Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Moja hči je že tako živčna, da ne vem kako naj ji sploh pomagam. So vaši tudi?

Moja hči je že tako živčna, da ne vem kako naj ji sploh pomagam. So vaši tudi?

V torek se mladim maturantom začne matura- slovenščina. Pravi, da jo je tega od vsega najbolj strah, sploh eseja ker se boji, da ji tema ne bo po godu ali da bo celo sfalila samo bistvo.
Vaj je naredila kar precej, nekaj so jih naredili skupaj v šoli, veliko pa vadi tudi sama doma.
Sama ji pravim, da se ne sme sekirati, da bo kar bo, ker več kot učiti se ne more a meni je lažje to govoriti, ker sem to opravila že pred leti, njo pa še vse to čaka in je že zdaj čisto na tleh. Slovenščino je imela skozi vsa ta leta 4-5, kar ni slabo a pravi da je kljub dobrim ocenam zelo ne sigurna vase. Kako naj ji pomagam in ji vlijem nekaj samozavesti? Težko mi je ”nemočno” gledati in jo samo vzpodbujati, kar pa tako ali tako samo presliši, se zapre v sobo in vrne k učenju.
Tudi vaši maturantje zdaj v tem času doživljajo stres? Se veliko učijo, jih je kaj strah?
Vaše izkušnje, nasveti mi bodo pomenili ogromno.

Pri nas nas matura čaka čez dve leti. Je pa bila hči letos kar precej pod stresom, vse ocene tudi niso bile po njenih željah… Zagnala je tudi že paniko glede mature.
Z možem sva ji večkrat lepo povedala, da maturo naredi večina. Da s takimi ocenami, ki jih ima, …., da tudi ni najbolj neumna oseba na svetu itd. itd.
Na koncu pa sva ji tudi rekla, da se svet ne podre, če se na maturi pade. Je že kdo in tudi še kdo bo. Pač tako je na svetu. Šola in matura je ena stvar, življenje pa drugo. In probleme je treba reševati, ne pa se vrteti v krogu.
Sva morala kar večkrat ponoviti, da se je spravila malo k sebi. Pa ogromno potrpežljivosti. Občasno pa tudi kakšna beseda s povišanim tonom, da se je zavedla, da je šla s svojim kompliciranjem in stresom predaleč.
Mogoče sem ti kaj pomagala.

Otroc na matur so polnoletni! In zakva ne smejo bit živčni!? Pa sej to je normalno a ni? Jest sem tut v življenju velikrat pod stresom in kaj? Pa služba je skori vsak dan en sam stres. In? Ja starši, kva ste mislil, da morjo otroc bit v vati zaviti in brez stresa. Pismo, dobr si jo zavijala, če je šele zdaj pri osemnajstih prvič v živlenu pod stresom! Če so ble lepe ocene se pa res ni treba bat mature. Dejno dej. To pomen, da se je samo piflala za ocene in se ni učila za daljši rok a ne? Cel četrt letnik je eno samo ponavljanje za maturo, pa so še doma vsi živčni. Jaz se za maturo nisem učil niti enga dneva. Mel sem v srednji šoli ocene večinoma 2 (kar je v Sloveniji 4) in nisem niti enkrat pred maturo odpru knjige! Čist povprečno sem jo naredu. Pač to so vprašanja ki so čist splošna in vsa ta vprašanja, če le nisi bil osel v srednji šoli, moraš pač znat pa fertik. Vi pa delate celo sceno glede ene mature, ki je dons že itak prilagojena eni manjinteligentni mladini. Če bi bla matura taka kot pred 60 leti, bi pa res loh mel stres! Dons je pa vse prilagojeno za mularijo z odločbam, da nimajo dost koncentracije. Brez veze.

Pri nas je pa hladna kot spricar. Normalno ponavlja, popolnoma brez panike. Vse je mirno….

Ce se matura vzame kit IZZIV je popolnoma drugace kot pa STRES in zivcnost in panika in….

Tudi moa jo ima. Kako esej, a ga niso ze pisali? Moja ima poklicno maturo in ni pisala eseja. Ja se kar uci in je zivcna, kar se mi zdi tudi nekako normalno. Kolikor vem dela pole na Ricovi spletni strani od prejsnjih let, ni pa nic omenjala eseja. Srecno😉

Oprosti, ampak poznam tak tip otroka in starsa. To se celo zivljenje matra, da spleza do tiste 4ke in ne deli zapiskov. Cisto prav je, da se boji. Upam, da pade. Sem imela sreco videt nekaj taksnih piflarskih sosolk, ki so 4 leta s prilizovanjem 4ke vlekle, na maturi jih je pa sezulo.

Kakšen folk hodi po svetu!

Kaj tebe odlocbe toliko motijo, se delas tako kul, pa non stop te odlocbe omenjas.Neverjetno grdo!

Jest sem vse mozne spise vedno pisal zelo dobro in to brez predpriprav.

Kje je hec? Clovek potrebuje malo domisljije, malo razgledanosti in sposobnost, da razmislja s svojo glavo.

Ce ima tvoja tamala vsaj malo domisljije, je razgledana in povprecno bistra punca, ne razumem kako ji kaka tema sploh ne bi lezala, ali bi jo falila. To je nemogoce.

Izmisli si par naslovov, ali poisci naslove zadnjih 10 let, naj malo razmisli in naj ti opise, o cem bi pisala. Hitro bosta videle, na cem sta in samozavest ji bo sigurno rasla z vsako dodatno vajo.


Hčerka je tipični in nesamozavesten paničar.
Vse bo ok in ne paniciraj še ti!!!!


Hčerka je tipični in nesamozavesten paničar.
Vse bo ok in ne paniciraj še ti!!!!
[/quote]

zaradi odsotnosti Očeta.

Striktno naj se drži navodil in bo pisala dobro. Domišljija je nepotrebna.

Tudi moa jo ima. Kako esej, a ga niso ze pisali? Moja ima poklicno maturo in ni pisala eseja. Ja se kar uci in je zivcna, kar se mi zdi tudi nekako normalno. Kolikor vem dela pole na Ricovi spletni strani od prejsnjih let, ni pa nic omenjala eseja. Srecno😉
[/quote]

Za poklicno maturo v torek v 2. poli pišejo vodeno ali pa samostojno interpretacijo neznanega besedila, kar tudi imenujejo esej.


Si vedno taksna?

Za živce pomirit in možgane k sebi spravit, je pasijonka v kapljicah na vodni osnovi.
Brez stranskih učinkov, dodatkov, ne zasvaja, naravna, slovenski proizvod Soria natural.
Tudi za otroke, ki se težko umirijo in skoncentrirajo.

Tvoja hči ne potrebuje spodbude in mantre, da bo naredila maturo, ampak potrebuje potrjevanje, da ne bo konec sveta, če maturo slabo piše ali je ne naredi!
Mislim, jaz svojega otroka ne bi mogla gledat tako nervoznega in napsihiranega zaradi ene mature! Vsedi se z njo in se temeljito pogvorita, kakni scenariji so možni in kako lahko ukrepa, če bo izid slab, kaj lahkonaredi poem, da reši situacijo, kakšne so posledice in kaj jo čaka potem, mora imeti plan B in C in D, da se počuti varno in da ve, da ima vse niti v svojih rokah!

Moja je lani namesto knjige odpirala hladilnik, drugače je delovala povsem mirno, skulirana, racionalna, le na praznjenju hladilnika se je poznala napetost, pa smo jo stalno mirili, da matura ni vse v življenju in da ni konec sveta, če slabo opraviš.

Zdaj je malo pozno, da bi ji neko dolgoročno sredstvo lahko pomagalo, zato predlagam Bach Rescue kapljice, se dobijo v lekarni in res pomirijo, vsaj mene.

Za vnaprej pa se naj loti nečesa, ki ji bo ta stres pomagalo obvladovati. Če gre naprej na faks, bo lahko tako živčna pred vsemi izpiti, ta ogromna živčnost pa nato vpliva tudi na sposobnost koncentracije in zmožnost produktivnega učenja. Malo poglejte razne vaje, ki umirijo telo in predvsem glavo, lahko so to dihalne vaje, lahko neka meditacija, joga, ipd. Nekaj, kar dela na umiritvi misli, s čimer se bo s stresom laže soočala. To je sicer dobro vnesti kar v vsakodnevo ali vsakotedensko rutino, ker s tem uspemo počasi drugače zaznavati svet in se spopadati s stresom. Kar ji bo v življenju prav prišlo.

Seveda so stresne situacije v današnjem življenju nekaj normalnega in se jim ne bo mogla izogniti, bistvena je pa naša reakcija na ta stres. Z živčnostjo namreč reagiramo popolnoma drugače kot če k stvari pristopimo mirno in zbrano in nas ne takoj vrže iz tira in znervira tako, da se jezimo, kričimo, ipd.

New Report

Close