Mojstri na mon-u, prosim pomoč
Prosim za nasvet, namreč pri avtu mi javlja, da je premalo hladilne tekočine v sistemu. Kupila sem 1 liter na OMV-ju. Je to ok? In kam zdaj to zlijem? Samo v rezervoar? Ali tudi direktno v hladilnik? Lahko to sploh sama naredim? Kako razredčim? Moram prej razredčit, ali lahko zlijem najprej to, potem pa vodo? A navadno ali destilirano?
Ja, vem, ampak sem ostala sama … je vse to delal partner, ki ga ni več
Problem je samo dokler stvari ne obvladaš:))[/quote]
Ja, saj:) Glede na to, da mi nihče ni odgovoril na moja vprašanja, sklepam, da me nimajo za sposobno to narediti sama. Pa me bi vseeno zanimalo, če bi se komu dalo odgovorit ..[/quote]
Jaz sicer hladilno sama dolivam v ustrezno ‘luknjo’ (pač posodo za hladilno tekočino), ampak da moram na barve pazit, to pa prvič slišim. A ni ta vedno tiste oranžno-roza barve?
Jaz bi na tvojem mestu šla do prve črpalke in prosila enega fanta, saj so prijazni in ti bojo rade volje pomagali in te podučili.
Ja, saj:) Glede na to, da mi nihče ni odgovoril na moja vprašanja, sklepam, da me nimajo za sposobno to narediti sama. Pa me bi vseeno zanimalo, če bi se komu dalo odgovorit ..[/quote]
Jaz sicer hladilno sama dolivam v ustrezno ‘luknjo’ (pač posodo za hladilno tekočino), ampak da moram na barve pazit, to pa prvič slišim. A ni ta vedno tiste oranžno-roza barve?
Jaz bi na tvojem mestu šla do prve črpalke in prosila enega fanta, saj so prijazni in ti bojo rade volje pomagali in te podučili.[/quote]
Ja, res je, ponavadi jih prosim in vedno pomagajo. Tu sem pač mislila, da bom sama zmogla. Tekočino pa so imeli samo eno in to modro. Tako da me zdaj skrbi to, ker ne vem, kakšna je moja. Nisem še odprla pokrovčka, ker bi se rada prej podučila. Mehanik je trenutno 100 km stran in če bi kaj napačnega vlila not, bi se jezil name:)
Problem je, ker so imeli samo modro …
Poleg tega še zdaj ne vem, kako se meša, kako se vlije, že razredčeno ali najprej antifriz, potem pa vodo, ter kakšno vodo. Še kdo?
Hvala[/quote]
Ne rabiš nič razredčit. Nerazredčen koncentrat drži do minus 40 stopinj.
Če ti manjka več kot en liter, razredčiš z navadno vodo. Seveda ne preveč. Sicer pa imaš na flaši napisana razmerja ter temperature.
Pa pojdi na Petrol ,tam imajo tudi rdečega, če imaš notri že rdečega, ker mešati ni priporočljivo z modrim.
Naliješ pa v dozirno posodo in potem dobro zapreš, da ne uhaja voda.
PRav tako vode ne sme zmanjkovati, če zmanjkuje, nekje pušča.
To velja za vse tekočine razen goriva. Žal.[/quote]
No ja, za motorno olje že ne velja. Vsaj ne na splošno.
Problem je samo dokler stvari ne obvladaš:))[/quote]
Če bi bila to sposobna sama narest, potem nebi tu spraševala.
Ti bom vseeno odgovoril.
-Hladilno tekočino doliješ v rezervar za hladilno tekočino, lahko tudi zliješ v hladilnik, če ti rata.
Nikar pa ne vlij v rezervar za hidravljično olje, rezervar za vodo za stekla, ali celo v motor, tja kot paše olje.
-Pazi na barvo
-razmerje mešanja ti pišena flaši
-zmešaj predno vliješ.
-ne pozabit nazaj privit pokrova, pa pazi za kak senzor ne odtrgaš ali snameš.
Če bi bila to sposobna sama narest, potem nebi tu spraševala.
Ti bom vseeno odgovoril.
-Hladilno tekočino doliješ v rezervar za hladilno tekočino, lahko tudi zliješ v hladilnik, če ti rata.
Nikar pa ne vlij v rezervar za hidravljično olje, rezervar za vodo za stekla, ali celo v motor, tja kot paše olje.
-Pazi na barvo
-razmerje mešanja ti pišena flaši
-zmešaj predno vliješ.
-ne pozabit nazaj privit pokrova, pa pazi za kak senzor ne odtrgaš ali snameš.[/quote]
Biti sposoben nekaj narest in nečesa (še) ne vedet kako, sta dve popolnoma različni stvari.
Avtorica, si že zrihtala?
Jaz bi na tvojem mestu šla do prve črpalke in prosila enega fanta, saj so prijazni in ti bojo rade volje pomagali in te podučili.[/quote]
Hladilne tekočine načeloma ni treba dolivat, sploh da to počneš večkrat???? Upam, da so te podučili, kaj to pomeni, na kaj biti pozoren in kaj storit, če … Enkrat v življenju sem dolivala, ko sem vedela, da je črpalka fuč in da sem prišla z avtom do mehanika. Tako da načeloma bi moral šofer čisto dobro preživeti brez vsakršnega znanja o tem, kje je treba doliti hladilno, v katero luknjo.
Z leti se jo sigurno malo izgubi pa ni nujno da kje pušča. Če nisi sproti servisirala avta ti jo seveda ni nihče nalil.
Drugače pa pojdi na petrol pa prosi da ti jo malo potegnejo iz posodice, imajo takšno napravico na kateri tudi pokaže, do koliko minusa jo imas. Sproti pa vidiš tudi barvo le te, da lahko potem ustrezno doliješ.
Hladilne tekočine načeloma ni treba dolivat, sploh da to počneš večkrat???? Upam, da so te podučili, kaj to pomeni, na kaj biti pozoren in kaj storit, če … Enkrat v življenju sem dolivala, ko sem vedela, da je črpalka fuč in da sem prišla z avtom do mehanika. Tako da načeloma bi moral šofer čisto dobro preživeti brez vsakršnega znanja o tem, kje je treba doliti hladilno, v katero luknjo.[/quote]
Že večkrat v življenju, ja;))