Mlečni kefir – prosim za pomoč
Lepo prosim za nekaj napotkov pri izdelavi kefirja.
Pripravljam ga že en teden in se mi zdi, da je postopek kar ok.
Delam ga tako:
– imam ga v tisti mrežici od česna – imam za eni dve veliki žlici zrn – ali gobic ne vem kako se reče
– na to količino nalijam cca 3/4 l mleka in po 18. urah je kefir gotov. Kako vem? Ker je v steklenem kozarcu in se vidi, daje ful gosta gmota.
– to gosto stvar prelijem skozi lijak v plastično steklenico od jogurta litersko, zaprem in močno pretresem in potem v hladilnik..
– mrežico z gobicami ali zrni ne splaknem vedno, ko delam novi kefir. Potopim jo v opran kozarec ali stekleno posodo, nalijem malo ogreto mleko in kefir se spet dela.
To je moj postopekk. ali je pravilen? Imam le en pomislek: fulllll mleka se porabi, če ga delaš vsak dan. BI bilo kaj narobe, če bi, ko ga bi nalivala skozi lijak v steklenico, dolila malo vode?
Najlepše se zahvaljujem za pomoč.
Hvala
Bacekjon, bi se dalo kako uredit, ker imam sorodnike na Koroškem;)
Kombuca (tudi Kobucha ali Kombuša) je goba, ki raste na čaju in ima pripravek (čaj ali kis) med drugim tudi antibiotični učinek. Pripravi se takole:http://www.kombu.de/slovenia.htm
Je pa vsestranska, pri nas jo imamo bolj za zunanjo uporabo.