Model za pite – kako vzeti ven pecivo?
Modeli, o katerih pišeš (keramični) pač niso namenjeni temu, da po peki pito vzameš iz pekača pač pa da jo pustiš v njem, v njem režeš in z lopatico jemlješ kose ven.
Za to, kar bi ti rada, si pa posebni modeli, s snemljivim dnom, kjer po peki držiš dno, obod pa snameš: https://www.google.si/search?q=peka%C4%8D+za+pito+s+snemljivim+dnom&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjUrLep0OTbAhUKNOwKHZ4YBesQ_AUICigB&biw=1920&bih=933
In še to: recept, ki si si ga zamislila “prvo vliješ testo, potem pa na sredino še nadev, na vrh sadje in je to to” pač ne bo deloval. Če bi rada dala nadev iz sira/skute, testa pač ne moreš “vliti” ker lahko uporabiš le krhko testo za pite in ne biskvitnega (tekočega).
Če boš v pekač vlila biskvitno testo in nanj nadev, boš dobila navadno zmešano packarijo. Če boš pa najprej v pekač vlila biskvitno testo in ga spekla, ter nato nadevala, imaš pa dve težavi:
– nadev bo surov in bo razpadal
– biskvit ne bo obdržal oblike kot jo želiš ampak bo seveda narasel.
Za pite, kot si si jo zamislila, se uporabi krhko testo, razporedi po pekaču, deloma speče (slepa peka), nadeva s sirnim nadevom in speče do konca.
Sicer ni glih nasvet s podlago kuharske narave ampak iz stroke. Karadkoli se pojavi problem kako ulitek dobiti ven iz kokile, ker se prime na stene pred ulivanjem nanesemo ločilno sredstvo ali pa stene kokile oplastimo s prevleko ki ima slabo adhezijo.
Analogno na kuhanje lahko poiščemo podobne rešitve:
-Ločilo je lahko v te primeru maščoba, ki jo namažemo po stenah modela. Dobi se tudi olje v spreju ki se ga da kupiti pri trogvcih z opremo za pekarne. Pošpricamo stene in po peki bo lepo odstopilo.
-Prevleka je v našem primeru lahko oplastitev modela s PTFE (politetrafluoreliten) ali teflon toda je bolje kupiti tak model, kot pa obstoječega dati na oplastitev…
Lahko pa tudi uporabiš peki papir, ki ga položiš na stene
Ob prvi priliki si kupi tole – odstranljivo dno…