minimalna neto plača
Pozdravljeni,
zaposlena sem v JS. Moja osnovna plača (10. pl. razred) plus dodatki ne doseže minimalno plačo, zato mi delodajalec doplačaju razliko.
Prejemam cca. 542 neto plače, na internetu sem najdla podatek da znaša minimalna neto plača 599 eur. Naša računovodkinja mi je že razložila zakaj ne prejemam 599, vendar ne razumem, nekaj v povezavi z olajšavami, dohodnino,…
Ali mi lahko po domače poveste, zakaj ne prejemam 599, in kašni pogoji bi morali obstajati da bi prejemala 599 neto plače.
hvala
Imaš kaj otrok ali kakega drugega družinskega člana, ki ga moraš preživljati, ker nima svojih dohodkov?
Če ja, potem napiši v vaše računovodstvo izjavo, da želiš že med letom uveljavljati olajšavo za tega pa tega družinskega člana – rabijo njegovo ime, priimek in davčno številko.
Če pa nikogar ne preživljaš (razen sebe), ne moreš uveljavljati nobene posebne olajšave, tako da ti pri obračunu plače upoštevajo samo splošno olajšavo. Splošno olajšavo pa ti upoštevajo najnižjo, čeprav bi ti lahko najvišjo, saj z minimalno plačo in regresom po vsej verjetnosti (če nimaš še kakih drugih dohodkov) ne boš presegla letnega bruto dohodka 10.866 eur in boš drugo leto pri obračunu dohodnine dobila vrnjeno akontacije dohodnine.
Mogoče še razlaga, kaj je olajšava, da boš razumela, zakaj razlika v neto plači:
Od bruto plače, ki je trenutno minimalni 783,66 eur, ti odtržejo 22,1% za prispevke, da dobijo znesek 610,47 eur. Ta znesek ni v celoti obdavčen z dohodnino, ker ti država nudi olajšave za preživljanje. Če ta znesek zmanjšaš za najnižjo splošno olajšavo 275,22 eur, dobiš 335,25 eur, in šele ta znesek je obdavčen z dohodnino. Višje kot so olajšave, nižji je ta znesek, od katerega ti potem odtrgajo akontacijo dohodnine v odstotkih od tega zneska in jo nakažejo državi (DURS-u). Nižji kot je ta znesek, nižja je akontacija dohodnine in več ostane za neto izplačilo. Seveda pa je to samo akontacija. Končni obračun dohodnine dobimo naslednje leto, in takrat lahko dohodnino doplačamo ali pa dobimo vrnjeno.
Tvoja neto plača je:
610,47 eur
– akontacija dohodnine 53,64 eur
= 556,83 eur.
Če jo res dobiš samo 542 eur, kot pišeš zgoraj, je to mogoče zaradi kakih varčevalnih ukrepov v JU, čeprav menda plača ne bi smela biti nižja od minimalne. Preveri še enkrat na plačilni listi, kjer ti tudi piše, kako je plača obračunana.
Če imaš vsaj enega otroka, ti lahko upoštevajo tolikšno olajšavo, da akontacije dohodnine sploh ne plačaš in dobiš neto izplačilo 610,47 eur.
Živijo.
Jaz pa imam en drug problem.
Namreč pri nas imamo pogodbe na NETO. In moja neto plača je 750.
Nimam vzdrževanih članov, preživljam samo sebe.
Naša veleumna računovodkinja mi je odvajala neko splošno olajšavo, ki je nikoli nisem uveljavljala in sem vsako leto plačevala dohodnine cca 80 in več evrov. Z letošnjim letom mi je to končno ukinila, vendar mi je zmanjšala neto plačo.
Kako lahko ona zniža moj neto (če je neto znesek napisan v pogodbi o zaposlitvi), olajšav pa nočem nobenih?
Forum je zaprt za komentiranje.