Modrostni zob – prosim za vašo pomoč!
Hči je stara sicer že dobrih 20, a ima komaj v tej dobi četrti modrostni zob zunaj. Ima vse štiri (ostale je imela že prej in ni bilo z njimi večjih težav). Zdaj pa je začela tarnat, da jo je začela boleti dlesen na levi spodnji strani. Sama menim, da je to verjetno zaradi tega, ker zob nima dovolj prostora, je to možno? Zakaj mislite, da jo zob boli? Ali mislite, da je vzrok drugje, da jo je napadla kakšna bakterija?
Trenutno je na dopustu v tujini pa ne bi šla rada k zobozdravniku do prihoda domov (še 5 dni). Jaz pa bi ji vseeno rada podala kakšen nasvet kot mama hčeri, vsaj za kakšno lajšanje bolečine, če ne drugega.
Hvaležna bom za vse vaše nasvete.
Lep začetek novega tedna!
Meni je zadnji modrostni zob izraščal šele pri mojih 23 letih in pravzaprav nikoli izrasel. Ker ni mogel. Povzročal je bolečina in občasna huda vnetja. Dokler mi pri 25 letih ni povzročil sistemskega vnetja cele spodnje čeljusti – do krvavitev. Urgentno mi je dlesen zobozdravnica odprla (odžgala) in do naslednjega dne se je vnetje popolnoma umirilo. Dobila sem napotnico za čeljustnega kirurga, ki mi je nato spet urgentno izpulil dva modrostna zoba, ostala dva pa v naslednjem letu pod redno.
Dekle naj ukrepa, zaradi bolečin, ker verjetno dobro ne bo nikoli. Ob bolečinah pri izraščanju modrostnih zob, zelo uspešno le to blažijo neki lističi, ki jih vstavijo pod dlesen (tega jaz takrat nisem vedela), za naprej pa ortopan in ugotovitev stanja in ukrepanja.
Meni so vsi štirje zrasli med nosečnostjo. Bolelo ko sam vrag, da včasih tudi jesti nisem mogla. če ima ozko čeljust ji morda zob preveč rine v sedmico,to zna fino bolet. A se ji zob že vidi ali ima na mestu osmice samo napeto bolečo dlesen? Če dlesen in ličnica nista otečeni, je to samo azboljeno zaradi rasti zoba, če pa sta zatečeni bi pa znalo biti kaj v zvezi z izpodrivanjem sedmice.
Če jo je začela boleti dlesen, je najbolj verjetno, da je ob med osmico in dlesnijo žep, kjer zastaja hrana. To je še bolj verjetno, če zob ni popolnoma izrasel in je delno pokrit z dlesnijo. Ker je to mesto težko za čiščenje, pride do vnetja dlesni. Dlesen, ki pokriva zob, lahko tudi nekoliko oteče. Če je močno otečena, lahko vanjo grize z zgornjim zobom, kar še poslabša vnetje. To mesto naj čim bolj natančno čisti. Prva pomoč pri zobozdravniku je pa običajno chlumsky trak, česar drugega zobozdravnik po navadi ne naredi. Drugače naj vzame kak nesteroidni antirevmatik, saj deluje analgetično in protivnetno (ibuprofen, naprosyn, naklofen).