Najdi forum

Splash Forum Politični čvek Mladi duhovniki v odstopu

Mladi duhovniki v odstopu

Po liniji najmanjšega odpora! Vsekakor je lažje brati Sveto pismo, kot se poglabljati v znanstveno literaturo, ali celo študirati

Kaj čmo, takšni smo, takšno imamo.

Kaj misliš, da so Svetemu Pismu prišli do dna, posebno stvarjenju in apokalipsi. Ima zanimivo lastnost, da ob večkratnim prebiranjem iste zgodbe lahko prideš do več spoznanj. Je dinamična Beseda in lahko se osebnostno izgrajuješ. Poleg tega ima vsaj dva vidika, simbolno in dobesedno. En človek ga lahko celo življenje preučuje, pa je življenje prekratko, da bi vse preučil.

Opis stvarjenja je njegov manjši del – 1 stran. Tu bi lahko bila možnost znanosti, toda darwinovo stvarjenje je v nasprotju z izročilom Svetega Pisma, saj je teorija tako spisana, da zanika obstoj Boga. Zato mi tista stran več pomeni za vpogled v stvarjenje, kot pa če bi-ji in ko bi-ji v darwinovi teoriji.

In ti govoriš o liniji najmanjšega odpora.

Trdim o liniji najmanjšega odpora, ne govorim!

Tipičen primer, ko ne veš kaj govoriš. V Sveto pismo se gotovo še nisi poglobil, zato ne vem od kod ti podlaga za to trditev. Se je pa gotovo vanj poglobil marsikateri znanstvenik. Res ne vem, kje ateisti črpajo svojo aroganco, da so najbolj učeni, napredni, …

Nekateri “svobodomisleci” so pri tiščanju glave v pesek tako vztrajni, da sploh ne vidijo, da so ravno duhovniki in katoliški izobraženci v tujini posegali in posegajo po najvišjih znanstvenih priznanjih in dosežkih.

Kdo v Sloveniji ima že največ doktoratov.)?

Ja, ampak ti niso kar naprej prebirali ene in iste teme iz svetega pisma.

Mega ne:
To dopovej urednikom znansvetnih indeksov po svetu, ki veljajo za absolutno referenco pri vrednostenju znanosti in znanstvenih dosežkov.

Benaflek,
=========ja, žaljenja se navadiš, tudi ti si meni prvič, nič kaj lepo napisal, veš kje, tudi tvoj bonton ni nič boljši, moral pa bi biti, glede na vero, kateri pripadaš. Prav zaradi neprimernega pisanja, sem se pojavila pred dvemi leti na forumu, tudi ona zagovarja RKC, pa še nekaj jih je, brez bontona. Nazadnje, mi je pripisal, da sem sluzasta, mogoče gleda doma kakšnega sluzastega????
==================================
Prababi, morala boš enkrat doumeti, kaj vera je.[/quote]
====================================================
Kaj vera je, jaz že dolgo vem, vem tudi, da se duhovniki ne bi smeli vtikat v politiko, pa so se in to zelo. Že od nekdaj!! Tisti, ki so se odločili poučevati vero, naj se ne vtikajo v politiko. Nekateri so izjeme.
Ne pripisuj mi ateizem.
=========================

Primerjava. Recimo, ne moreš stvarno dokazati, da te tvoj pravnuk, hčerka, sin, ali ne vem koga imaš, ima rad. To lahko le sklepaš iz njihovih dejanj. Recimo, kaj ti podarijo, ti pomagajajo, ko si bolna… Na ta način iz vere lahko dokažeš obstoj Boga. Recimo, imaš problem ali težave z zdravjem, financami,…, se Nanj obrneš s slavljenjem, prošnjo in zahvalo. Ko najdeš milost, se na ta način marsikaj reši. Lahko tudi ozdraviš. Poti do Boga je mnogo.[/quote]
======================================
Benaflek,
========= moji me imajo zelo radi, skrbijo za svoje starše, če ne bi, me ne bi bilo tukaj. Pišeš, ne vem koga imaš, ha ha, vse kar si naštel, veliko jih je, ki pomagajo, če je potrebno.

Kaj imaš pa ti??? Nekje si zapisal, da imaš ženo, kaj pa otroke imaš??? Nikoli nisi pisal o otrocih, jih še čakaš, kot tvoja kolegica, ki se jo še ni usmilila nobena dušica. Pravijo, da si otroci sami izberejo starše in to tiste, za katere ugotovijo, da bodo dobri z njimi, si vzeli čas zanje.
Glede obstoja Boga, prošenj itd. … Sem bolj verna, kot ti misliš, saj sem bila tako vzgojena. Prošnje in zahvale itd., za zdravje, znam tudi prositi, čeprav ne hodim v Cerkev. Gotovo sem si zaslužila starost, ki jo imam. Zavedam se tudi, da je človek ena mala “smetka”, ko te mimogrede lahko odnese Mati Narava, da ne potrebuješ, nevem kakšnega bogastva, ker ga s seboj ne nese nihče. Tudi zlatnine ne nosim, razen poročni prstan, že tretjega mi je kupil, ga pri delu obrabim.:-)
===========================================

Pa še nivo razuma. Meni osebno je lažje verovati v Boga-Stvarnika iz Svetega Pisma, kot pa da so nastali tako zapleteni organizmi slučajno ali neko evolucijo, kot to veruje ateizem. Saj tudi ateizem je vera, nobenega dokaza nima v roki, samo teorije. Tudi, če bodo kaj pogruntali v zvezi z Jezusovim grobom, potem bo to še vedno samo teorija, ker se je to zgodilo 2000 let nazaj.[/quote]

Benaflek,
========= ateiste in druge, ki verujejo v druge vere, je najbolje, da jih pustiš pri miru, ker kolikor vem, vsaka vera uči dobro, ni pa najboljša RK, čeprav ti to misliš. Vsak se odloča po svoji volji.

O Jezusovem grobu v Nedeljskem dnevniku pa le preberi, je nadaljevanje na strani 18 in 19. Pa še veliko zanimivega branja je.
http://www.dnevnik.si/tiskane_izdaje/nedeljski_dnevnik/263910/
========================

==============
Tudi o pedofiliji je bilo ta teden veliko napisanega, kot pa vidim, iz tvojega zadnjega stavka, je pedofilija zate normalna zadeva. :-((((

================================

benaflek,
======== da ti ne bo dolgčas, preberi še spodnje linke. Nisem gledadala oddaje “preverjeno”, ker tega ne gledam, v časopisu pa preberem.

http://www.dnevnik.si/kolumne_komentarji/kolumne/264056/ 22/8-07
http://www.dnevnik.si/kolumne_komentarji/komentarji/264061/ 22/8-07
http://www.dnevnik.si/kolumne_komentarji/komentarji/264336/ 23/8-07
http://www.dnevnik.si/kolumne_komentarji/komentarji/264726/ 25/8-07

Pa komentarje tudi preberi, so zanimivi.

A ni bolje, da odstopijo, saj so študirani, za službo ne bo problema.
Ne da jih takole vlačijo, ker prej ali slej pride vse na dan.

http://www.dnevnik.si/tiskane_izdaje/dnevnik/266292

Veliko komentarjev je, nisem vse prebirala, malo na preskok:-)))

Posredujem, ampak ne iz “zlobe”, razumem mlade ljudi. Še enkrat, celibat je neumnost.

Pedofelije se ne sme razumeti in tudi ti je ne smeš.
Sicer pa samo čakaš na takšne članke in komentarje, ki so v glavnem slabi.
Zadeva pa še ni raziskana in je nedorečena.

Šment prababi….torej če se jaz do nadaljnega grem celibat, potem to pomeni, da bom slej kot prej nadlegovala otroke?….Ne vem kako ti je uspelo pomešati celibat in pedofilijo…..celibat je neumnost samo takrat kadar koga siliš vanj, kolikor pa vem se duhovniki odločajo za svoj poklic z vedenjem kaj to pomeni in imajo možnost tudi kasneje izstopiti iz duhovniškega poklica (kar nadvse veseli časopisne mrhovinarje, ki potem iz tega delajo novico leta), ampak zato še ni vsak duhovnik pedofil, na kar namiguješ…

WildWind

WildWind ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it.

Živjo prababi!
Link, ki ga navajaš: očitno res nisi prebrala vse “komentarje” ali pač?
Temu komentiranju bi se lahko reklo vse kaj drugega kot komentar. Za tako besedičenje je škoda tudi sekunde bralčevega časa. Spomni se, kako si mene napadla pri opisu mojega videnja enega predsedniškega kandidata. Daj preberi te “komentarje” pa potem povej, če se ti še vedno zdi, da sem zaslužila tvoje zgražanje na moje besede v primerjavi z omenjenim pisanjem. Ravno zato linkov iz Dnevnika, ki jih ti tako rada navajaš kot neke argumente (sploh pa komentarje!), ne berem, ker uredniki očitno dovoljujejo tako nizek nivo komentiranja. In to ne glede na vsebino članka. Sicer se pa ni kaj čuditi, saj so le-ti tako napisani, da dobesedno izzovejo take odzive. Najbolj pa lahko čudi (ne)uporaba slovenščine kar vseh komentatorjev po vrsti.

Tudi če bi bilo to res, me je bolj strah ljudi, ki “sproščeno” komentirajo pisunstvo v Dnevniku, kot nedolžnega duhovnika.

Saj menda še velja, da je človek nedolžen dokler mu krivde ne dokažejo. Ali je morda v času Šturmovega ministrovanja kaj drugače?

Tinca živjo!

Nisem prebrala, pa tudi ne bom,škoda časa, ker mi je bilo že branje na preskok neokusno. Prav zato sem posredovala link, da boste vsi videli, kako grdo je napisano, da boste videli, kako se take neokusne besede in linčanje berejo.
Linke, ne navajam zato, da jih imam za argument, za nekatere ja, ker v časopisu, pa tudi ne pišejo same laži, saj jih prizadeti lahko tožijo.

Tinca, vidim, da si še vedno jezna:-). Oprosti, tudi Tvoj opis predsedniškega kandidata ni bil okusen in prav zato sem reagirala.

Vem, da mi boš oporekala, da tudi jaz, kaj neprimernega napišem, takih žalitev pa ne!
Ja, napišem, ampak, nikoli prva. Prva je prepovedana, druga pa ne in zato vračam. Prav zato se pojavljam in odgovorim. Vsakemu, pa tudi ne odgovorim, če “dreza”, mu vrnem. Da ne rečem, kar naprej spreminjajo nikce, bi morali spremeniti še “gravo”, da jih ne bi prepoznala:-))).
Mislijo pa tudi, ker sem starejša, da me lahko linčajo in primerjajo z raznimi liki.

Včasih me po ves teden ni na forumu, pa sem že večkrat prebrala, kaj neprimernega o meni, pa sem se vzdržala. Žal, se sedaj ne več.

Wildi, mi očita, da ne ločim pedofilije od celibata:-)), joj…. , da namigujem na pedofilijo, kar ni res, to je njena pogruntacija.
Pa ne prva:-)), že dolgo je jezna name.

Tinca, ne jezi se, škoduje. Pa obleci se, zunaj je mraz, prav zato sem jaz že tukaj.

Pri komentarjih dnevnika je opozorilo, samo nihče ga ne upošteva, tukaj je vseeno malo boljše.

Očitek, da komaj čakam, da kaj neprimernega posredujem, tudi ne drži!:-)),
saj kamor pogledaš je sama graja, nihče ni več zadovoljen. Preveč smo zahtevni, razvajeni.
Mati Narava dela svoje, gorja po Svetu je veliko. Kaj še bo, ne vemo in prav je tako!

Halo Prababi!
Veš, ti rada vržeš “kost za glodanje”, potem pa opazuješ, ali si bo(m-j)o polomili zobe na njej. Tako da to drži, da prva ne napišeš, ampak se samo odzoveš.
Veš, papir prenese marsikaj, so včasih rekli. Vendar meni žal ravno Dnevnik, ne sede, še posebno če svoje globokoumnosti razpreda novinar tipa Miheljak ali pa bognedaj Repovž. Enostavno mi njihov način ni všeč.

Veš, nikoli se ne norčujem iz drugih ljudi, še najmanj zaradi njihovega zunanjega izgleda. Toda vsake oči imajo svojega malarja. Nekdo mi lahko že na pogled izgleda kot trezor energije (barva obraza velikokrat priča o zdravju osebe – bledica ni ravno odraz zdravja, a ne?), nasmešek, iskriv pogled, pomeni veselega človeka (optimizem mu ni tuj). Vidiš imaš pa tudi nasprotja, ki človeka dobesedno potrejo, občutek imaš ob njih, da jedo tvojo energijo, slaba volja se samo še okrepi, občutek imaš, da je sonce za vedno zašlo. Oprosti, morda tole zgleda kot bluzenje. Toda še enkrat ti želim povedati, da ni bil moj namen nekoga oblatiti, ampak so bila opisana samo moja občutja ob gledanju in poslušanju tega gospoda. Nekdo ga pa morda vidi kot obsijanega z lučjo. Ljudje smo različni in imamo različne poglede, kar je v končni fazi tudi prav. Upam, da sva zdaj razjasnili, glede tega. In NE, nisem jezna. Življenje je prekratko, da bi se za take stvari jezili. Rada pa ne vidim, da me kdo sodi po krivem.

Na žalost pa imašp res prav, da je na svetu preveč gorja, bolezni, strahu za preživetje, naravnih in “naravnih” nesreč. Mi se pa tukaj včasih prerekamo skoraj za oslovo senco, kar prehaja že kar v neko uniformo tega in marsikaterega drugega foruma. To pa mislim, da ni bil namen ustanovitelja le-teh.

Mirno noč vsem skupaj, pa lep jutrišnji dan!

Dober večer Tinca,

Tudi tokrat sem se nasmejala, veš nimam nadarjenosti za ogledovanje in opazovanje, pa določanje, da sem vrgla kost za glodanje:-)).
Pet prstov je na roki in vsak je drugačen, kot smo tudi ljudje drugačni.
Ti imaš dober občutek za gledanje, opazovanje, poslušanje, določanje in tako naprej, da bi opisala osebo, tako kot si jo ti, pa sploh ne.:-)))
Malo na kratko sem Ti odgovorila, da boš vedela, da sem prebrala.
Lahko noč.

hja….nism jezna nate, le všeč mi nisi prababi (zakaj?….spomni se)

Če pišeš o odstopih duhovnikov, potem pa zraven prilepiš link o domnevnem pedofilu, ki je,glej ga zlomka tudi duhovnik….no ja , če ti praviš, da nisi nič namigovala, naj ti verjame kdor želi…

WildWind

WildWind ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it.

No jaz pa za razliko od tebe WW, Prababi verjamem, da ni nič namigovala.

In, da ti povem zakaj. Jaz namreč gledam na to zadevo tako. Če bi duhovniki lahko imeli družine, bi bilo z njihove strani manj spolnih zlorab in pedofilije. Kljub temu, da mi je popolnoma jasno, da celibat in pedofilija nimata nič skupnega. Pa vseeno, kljub temu tako razmišljam.
In prav zato mislim, da Prababi ni imela slabih namenov.

In sedaj če sem še bolj direktna. Zakaj duhodvnik in “glej ga zlomka” domnevni pedofil (skupaj prilepljeno). Zato ker je ogromno pedofilov po celem svetu, prav med duhovniki. Ne trdim, da jih ni med drugimi poklici. So. Pa vendar, duhovnik, ki služi Bogu in ….. Nekaj najbolj ogabnega. Za moje pojme.

No, ker si napisala, naj Prababi verjame kdor želi… Ja jaz ji verjamem. In meni za razliko od tebe je njeno pisanje prav všečno.
LP

Vrabček:

………Če bi duhovniki lahko imeli družine, bi bilo z njihove strani manj spolnih zlorab in pedofilije……….

Pedofilija je ogabna v vsakem primeru, nič bolj in nič manj če je pedofil duhovnik. Namigovanje…kaj namigovanje, že samo razmišljanje v smeri, da je neki pedofil bolj ogaben od drugega je milorečeno….no ja nimam pravega izraza…. mogoče ogabno?

Ne bom več komentirala….nima smisla….

WildWind

Oprosti, ampak meni je bolj ogabno in nagnusno, če slišim, da je nek duhovnik pedofil, kot če je to npr. učitelj. In veš zakaj. Kot sem napisala. Duhovniku otroci verjamejo, zaupajo, verujejo vanj, za njih je nekaj svetega (ker jih tako učijo – vera). Učitelj pa ima v otrokovih očeh popolnoma drugačno vlogo.

No in če se ti tako moje razmišljanje kot ga imam jaz zdi “mogoče ogabno” imaš do tega vso pravico.

In zakaj ne bi več komentirala. Vsak komentar in vsaka debata ima navsezadnje nek smisel, pa čeprav se nam včasih zdi “čisto mimo”.

Hvala vemogočnemu Bogu in devici Mariji, da v mojih mladih letih duhovniki še niso bili pedofili in da tudi učitelji še niso imeli te vloge. Moja generacija je zaupala in verjela enim in drugim.

Pedofili predvsem med duhovniki (manj med učitelji) so bili že veliko, veliko let nazaj (tudi v tvojih mladih letih).

Samo pisalo se ni o tem. Pa cerkev je vse prikrivala in pometala pod preprogo. Šele v zadnjih letih se javno govori in piše o tem. Cerkev je spretno prikrivala strahote, ki so se dogajale za njhovimi zidovi. Po celem svetu.

Pa saj smo že veliko rekli na to temo.

Se strinjam samo v eni točki tvojega posta. In to v tisti, da ste veliko blebetali o tej temi, zlivali veliko gnojnice na duhovnike vsepovprek, obtoževali brez argumentov in dokazov. V tej točki se strinjam ostalo je zopet obtoževanje brez dokazov. Preberi svoj post še enkrat vrabček. Si? In si se zgrozila ob DEJSTVIH, ki jih neargumentirano navajaš? Ne? Žalostno…

Meni samo nekaj ni jasno: kako lahko nekateri ločujete pedofile? Tak človek je lahko kdorkoli, različne starosti in poklicev. Tako kot je učitelj po-klic, je tudi duhovnik samo po-klic; oba sta zgolj človeka iz krvi in mesa. Lahko bi bil zdravnik ali morda športni trener. Napr. dva sošolca se lahko oba odločita za duhovniški poklic, pa bo šel samo eden, ker so starši drugega prepričali, da je šel raje za učitelja. Oba pa imata sprevrženo nagnjenje do otrok. Mar je prvi bolj zločinec od drugega?
Kako lahko trdite, da je poklic merilo, kateri je večji zločinec? Takole od daleč komentiratI te stvari z očitnim sovraštvom do nekoga, je eno. Če pa bi, Bog ne daj, doživeli kaj takega, pa vam bi bilo malo mar, kdo in kaj je ta človek. Če se nekomu nedvoumno dokaže, da je zlorabil otroka, dobi naziv pedofil brez vseh oznak – večji ali manjši pedofil! Za tako dejanje ni opravičila, pa če bi bil kdorkoli, tudi nekdo ki bi bil v javnosti priljubljen (a bi bil potem tak že kar apriori nedolžen?). Bodite no resni in malo manj polni vsesorte sovraštva in vsepopreko obsojati in metati v isti koš!

New Report

Close