MLJET ???

S fantom sva se prejšnji teden vrnila iz dopusta na Mljetu. 12 dni sva bila pri tej družini Bašica. Mljet je res fantastičen, če želite mir, naravo in prijetno peščeno plažo je Saplunara res idealna. Bila sva tudi v narodnem parku, kjer je prelepo, če imate možnost si s sabo peljite kolesa. V Saplunari so letos odprli majhno trgovino, ki je odprta par ur na dan, tako da si lahko najnujnejše kupite tam…Bila sva tudi pri tem hotelu Odisej, sicer je kraj lep, ampak se s Saplunaro po moje ne more primerjeti, že zaradi plaž ne. Pri tej družini Bašica je pa tako, nama je bilo super, če pričakujete neke zelo urejene sobe, vam pa ne priporočam, ampak midva nisva občutljiva glede tega. Imela sva zajtrk in večerjo, za zajtrk dobiš omleto, pa kako pašteto, maslo in marmelado, kavo in sok, za večerjo pa sva vsak dan jedla ribo z žara, ker sva tako hotela, drugi pa so jedli še kakšne zrezke, pleskavice…Hrana je preprosta, vendar zelo okusna, ustrežejo pa vsaki vaši želji, saj so res vsi domači in drugi zaposleni zelo prijazni. Ribe so sveže, vsak dan gre gospodar na ribolov in tako smo ulov pojedli za večerjo…Take domačnosti in pristne narave res ne najdeš več nikjer drugod po hrvaškem morju…V Saplunari so tri peščene plaže, ena je divja odmaknjena pol kilometra iz mesta, vendar je čudovita, do tja pa vodi ozka cesta, ki je tudi super za vse tekače, saj te obdaja prelepa okolica in razgled. Pri ostalih dveh glavnih plažah sta dva majhna kafiča. Na drugi strani Saplunare je tudi ena super restavracija, ne ven točno kako se imenuje, ampak ko boste tam je ne boste zgrešili. Imajo zares dobre jedi, celotna restavracija pa je ob vznožju morja. Meni osebno so bili tam na najlepši lokaciji apartmaji Posta, so nekoliko odmaknjeni od vseh in čisto poleg ene od peščenih plaž, kjer imajo svoj kafič. Samo za te ne vem, če imajo polpenzion.
Če vam je všeč tak način dopusta, saj je to res dopust v pravem pomenu besede, definitivno priporočam!!!
Če še koga kaj zanima, naj samo napiše, mu z veseljem odgovorim.
Lp

Evie, hvala za podrobne informacije o tem lepem otoku. Nisem nameraval postaviti tega vprašanja, a ko si se tako prijazno odzvala sem se odločil da te povprašam ali veš kako je s tistimi, ki se tudi na dopustu “nagibamo spet k naravi.” Torej je kje kakšne prostor za nudiste, ali tega ni niti na skritih divjih kotičkih?
Ker si bila s fantom sklepam da nisi več mladoletnica iz osnovne šole in tudi sam sem to že davno pustil za seboj. Tako da ne gre za kakšno poizvedovanje za firbce.

mam par vprašanj:) hvaležna vsakemu k odgovori:)
*kako je v saplunari s sončnimi zahodi?? glede da je na vzhodni strani otoka predvidevam, da ne vidiš, ko sonce ‘pade’ v morje? :/
*videla sem, da hotel Odisej organizira izlete v Dubrovnik in na Korčulo..je šel kdo od vas?
*ste šli v Odisejevo špiljo?
*kdo ve, kolk prbližno stane najem kolesa? ker sam za en krog okol jezera, se nam lih ne splača koles pelat s sabo
*ste kaj planinarili na otoku? (baje majo domačini celo svoje planinsko društvo, na Mljetu naj bi bil menda najvišji vrh kar se tiče otokov, mau nad 500m celo )
*kaj je zdej z bencinsko, je al ni na otoku?
lp

Zahvaljujoč temu forumu, sva se z možem lani 1.oktobra odpravila na ta čudovit otok.Z avtom do Pelješca, na otok s trajektom Prapratno- Sobra. Šla sva na slepo, v dveh urah sva prečekirala cel otok in se “zasidrala” v vasici Polače.Apartma za 35€ na dan, prijazni domačini,štiri še odprte konobe, trgovinica, pred nosom katamaran vsak dan za Dubrovnik…plaža prodnata, prazna, voda še vedno topla za nas severnjake…kolesa sva imela s seboj (jih pa je tam na stotine na izposojo), prekolesarila, prepešačila in “preplaninarila” sva v štirinajstih dneh cel otok, uživala v vsem, kar ta kraj ponuja : jezera, gozdovi, čisto morje, zgodovinske znamenitosti, hrana, vino….domačini pa, kot da ne želijo ničesar pozabiti povedati..svoj otok in njegovo zgodovino poznajo do potankosti … .prijazni,radovedni,malce leni..
Bencinska JE !
V Saplunari je bilo v tem času že vse prazno in zaprto, več življenja je v parku – Polače, Pomena, Babine kuče…
Skratka, nama je bili lepo, še se bova vrnila…

Se da kampirat. Bili smo pred tremi leti in takrat kampa direkt ob morju ni bilo in smo se morali voziti na plažo. Bili smo v kampu mislim, da blizu Babinega polja. Kruh si v trgovini v kampu moral naročiti en dan prej in ne pomnim, da bi bil kje tko slab kruh. Smo ga potem kupovali v pekarnah kje na poti. Za dopust na Mljetu z otroci bi najbrž drugič izbrala hotel ali apartma in ne kampa.
Pozdrav vsem, ki so navdušeni nad Mljetom in temi, ki še boste. Mljet sva s fantom obiskala že dvakrat in sicer 2008, 2009, 2010 sva šla v Grčijo na otok Samos in letos greva spet na Mljet.
Do Mljeta sva šla po avtobanu dokler se je dalo, pol čez Neum v Bosni, kjer sva tankala in v Stonu na trajekt
Mljet je zakon! Prevozila, prepešačila in kolesarila sva ga po dolž in po čez. Najprej sem bila zeloo presenečena, da je otok tako zelo zelen in niti približno tako majhen, kot na zemljevidu.Po Mljetu vodijo razgibane ceste. Z jadrnico smo objadrali in tudi raziskali celo Jadransko obalo, ampak to je nekaj posebnega.
Na otoku ni pitne vode, zato je strogo prepovedano kuriti ogenj in tudi kakšen odvržen ogorek vam naj ne pride na pamet!
Midva sva bila stacionirana v Pomeni, v privat penzionu, zraven hotela Odisej. Super je: 35 EUR/dan z zajtrkom in večerjo. Za zajtrk jajca, marmelade, salame,.. večerja, riba ili meso. Sobe so prenovili, tako, da je lepo in čisto, klime žal ni, sva pa mela ventilator sabo in letos bova imela še prenosni hladilnik, da bo bevandica mrzla.
Pomena je vas, zraven Nacionalnega parka Mljet. Premagati sva morala en breg, oz. mali vzpon z biciklom, ali pa stopnice in že smo v parku. Bicikle sva peljala sabo . Če imate plac v avtu, vam priporočam. Rentanje kasirajo na uro, pol dneva ali dan. Brez veze, da si vezan na nekaj, pa še plačati moraš.
Dve slani jezeri povezani z morjem, krasna narava, čista voda, okrog obeh jezer je dobra potka za peš ali bicikl. Najdeš si svoj plac, ki je kot en zeleni separe ob jezeru in maš mir. Tu in tam vidiš koga v vodi. Če maš voljo, seveda greš naprej. Midva sva jo imela in raziskala cel otok. Še tja sva šla, kamor se domačinom ne da. Rezultat tega, krasni zalivi, turkizno morje, nikjer nikogar, bilo je kot v Plavi laguni . Eno noč sva celo na pečinah prespala. Šampanjček , pršut, sir, domači paradajz in fige od lokalni bakice ob cesti. Hudo dobro….
Nisva tip človeka, ki bi na lokalni plaži ležala, okrog pa direndaj. Preštudirava karto, se pozanimava pri domačinih in pot pod noge.
Kje vse sva bila in kako se do tega pride, vam ne bom izdala. To so najini biserčki. Se boste morali kot midva za to tudi malo potruditi in kljub temu, da vam jih zelo privoščim, jih ne želim deliti.
Mljet ni otok za ljudi, ki komplicirajo, katerim so všeč Makarske plaže in promenade. Ti bodo tu zelo trpeli. Na Mljetu rabiš bicikl, dobro obutev, kratke hlače, majčko in nobenih kopalk :)))
Uživajte!

Jaz na dopustu ne kuham, čeprav drugače rada kuham. Ker, če si preračunam, da bi vsak dan nekaj kupila, stala za piskri, se enostavno ne splača.
Midva sva imela sobo za 35 EUR na dan, vključeno zajtrk in večerja. Celih 10 dni sem jedla vegeterjansko. Ribe, rižote z morskimi sadeži, pašto z morskimi sadeži, ribjo juho, blitvo, krompir solato, lignje … En dan si je moj dragi privoščil zrezek, ker mu je holesterol pado :).
Če pa ne ješ še rib, pol se boš morala znajti.
V kamp ti ne priporočam iti, ker ni zraven morja. Se boste morali skoz nekam z avtom furat do vode.

Ja, Evie in ostali veliko ste že napisali o Mljetu, pa bom vseeno še kaj vprašal, saj veš kako je, če je nekaj prvič. Ko prebiram ta forum me kar ima da bi rezerviral pri tej familiji Bašica. Tudi mi smo ljubitelji miru in dobre domače dalmatinske hrane – no ja otrokom zapaše vmes kakšen dunajski s pomfrijem ali pa kakšna pica. Pa tudi ne kuha se nam ne preveč, dopust je pač dopust. Kakšna je pa bila hrana pri tej familiji? Ali ima kdo še kakšne slike stanovanja in pa plaže? Zelo bi bili veseli če bi jih lahko videli. Ali ste imeli sobo ali apartma? Kakšne so sobe, ali so precej vroče – klime verjetno ni? Kaj pa hladilnik, mrzlo pivo bi pa pasalo. Na tisti internetni strani je bolj malo za videti. Ali si pri njih lahko sposodiš kakšen bicikel? Kaj pa na ribolov ali te vzamejo s seboj? Kako pa je toplo morje v pred in po sezoni? Kaj pa cena ali je takoj po končani šoli manjša?
Hvala za odgovor!!!

Če hočeš mir, pa da ni gužve, svetujem hotel Timun na Hvaru. Poleg hotela še ena ali dve hiši v zalivu, pa na drugi strani zaliva neki apartmaji. Sem ravno zadnjič videla, ga ima v ponudbi Relax. Ko smo bili mi dol pred par leti se mi zdi, da so bili eni gostje tud z avtobusom.
Je pa res mir, pa tudi nikamor nimaš za it razen peš v sosednjo vasico pa ko smo bili mi, se je dalo sposodit bicikel.
Drugače pa hrana super, polpenzion, vmes greš lahko tudi še kaj pojest, morje kristalno čisto, plaža skalnata, delno senca pod drevesi…
Bi še šla, ampak imam takega miru hitro dovolj