Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Mlečni kefir – prosim za pomoč

Mlečni kefir – prosim za pomoč

Lepo prosim za nekaj napotkov pri izdelavi kefirja.
Pripravljam ga že en teden in se mi zdi, da je postopek kar ok.
Delam ga tako:
– imam ga v tisti mrežici od česna – imam za eni dve veliki žlici zrn – ali gobic ne vem kako se reče
– na to količino nalijam cca 3/4 l mleka in po 18. urah je kefir gotov. Kako vem? Ker je v steklenem kozarcu in se vidi, daje ful gosta gmota.
– to gosto stvar prelijem skozi lijak v plastično steklenico od jogurta litersko, zaprem in močno pretresem in potem v hladilnik..
– mrežico z gobicami ali zrni ne splaknem vedno, ko delam novi kefir. Potopim jo v opran kozarec ali stekleno posodo, nalijem malo ogreto mleko in kefir se spet dela.

To je moj postopekk. ali je pravilen? Imam le en pomislek: fulllll mleka se porabi, če ga delaš vsak dan. BI bilo kaj narobe, če bi, ko ga bi nalivala skozi lijak v steklenico, dolila malo vode?

Najlepše se zahvaljujem za pomoč.

Hvala

postopek je ok. Če ti je to preveč kefirja uporabi manjšo gobico (v vsakem primeru jo boš morala čez čas zmanjšat, ker se ti razraste) ali pa daj vse skupaj v hladilnik kar ti bo nastanek kefirja upočasnilo. Jaz ne bi dolivala vode.

Poglej na forumu kulinarike – kefirjeva gobica – boš izvedela vse in še več o pripravi kefirja. Jaz ga žal še nisem delala.

Približno tako kot ti, le da sem gobico vedno splaknila pod mlačno vodo in nisem je imela v mrežici. Čas , ki je potreben, da se kefir naredi, je odvisen od velikosti gobice in temperature v stanovanju/kuhinji.

Tudi jaz bi imela to kefirjevo gobico. V zameno lahko ponudim kombuco. sem iiz LJ.

imela bi jo – jaz sem s čisto drugega konca Slovenije – Koroška. Ti jo pa lahko pošljem. Nekaj sem brala o tem, kako se pošilja. Če jo želiš, se pozanimaj, kako ti jo naj pošljem in ni problema. Kaj je pa kombuca?

Hvala

Bacekjon, bi se dalo kako uredit, ker imam sorodnike na Koroškem;)

Kombuca (tudi Kobucha ali Kombuša) je goba, ki raste na čaju in ima pripravek (čaj ali kis) med drugim tudi antibiotični učinek. Pripravi se takole:http://www.kombu.de/slovenia.htm
Je pa vsestranska, pri nas jo imamo bolj za zunanjo uporabo.

Aha, že vem, kaj je to – sem že mela. To paše poleti – z limono, če se ne motim. Meni ni bilo všeč.
Lahko pa jaz te gobice pošljem.

Se jutri dalje pogovoriva
lahko noč

Jaz imam gobice mlečnega kefirja v keramičnem ali plastičnem lončku, prelijem z mlekom, pokrijem z papirnato brisačko in jih čez 24 ur čez plastično cedilo precedim. Gobice splahnem pod mrzlo vodo in ponovim postopek.
Če jih kdo rabi mu podarim, ker naše dete noče piti, sem pa iz Kr.

New Report

Close