Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek mleko HOFER

mleko HOFER

Ali je potrebno dalj časa sveže mleko milfina iz Hoferja prekuhati ali ne?

Ja je treba, ampak saj maš na tetrapaku spodaj desno gumbek, ga pritisneš pa se sam prekuha. Seveda če maš tega iz Hoferja.

Jaz ga ne ker je homogeniziran, torej prekuhan. Zdrži dolgo časa kot oni trajni mlakci.

Nam je pa mleko iz Hoferja ali Lidla čudno, ima nek poseben okus……

Čez Ljubljanske mlekarne ga ni!!

Ti pa nimaš ravno osvojenih pojmov, kaj je homogenizacija in kaj pasterizacija.

Homogenizacija je razbijanje večjih molekul maščobe na manjše, torej dispergiranje oziroma razpršitev, da se ustvari enakomerna tekočina in da se plasti vode oz mleka in maščobe ne ločujejo/razplastijo med seboj. Na ta način preprečijo dviganje maščobnih molekul na površje tekočine.To nima nobene zveze s termično obdelavo, kar pa je pasterizacija, postopek po Louisu Pasteurju, kjer s segrevanjem do 70 stopinj celzija dozežejo uničenje nekaterih mikrobov in bakterij, ne pa vseh in pa preprečijo fermentacijo, zavretje oziroma skisanje mleka. Zato je potrebno dalj časa sveže mleko mleko tudi prekuhati, sploh če ga uživajo otroci in osebe z boleznimi prebavnega trakta.

heh, meni je pa ravno hoferjevo ok, Lj Ml mi je pa tak čuden okus pa vonj

LOL :DDDDDD Ampak verjamem, da ti je katera tudi nasedla 😀

heh, meni je pa ravno hoferjevo ok, Lj Ml mi je pa tak čuden okus pa vonj[/quote]

hoferjevo mleko je dejansko slovensko, mleko lj mlekarn je češko

mi ga ne prekuhavamo

Ti pa nimaš ravno osvojenih pojmov, kaj je homogenizacija in kaj pasterizacija.

Homogenizacija je razbijanje večjih molekul maščobe na manjše, torej dispergiranje oziroma razpršitev, da se ustvari enakomerna tekočina in da se plasti vode oz mleka in maščobe ne ločujejo/razplastijo med seboj. Na ta način preprečijo dviganje maščobnih molekul na površje tekočine.To nima nobene zveze s termično obdelavo, kar pa je pasterizacija, postopek po Louisu Pasteurju, kjer s segrevanjem do 70 stopinj celzija dozežejo uničenje nekaterih mikrobov in bakterij, ne pa vseh in pa preprečijo fermentacijo, zavretje oziroma skisanje mleka. Zato je potrebno dalj časa sveže mleko mleko tudi prekuhati, sploh če ga uživajo otroci in osebe z boleznimi prebavnega trakta.[/quote]

No vse ni ravno tako. V postopku pasterizacije (ki poteka pri 78 stopinjah) se uničijo vse aktivne oblike mikroorganizmov, se pravi živi mo. Ne uničijo se pa njihove vegetativne oblike, razne spore in podobno. Zato se mleko prej ali slej pokvari. Tako mleko ima potem rok trajanja 4-6 dni. S pasterizacijo preprečijo skisanje mleka samo v toliko, ker z njo pobijejo mlečnokislinske bakterije, ki so v mleku. Če jih dodaš nazaj (jogurt) se zadeva ravno tako skisa, pasterizacija gor ali dol.

Dlje časa trajno mleko je pa prvo mikro filtirano. Mleko pod visokim pritiskom spustijo skozi mikro filter, filter s tako drobnimi luknjicami, da prestreže mikroorganizme. Potem ga pa še pasterizirajo, ampak ta pasterizacija poteka pri nižji T, ker mleko že tako ne vsebuje mo. Mleko je dlje časa obstojno.

Je pa vse mleko v trgovinah pasterizirano, ker drugačnega se pri nas v trgovinah ne sme prodajat in če res nisi ultra občutljiv, ga ni treba prekuhavat, ker ne vsebuje živih mo.

Druga pesem je pa mleko na mlekomatih in pri kmetih. Tam se pa čudim vsem, ki si grejo ruleto in ga pijejo neprekuhanega oz. nepasteriziranega.

heh, meni je pa ravno hoferjevo ok, Lj Ml mi je pa tak čuden okus pa vonj[/quote]

mi ga ne prekuhavamo[/quote]

Ja, to je pa tako, če misliš, da s tem, ko kupuješ mleko Ljubljanskih mlekarn, piješ slovensko mleko, hehehe.

Tudi jaz ne prekuhavam.

na katerem to mleku?jaz kupujem vedno v koferju navadno mleko in še nisem vidla kakega gumbeka

na katerem to mleku?jaz kupujem vedno v koferju navadno mleko in še nisem vidla kakega gumbeka[/quote]

hahahahahahahahahahahahaha

na katerem to mleku?jaz kupujem vedno v koferju navadno mleko in še nisem vidla kakega gumbeka[/quote]

ha ha ha ha …. no ta je pa dobra 😀

mi ga ne prekuhavamo[/quote]

Ja, to je pa tako, če misliš, da s tem, ko kupuješ mleko Ljubljanskih mlekarn, piješ slovensko mleko, hehehe.

Tudi jaz ne prekuhavam.[/quote]

In slovensko mleko je boljse od ceskega ker?? Samo zato ker je slovensko?? Ja, to je pa tako, ko mislis, da je vse, kar je slovensko najbolj zdravo in oh in sploh eko/bio, samo in izkljucno zato KER JE SLOVENSKO. PATETICEN FOLK!

Ni ga treba prekuhavat ker je termicno obdelan. Ok ce ni homogenizacija je pa pasterizacija.

briga te poreklo, saj je mleko že v osnovi škodljivo. Kravje mleko je za teličke – neprekuhano, nepasterizirano, nehomogenizirano

ROFL :))))))))))))))))))))))))

Pokaži mi eno temo, kjer pišem, da je treba podpirat slovensko. Mal si mimo udarila.

Bio mleko iz hoferja JE pasterizirano in JE TUDI HOMOGENIZIRANO. Vendar zaradi zavajanja kupcev homogenizacije ne navajajo (če je mleko homogenizirano, je popolnoma vseeno ali je bio ali ne)

New Report

Close