Miom na maternici
Pred skoraj 5 leti so mi ugotovili miom na maternici. Predlagali so mi operacijo in odstranitev zaradi hudih krvavitev. Zaradi drugih zdravstvenih razlogov se nisem prijavila na operacijo.
Po ginekološkem čiščenju premočnih krvavitev nisem več imela oz.sem vstopila v meno in menstruacije 3 leta nimam več. Ginekolog mi je takrat omenil, da se bo miom najbrž zmanjšal oz. odmrl, če sem ga prav razumela. Pa se ni. Od lani do letos je enak, obsega 4 cm. Ginekolog v dispanzerju je mnenja, da ga je potrebno odstraniti, ker je tako velik kar z maternico vred.
Operacije se bojim, ker imam nekaj bolezni. Bojim se pa tudi, da bi se iz tega mioma razvil rak.
Veste kaj o tem , mi lahko kaj razjasnite, svetujete?
Vnaprej hvala in lep dan.
Ne, iz miomov ne nastane rak. Ne, ni treba odstraniti maternice. Miom bo ostal tak, kot je. Ne vem, ali zate, ker si pač že v meni, pride v poštev zdravljenje z esmyo.
Imam polno maternico miomov … in ja, odstranitev maternice je seveda opcija in imaš potem mir (imam še redno menstruacijo, tako da moram najti neko rešitev), jaz sem se odločila za esmyo.
Na tvojem mestu bi šla nekam po drugo mnenje. Tvoj miom ni gromozanski, ženske imajo po deset cm velike miome. Pojdi pogledat na forum zdr. z bioidentičnimi hormoni, kjer odgovarja dr. Senčar.
Skratka, mirno spi, ker ti ni nič hudega.
Jaz ima že 15 let tri miome velikosti od 1 – 3 cm.
Vsako leto sem redno hodila na pregled in dva sta se počasi krčila, tretji je ostajal isti.
Ginekologinja je rekla, da ni panike (pusti lava, dok spava).
Zdaj že 5 let nisem bila na pregledu (trkam ob les), amapk v kratkem grem na UV, da vidim kaj je z miomi.
ALi je odstranitev nujna ali ne, bodo najbolj vedeli zdravniki.
Je pa pri teh zadevah tako, da ni pametno dolgo čakat. Če zadeva še ni velika namreč odstranijo tako, skozi nožnico. Če pa zadeva preveč zraste pa morajo rezat.
Zdaj histerskopski posegi so precej enostavna zadeva in hitro okrevaš. To pomeni, da lahko že isti dan greš na sprehod. Za one, ko te pa kaj prerežejo pa je druga pesem.
Ne vem no, jaz bi zamenjala ginekologa. Kar z maternico ven, pa kaj še.
Z miomi se srečuje več kot tretjina žensk v rodni dobi, sama jih osebno poznam kar nekaj. Vse so jih odstranile, do sedaj se nobeni ni povrnil. Ena je imela več kot 5cm velikega, pa so jih ga odstranili endoskopsko (ok najprej poskušali max. skrčit z zdravili). Odstranijo jih le, če žensko moti, povzroča obilne krvavitve in če gre za željo po zanositvi. Sicer ne. Odstranitev maternice pa sploh ne kar takole iz prve.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20594271%5B/quote%5D
Ampak sarkom se razvije iz drugega tipa mioma, ki je bistveno redkejši od navadnih miomov. Mogoče bi morala prebrati še malo več, ne samo povzetka.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20594271%5B/quote%5D
Ampak sarkom se razvije iz drugega tipa mioma, ki je bistveno redkejši od navadnih miomov. Mogoče bi morala prebrati še malo več, ne samo povzetka.[/quote]
Aja, pogostost rakaste tvorbe je pa približno taka, kot če bi ti zdravnik zaradi znamenja na telesu rekel, da mora stran, sicer boš dobila raka.