še žar in konvekcijsko pečico in kaj vem kaj še vse, česar morda sploh ne potrebuješ.
Jaz imam digitalno, znamke Whirlpool. In res je, ker je rekla majav, to je res prednost. Nastaviš lahko tudi težo – to je pri odmrzovanju. Dobila sva jo za poročno darilo od moje, takrat 82 letne babice po nasvetu zgoraj omenjenega strica fizika!
Vem, da je bila takrat med dražjimi, ker sem jo videla v katalogu. Jaz sem z njo zelo zadovoljna. Po mojem mnenju mora imeti funkcijo odmrzovanja (jet defrost), za pogrevanje MW tam do 1100 Watov in crisp varianto za zapečenje jedi. Moja ima še auto crisp, to je funkcija s katero že pripravljeno zamrznejo hrano (ocvrtki, medaljoni, … – brez olja) pripravi do te mere, da jo lahko daš na mizo. Osebno jo bolj malo uporabljam, ker skoraj nikoli ne kupujem že pripravljene zamrznjene hrane.
Mi je pa funkcija žar odveč, se mi ne zdi uporabna, ker ni taka kot pravi žar (ni za toaste ipd).
Upam, da sem kaj pomagala. Sicer pa moraš pretuhtati, za kaj vse bi jo uporabljala in se nato odločiš kakšno boš kupila. Enim je pač kaj bolj pomembno od časa drugega.
Dobro izbiro, če te pa še kaj zanima, pa vprašaj.
LP, Ana
Tudi jaz uporabljam mikrovalovko izključno za gretje in odtajevanje.
Imam čisto navadno, z analogno nastavitvijo časa in programa.
z njo sem kar zadovoljna in si ne znam več predstavljati, da je ne bi imela.
Še celo na dopust jo jemljemo s seboj.
Praktično je v vseh teh letih (imamo jo kakšnih 5 let) postala član naše družine. :))))
Nataša