Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Moja velika želja je, da bi živela ob morju

Moja velika želja je, da bi živela ob morju

Evo, jaz preživim veliko ob morju. Dol grem 15. marca, vrnila sem se včeraj.

Živim na enem od hrvaških otokov. Pred 30. leti smo kupili majhno hiško, tam preživljali poletja in se imeli čisto lepo. Dokler so bili ljudje še ljudje. Zdaj na tistem koncu ni za bit, še posebej slovenci so obup od obupa. V bližini naše hiške so sosedje naredili dva apartmaja in nočete vedeti, kakšne živali to pridejo – še posebej tam okrog štajerske. Pijani, razgrajaški, po cele dneve nabijajo slovensko muziko. Ne vsi, ampak večina pa.

Zato smo to nepremičnino prodali in šli na drug konec otoka. Tam je na srečo še vedno mir. Hočem reči, da če bi še vedno živela tam kjer sem prej, da bi ti zdaj rekla, da sanjaš in da je realnost bistveno drugačna. Tu, kjer smo sedaj, je zgodba drugačna. Celo leto imamo svojo zelenjavo in sadje. Od češenj, prvih fig, marelic, pa zopet fige, zdaj so limone, pomaranče, kakiji, kiviji, ni da ni. Celo leto imamo svojo blitvo, svoje olje. Pa krompir, paradižnik, paprike, artičoke. Vsak drugi dan so na mizi ribe. Super je, ampak čez zimo me vseeno vleče domov. Je pa res, da je na morju najlepši čas od septembra do zdaj, ko je mir, še vedno toplo morje in prijetne tople temperature. Prejšnji teden smo se še kopali. Moraš pa vedeti, da so pa ravno tako tudi minusi. Imaš vse, od izredno visokih temperatur poleti, smrdljive kanalizacije, potem pride do skoraj orkanskega vetra, ko ti potrga in polomi vse, kar ni zabetonirano ali pritrjeno, pa mrzla burja, zoprni jugo, visoke cene v trgovinah, odvisnost od trajektov in podobno.

Življenje imaš samo 1. Zakaj se ne preseliš? Morda hr obala? Sploh, ko pišeš, sa nimaš denarja. Začni na novo.

Odgovor na objavo uporabnika
Hja hehe, 10.11.2024 ob 14:01

realnost335, 10.11.2024 ob 12:52

Vonj morja in borovcev?  Na naši obali bolj težko.  Borovcev v naseljih skorajda ni, poleg tega dišijo samo poleti, ko je vroče.  Vonj morja pa je na žalost bolj vonj po nafti in fekalijah.

Nehaj sanjati.  Eno je dopust na morju poleti, drugo pa bivanje pozimi.  Kot je že nekdo napisal – burja in vlaga.

Vlage je na Obali najmanj, ker jo burja razpiha. Za vsakimi starimi zidovi se itak najde, če ne ogrevaš.

Bolj ko si bližje morju, več je vlage.  Burja na to ne vpliva kaj dosti, ker je sol v zraku in to se pozna na vseh kovinskih zadevah, tudi sušenje obleke je težje, vlaga je prisotna v zraku zaradi soli.  Poleg tega burja ne piha ves čas.  Pozimi predvsem piha levant, ki je zelo vlažen veter. Tako kot jugo.

Bolje je nekaj 100m od obale, ampak dvomim da ima avtorica kaj takega v mislih.

Kupi kombi in ga preuredi da se da v njemu prespat, tako boš lahko ob morju preživela več dni.

Ti pa povem da na morju ni vse tako lepo kot zgleda, sami južnjaki, skoraj ne slišiš slovenske besede več..

Hvala za debato. Sem človek, ki resnično zaživi in deluje, ko je v naravi (sploh pa ob morju). Moram res zbrati pogum in iti ven iz cone udobja proti željenemu cilju.

Z možem sva si par let nazaj kupila malo stanovanje v hrvški Istri, kmalu čez mejo. Od nekdaj je bila to moja velika želja. Tja hodiva skoraj vse vikende, praznike…. in vedno težje se vračam domov. Sva par let pred penzijo in, če bo vse posreči se bova selila tja. Odgovarja nama klima, burja ima svoje čare, bolj umirjeno življenje in morjeee.

Rada grem samo spomladi in v jeseni, poleti je prevroče, gužva. Pozimi mraz in vse vlažno.Nič ne zamujaš!

Fiona784, 10.11.2024 ob 13:31

Imam apartma na morju.  In nikoli se ga ne naveličamo. Morski zrak, pogled na morje, sprehodi po Istri, kofetanje na obali;  to je neprecenljivo

Se strinjam, imeti apartmaj je super, samo ne kot edina opcija za bivanje, ko se recimo mal navelicas tiste guzve, vrocine in gres domov. Ce bi ze imela moznost, se bolj nagibam Hrvaski, zrak je bolj prijeten, miris borovcev pa na otokih. Spet je cist odvisen, koliksni je budzet. Severni del-kvarner je bistveno drazji in je manjsa izbira, ne govorim za novogradnjo. V istri se tud najde kaj zanimivega. V srednji dalmaciji so cene nizje, pa recimo otok Pag, ce vzames v zakup trejektni prevoz. Moj sorodnik kupuje apartman ze nekaj casa, ni tolk enostavno, ce najdes, da ti kokar tolk odgovarja, je problem glede parkiranja.

behapy, 10.11.2024 ob 18:42

Z možem sva si par let nazaj kupila malo stanovanje v hrvški Istri, kmalu čez mejo. Od nekdaj je bila to moja velika želja. Tja hodiva skoraj vse vikende, praznike…. in vedno težje se vračam domov. Sva par let pred penzijo in, če bo vse posreči se bova selila tja. Odgovarja nama klima, burja ima svoje čare, bolj umirjeno življenje in morjeee.

Ce smem vprasat, kje tocno v Istri, da je lepo umirjeno? Koliko je odaljeno od plaze in mesta? Pravilno ste naredili, ko ste kupili par let nazaj, ker so cene zadnje dve leti skoraj 30% letno gor sle ali celo vec. Res je, ko enkrat imas svoj apartman, je to cisto nekaj drugega, maksimalno izkoristis vsako priloznost, se posebej, ko ni tako dalec. Vam cist varjamem, da komi cakate penzijo in boste imeli neomejeno moznosti. Uzivite cim dlje.

Zivim v Kopru. Zivljenje na obali ni cisto nic posebnega. Pozimi mrtvilo in burja, poleti turizem in vrocina. Tukaj se ne kopam, na dopust hodim v dalmacijo. V 15 letih, kolikor zivim na obali (preseljena iz MB), sem se tukaj kopala morda 10krat. Sem pa prisla sem zaradi sluzbe, sem vodja hotela in imam turizma ze tako cez glavo 🙂

včerajnazaj, 10.11.2024 ob 14:35

Evo, jaz preživim veliko ob morju. Dol grem 15. marca, vrnila sem se včeraj.

Živim na enem od hrvaških otokov. Pred 30. leti smo kupili majhno hiško, tam preživljali poletja in se imeli čisto lepo. Dokler so bili ljudje še ljudje. Zdaj na tistem koncu ni za bit, še posebej slovenci so obup od obupa. V bližini naše hiške so sosedje naredili dva apartmaja in nočete vedeti, kakšne živali to pridejo – še posebej tam okrog štajerske. Pijani, razgrajaški, po cele dneve nabijajo slovensko muziko. Ne vsi, ampak večina pa.

Zato smo to nepremičnino prodali in šli na drug konec otoka. Tam je na srečo še vedno mir. Hočem reči, da če bi še vedno živela tam kjer sem prej, da bi ti zdaj rekla, da sanjaš in da je realnost bistveno drugačna. Tu, kjer smo sedaj, je zgodba drugačna. Celo leto imamo svojo zelenjavo in sadje. Od češenj, prvih fig, marelic, pa zopet fige, zdaj so limone, pomaranče, kakiji, kiviji, ni da ni. Celo leto imamo svojo blitvo, svoje olje. Pa krompir, paradižnik, paprike, artičoke. Vsak drugi dan so na mizi ribe. Super je, ampak čez zimo me vseeno vleče domov. Je pa res, da je na morju najlepši čas od septembra do zdaj, ko je mir, še vedno toplo morje in prijetne tople temperature. Prejšnji teden smo se še kopali. Moraš pa vedeti, da so pa ravno tako tudi minusi. Imaš vse, od izredno visokih temperatur poleti, smrdljive kanalizacije, potem pride do skoraj orkanskega vetra, ko ti potrga in polomi vse, kar ni zabetonirano ali pritrjeno, pa mrzla burja, zoprni jugo, visoke cene v trgovinah, odvisnost od trajektov in podobno.

To je tist, ko se zelo hitro spreminja struktura prebivalcev, okolice in se tako idilicna kraj, zaradi samo enih sosedov, postane neznosen za bivanje, bodisi je to v notranjosti ali ob obali. Vidis, veliko stvari mi je jasn, nisem pa vedla, da je pozimi tolk vlage v zraku, burja ja. Samo Vi, ste si najdli pravi raj na zemlji, imeti poleg morske idile, vse tiste domace sadeze in zelenjavo, je bozanstvo. Recmo, tud okus pecene jagnjetine na otokih je cist drug, ker uzivajo druge rastline.

to pa res ni noben problem. Kupiš na otoku eno drevo in na njemu zgradiš leseno drevesno hiško. Tako sem jaz storil na Biševo.

Kaj kvasite o vlagi na obali? Tu je vlage veliko manj kot v krajih z meglo. Mogoče velja to za vikendaše, ki jih ni na vikendu ob morju celo zimo in ne ogrevajo. Ob obali vedno piha ali maestral, burin, burja, jugo, vzhodnik… tako, da je zrak prečiščen. Vlaga pride z meglo. Na Obali smo že od rojstva in nikoli nimamo problemov z vlago.

Želje so nam dane zato, ker imamo moč, da jih uresničimo. Za začetek si privošči več(krajših?) oddihov ob morju, v vseh! letnih časih. Ni vedno samo romantika, tisti, ki živijo tam, so ga ponavadi naveličani, se sploh ne kopajo in ne uživajo tam, kot mi “turisti”. Morda si samo tako zelo “lačna” morja? Službe na obali so, stanovanja tudi, še vrtci in šole se najdejo. Ovir ni. Kjer je želja, tam je pot. Akcija, ker samo želeti si ni dovolj.

Bi rekla, 10.11.2024 ob 23:10

Ce smem vprasat, kje tocno v Istri, da je lepo umirjeno? Koliko je odaljeno od plaze in mesta? Pravilno ste naredili, ko ste kupili par let nazaj, ker so cene zadnje dve leti skoraj 30% letno gor sle ali celo vec. Res je, ko enkrat imas svoj apartman, je to cisto nekaj drugega, maksimalno izkoristis vsako priloznost, se posebej, ko ni tako dalec. Vam cist varjamem, da komi cakate penzijo in boste imeli neomejeno moznosti. Uzivite cim dlje.

Novigrad, km iz centra, 100 m do plaže z veliko sence. Res sva imela srečo, da sva v zadnjem trenutku pred dvigom cen dobila to stanovanje.

New Report

Close