Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Miomi in op. SLH

Miomi in op. SLH

Spoštovani,

stara sem 47 let. V zadnjem letu imam premočne in predolge menstruacije in vmesne krvavitve, katerih vzrok so najbrž miomi na maternici. Hormonska terapija ni bila uspešna.
Ultrazvočna diagnoza: submikozni miom 2cm, v sprednji steni še nekaj drobnih miomov, intramuralni miom 3 cm.
Naročena sem za operacijo SLH.
Zanima me, kakšne bodo posledice operacije in sicer glede menstruacije, morebitne hormonske terapije, počutja ipd.
Ali mi lahko priporočite kakšno literaturo?

Hvala za odgovor,

Ani

Zgrešila si forum – brž na ginekologijo!

SLH je v ginekološkem žargonu manj znana kratica.Verjetno pomeni supravaginalna histerektomija,kar pomeni starejši poseg odstranitve maternice čez trebušni rez brez odstranitve materničnega vratu,Menstruacij po posegu ni,kljub temu ,da se zdrave jajčnike ne odstrani,Potrebni so pa redni preventivni Pap brisi ostanka materničnega vratu.
V večjih centrih se uporablja kratice in posege:
TCRE:transcervikalna resekcija endometrija(ablacija endometrija ali lokalno stanjšanje maternične sluznice s histereskopskim posegom)
TEV:totalna odstranitev maternice čez nožnico
TEL::totalna odstranitev maternice čez trebušni rez
LAVH:laparoskopsko asistirana vaginalna odstranitev maternice…

Prav je ,da se še enkrat pogovorite in bolj natančno s svojim operaterjem,koliko in kako.Je pa danes tendenca ,da se nas ženske funkcionalno čimbolj ohranja!!Čimprejšnje okrevanje vam želim!

Zdravo,sama sem bila operirana pri 44 letih.Imela sem 4 do 5 miomov,ki so začeli “poganjati” že pri 35 letih.Ko sem se za operacijo odločila mi ni bilo lahko.Doktor,ki me je sprejel in pregledal,mi je dejal,da mu mora biti na operacijski mizi popolnoma kristalno jasno,ali želim ohraniti jajčnike ali mi jih skupaj z maternico lahko odstranijo.Odločila sem se za pot,ki bo zame ugodnejša.Ko so me odprli(tik nad spolovilom,tako se reza sploh več ne vidi),so ugotovili 7 miomov velikih od želoda do ping-pong žogice.Odstranili so mi vse,tudi jajčnike,ker jih ni bilo smisla puščati,ker bi morala po parih letih še enkrat pod nož.Sedaj je minilo že kar nekaj let(1997-operirana) in počutim se SUPER, ,jemljem hormonske tablete,nimam nobenih težav-res nobenih!
Draga Ani,odloči se čimprej,ne odlašaj,ker ti bo kasneje življenje lepše.
Oglasi se mi na moj e-mail,če želiš za podrobnosti.
LP Sonja

New Report

Close