mleko, posneto, polnomastno
Če potegneš črto je najbolj zdravo mleko izpod ene krave, pri kmetih. To v mlekarnah je zmešano vse skupaj, na “miljone krav” tudi s tistim mlekom, katere krave prejemajo antibiotike, ker so bolne (vneta vimena in še kaj) ja tudi one jih dobivajo, antibijotike namreč. Vendar je sedaj taka propaganda, zaradi lobijev, da to mleko, polnomastno, še toplo, ni zdravo (holesterol, pajade)
Kot pri vsem, je treba tudi tukaj uporabiti malce zdrave pameti.
Gremo lepo po vrsti:
Predelano mleko oz. mleko, ki ga kupimo v trgovini
tega lahko ločimo glede na več faktorjev
– glede na obstojnost, trajno oz. alpsko mleko in pa sveže mleko
– glede na vsebnost maščobe; 0,5, 1,6 in 3,5 oz. posneto, delno posneto in polnomastno
– glede na obliko maščobe; homogenizirano in nehomogenizirano
Zdaj katero je najbolj zdravo, to se pač odločiš oz. presodiš glede na starost in življenjski slog.
Glede sama tehnologije so seveda razlike, če se omejimo samo na maščobe, te so v mleku tipizirane, kar pomeni, da je v njih bolj ali manj toliko maščobe kot piše na embalaži. To pa lahko dosežejo le tako, da prvo vso maščobo iz mleka poberejo. Ker mleko, ki prihaja v mlekarno ima lahko različne stopnje maščobe. Potem pa pobrano maščobo ‘vrnejo’ nazaj v mleko, da dobijo določen {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. Preostala maščoba gre za smetano in maslo. Tako, da če gledamo iz stališča tehnologije, ni nobene razlike.
Glede na to, da se pa načeloma zaužije čisto preveč maščob živalskega izvora, se propagira pitje posnetega oz. delno posnetega mleka. Ampak ta razlika je seveda odvisno od tega koliko mleka dnevno popijemo. Če gre za cca 3 dcl na dan, gre za cca 6 g maščob razlike med polnomastnim in delno posnetim mlekom oz. 10 g med polnomastnim in posnetim mlekom.
Kar ustreza maščobi, ki se nahaja v 13 g sira ali 7 g masla. (13 g sira so cca 4 kockice s stranico 1 cm).
Zdaj, če spiječ cca 1 l mleka na dan je ta razlika seveda še večja, če ga spiješ manj, ustrezno manjša.
Tako, da moj nasvet je, da je treba vzeti v obzir vse mlečne izdelke, ki jih zaužiješ v enem dnevu, se pravi, koliko mleka, jogurta, sira, masla, smetane. Če je tega veliko, potem se splača poseči po posnetih mlečnih izdelkih. Če gre pa za manjše količine, je pa popolnoma vseeno, uživaj tiste, ki so ti boljši po okusu.