Mleko – homogenizirano – alpsko – navadno
Alpsko mleko – pasterizirano, homogenizirano – rok uporabe 3 mesece
Mleko v podolgovati zeleni embalaži iz LJ M – pasterizirano, homogenizirano – rok uporabe nekaj dni.
Oba sta pasterizirana in homogenizirana, pa eno je trajno, drugo pa ne. V čem je razlika?
Jaz sem skoz mislila, da je uno v zeleni embalaži navadno, nehomogenizirano, zadnjič ga pa prinesem iz trgovine pa vidim da ni.
Včasih pomaga. če zalaufaš google.
Drugače pa alpsko oz. trajno mleko ni pasterizirano, ampak sterilizirano, to pomeni, da so pobili vse kar je notri.
Sveže mleko je pasterizirano, kar pomeni, da je večina picajzlov sicer pobitih, ne pa vsi.
Obe vrsti sta pa homogenizirani, to pa pomeni, da so maščobe fino razpršene po celotnem mleku in se ne nabirajo na vrhu. (ker voda in maščoba se načeloma ne mešata)
To je razlaga po domače, drugače pa zalaufajte google, pa vam bo kmalu vse jasno.
Kaj je bolj zdravo?
Vprašanje. jaz sicer navijam za sveže nehomogenizirano, 1,6. Ampak, ker ga je zelo težko dobiti, pa še doma se zmrdujejo, da nima dobrega okusa, največkrat kupujemo sveže, homogenizirano, 1,6.
Tudi jaz navijam za nehomogenizirano mleko s kratkotrajno uporabo.
Nisem pristaš izdelkov s podaljšanim rokom trajanja, ker umetno podaljševanje roka uporabe ni bilo nikoli “zdravo” (če izvzamemo domače zamrzovanje ali vlaganje oz. vkuhavanje).
Za tole homogenizacijo pa nekateri trdijo, da se razpršene maščobe nikakor ne morejo na noben način več spraviti v stanje pred segrevanjem z UHT in da se lepijo na krvne žile…
Homogenizirano mleko kupujem torej samo takrat ko nehomogeniziranega ne dobim.