Najdi forum

Mobilni telefoni

Ah, saj vem, da ni računalnik, toda tipke ima in čip(k)e, pa boste tukaj še najbolje vedeli….

Nekajkrat sem slišala, da vsi mobiteli v vseh državah ne potegnejo, ker so druge frekvence. Katere države? In za katere telefone? Ker nekateri pa da so vseeno uporabni. Kako je s kupovanjem mobilca tam, a bo potem tukaj delal, na katere oznake je potrebno paziti?

Aja, pa še to? A kdo sploh uporablja “blue tooth” in za kaj čisto konkretno? Sem malce povprašala pri znancih naokoli, pa vsi sicer vedo za to, imajo telefone s to funkcijo, adaptarejev za PC ali za druge naprave pa nimajo. In konkretno – tudi uporablja ga nobeden.

Bluetooth je standard za BREZŽIČNO medsebojno povezavo različnih naprav. Včasih si to delal recimo infrardeče, vendar je moral biti žarek usmerjen in napravi sta se morali videti (primer: daljinec za TV).
Danes uporabljaš to npr.:
– notebook imaš z bluetooth kartico, v firmi pa imaš postavljeno sprejemno/oddajno postajo. Kamorkoli se sprehajaš po firmi (in seže radijski signal 50-150 m), ne rabiš notebooka priklapljati na mrežo, pa vseeno lahko dobivaš maile, pogledaš datoteko na mreži, …). Krasna stvar, recimo na sestanku: prideš, se vsedeš, delaš (ne pa da iščeš kabel pa meriš dolžino,…)
– imaš dlančnik npr. iPaq ali notebook z bluetooth, greš pred blok, paseš otroka v peskovniku ali na travi, ti pa tačas preko sprejemne postaje v svojem stanovanju browsaš po internetu ali pa bereš maile…. (ta je resnična, prisežem, samo jaz ne delam tako).
– in na koncu še tvoja varianta: imaš dlančnik z bluetooth, maš telefon z bluetooth. telefon imaš v žepu, z dlančnikom ga aktiviraš, preko GPRS se prijaviš v internet, browsaš, bereš maile, brez da bi izvlekel telefon. Lahko si tudi kupiš tudi bluetooth slušalke.

Variant je še mnogo, bojo mojstri kaj več povedali, o tem se bo še veliko govorilo, v Sloveniji verjetno več v kratkem, spremljaj medije… Od naštetega pri nas v firmi uporabljamo skoraj vse.

O mobilcih pa kdo drug…

Hehe, ja tale modrozobi je pri nas za enkrat še bolj znanstvena fantastika, vsaj v primerih, kakršne je opisal Andrej. Vsi bi ga imeli, nopbeden pa ne ve kaj z njim početi. Ampak sliši se kul, pa ga je treba nabavit 🙂
In tudi glede na to, da večino modrozobih naprav temelji na Class 2(do 10m) in Class 3 (do 10 cm dometa) se bluetooth uporablja predvsem za prenos podatkov med notebooki, dlančniki in gsmji.
Seveda obstajajo tudi bolj eksotične stvari npr. modrozobi hladilnik, ki ti pošilja v tvoj notebook zalogo peteršilja, jogurta in piva 🙂

Kar se tiče frekvenc mobilnikov pa v GSM svetu obstajajo 3 frekvence 900, 1800 in 1900 MhZ.
Pri nas največ uporabljamo 900 MhZ, po Evropi 900 in 1800, v ameriki pa 1900.
Današnji mobiteli so večinoma dual band in podpirajo 900 in 1800 (1800 se uporablja predvsem po večjih mestih, saj je domet baznih postaj manjši kot pri 900, je pa kvaliteta precej boljša), imaš pa tudi nekaj hibridov, ki znajo delovati na vseh treh frekvencah (3 band).

Skratka, če kupiš mobija nekje v Evropi, bo skoraj 99,9% deloval tudi pri nas(če seveda nima kakšnih zaščit operaterja).

Bluetooth pri meni, kot je opisal Andrej:

– imam dlančnik, GSM in slušalke, vse Bluetooth (poleg opisanih primerov je super slušalka še za v avto – telefon v torbici, telefoniram prostoročno s slušalko)
– notebook z Bluetooth

Dlančnik+GSM rabim zaradi službenih poti (da ne rabim vzet notebooka, pa da berem in pošiljam maile, pa v dlančniku imam vse, kar rabim), slušalke v glavnem za v avto pa v pisarni, kadar gre za kakšen daljši klic in si je treba še kaj pisat zraven…

No, saj se da živet brez tega, ampak jaz komaj čakam, da bodo z BT tudi printerji, skenerji in ostala kabelska navlaka… naš tamali pa bo sploh najbolj navdušen, ko bodo kar naenkrat vsi kabli samo še njegovi:)))

Maxi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close