Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Mleko – homogenizirano – alpsko – navadno

Mleko – homogenizirano – alpsko – navadno

Alpsko mleko – pasterizirano, homogenizirano – rok uporabe 3 mesece
Mleko v podolgovati zeleni embalaži iz LJ M – pasterizirano, homogenizirano – rok uporabe nekaj dni.

Oba sta pasterizirana in homogenizirana, pa eno je trajno, drugo pa ne. V čem je razlika?
Jaz sem skoz mislila, da je uno v zeleni embalaži navadno, nehomogenizirano, zadnjič ga pa prinesem iz trgovine pa vidim da ni.

trajno – katerokoli mleko, ne samo alpsko, je še za kratek čas segreto na izredno visoki temperaturi (UHT), da se mu podaljša trajnost.

homogenizacija nima s tem nič. ta vpliva samo na to, da se mlečna maščoba ne izloča na vrh mleka.

A tako. Hvala.

kako pa kupujete mleko in katero-trajno ali tisto za tri dni. Tista ki se razume v to, kakšna je razlika v kvaliteti?

Včasih pomaga. če zalaufaš google.
Drugače pa alpsko oz. trajno mleko ni pasterizirano, ampak sterilizirano, to pomeni, da so pobili vse kar je notri.
Sveže mleko je pasterizirano, kar pomeni, da je večina picajzlov sicer pobitih, ne pa vsi.
Obe vrsti sta pa homogenizirani, to pa pomeni, da so maščobe fino razpršene po celotnem mleku in se ne nabirajo na vrhu. (ker voda in maščoba se načeloma ne mešata)
To je razlaga po domače, drugače pa zalaufajte google, pa vam bo kmalu vse jasno.

Kaj je bolj zdravo?
Vprašanje. jaz sicer navijam za sveže nehomogenizirano, 1,6. Ampak, ker ga je zelo težko dobiti, pa še doma se zmrdujejo, da nima dobrega okusa, največkrat kupujemo sveže, homogenizirano, 1,6.

Tudi jaz navijam za nehomogenizirano mleko s kratkotrajno uporabo.

Nisem pristaš izdelkov s podaljšanim rokom trajanja, ker umetno podaljševanje roka uporabe ni bilo nikoli “zdravo” (če izvzamemo domače zamrzovanje ali vlaganje oz. vkuhavanje).
Za tole homogenizacijo pa nekateri trdijo, da se razpršene maščobe nikakor ne morejo na noben način več spraviti v stanje pred segrevanjem z UHT in da se lepijo na krvne žile…

Homogenizirano mleko kupujem torej samo takrat ko nehomogeniziranega ne dobim.

************************************ Elastičnost razmišljanja je odvisna od razsežnosti posameznikovega uma!

Tako mleko ima najboljši sosed ZRAVO ŽIVLJENJE, pa mlekarna PLANIKA, pa Bohinjski – zadnja dva 3,6 kar je za otroke bolje; zdrži pa v hladilniku 2-3 dni, če go preveč ostane naredim puding.

to, kar pravi zmajček, da se homogenizirano lepi na krvne žile sem pa jaz že večkrat brala

Bojda odrasli ljudje sploh nimamo (več) encima za razgradnjo mleka (mlečnih beljakovin).

Zagotovo pa nobena odrasla žival ne pije mleka več,samo odrasli ljudje…

Pa Jezus, kaj se dajo ljudje nasrat glede hrane in kako so vsi pametni. Dajte raje poslušat ljudi, ki so se o tem šolali, no…. Mleko se v želodcu prebavi in bse te male kaplice maščobe tudi! Mleko ne gre direktno v kri, da bi se tako lahko lepilo na žile!!

New Report

Close