Najdi forum

moka

Pozdravljene!

Sem mlada “gospodinja”, ki se šele učim kuhat in to res čist od nule, ker doma mi mami ni nikoli pustila za štedilnik, češ da ne bom vse zažgala. 🙁
Zdaj pa živiva zase s fantom in se učim kuhat.

Sem si kupila par knjigic, tudi Monovo Prehrano z veseljem uporabljam, tako da receptov zaenkrat ne potrebujem, me pa zanima nekaj drugega.

Namreč, trenutno kadar nimam časa, najraje skuham nekaj v stilu:
prepražim meso narezano na koščke, ga odstranim iz ponve, na isti maščobi popražim čebulo in raznorazno zelenjavo, dodam žlico moke in zalijem z vodo, dodam začimbe, pokuham, vrnem zraven meso in dušim do mehkega. Zraven naredim poljubno prilogo in solato.

Vse lepo in prav, oba s fantom takšne jedi obožujeva, pa še zelo preprosto je za pripravit in poleg tega je nešteto možnosti izbire različnega mesa in zelenjave.

Toda!!! Nekje sem zasledila, da takšno kuhanje z moko naj ne bi bilo ravno zdravo. Pa me zanima, ali je to res? In če je res, zakaj ni zdravo? A tudi če uporabim nprr. polnozrnato moko? Kako pa se da sploh omako zgostiti še drugače???

Najlepša hvala za odgovore!

Če pomisliš, da za zgostitev uporabiš le 1 čajno žličko moke, pa še to verjetno prej prepražiš, se ne sekiraj preveč, da to ni zdravo. Lahko pa seveda uporabiš polnozrnato moko, bo tudi dobro.

Lahko pa se zgosti tudi, če dodaš žličko krušnih drobtin (to je spet iz moke).

tudi s kislo smetano se jedi zgostijo, (podmet)

ali pa z žličko pšeničnega zdroba (gris).

Jedi (omake) iz smetane (za npr. torteline, njoke) jaz zgostim tako, da dam v smetanovo omako 1 trikotnik zdenka sirčka.

Ja, ena žlička moke te res ne bo ubila, ampak dejstvo je, da podmet ni zdrav (olje in moka).
V preteklosti so ljudje zgoščevali zaradi preprostega razloga, ker je moka najcenejša in so tako prvotne sestavine (ki so bile dražje, npr. meso, zelenjavo,…) nadomestili z njo. Tako pa pojemo več kalorij in še glikemični indeks zvišamo.
Če pa uporabiš polnovredno oz. pirino, pa še to samo eno žličko, pa mislim, da ne bi smelo biti problemov.

Jaz pri kuhi nikoli ne uporabiljam moke in ostalih zgoščevalcev. Namesto tega na olju od mesa podušim nekaj zelenjave ( bučka, paradižnik, malo paprike, zelena, korenje.. ) ko je skoraj mehko pa vse skupaj ( razen mesa ) zmiksam s paličnim mešalnikom in začinim. ( Bučke je lahko več kr ima nevtralen okus ostala zelenjava pa bolj za začimbo. če ne je omaka premočna )

Tako ubijem 2 muhi na 1 mah.

Izognem se nezdravemu podmetu ( olje+ moka )
V omako “skrijem” malo zelenjave, ki jo moja boljša polovica ne mara preveč.

Ja, pri nama je pa stvar v tem, da imava oba zelo rada celo zelenjavo, ne pa zmiksano:)))

– prežgano olje+moka = strup, ker se pri visokih temperaturah olja začnejo tvoriti kancerogene snovi (saj načeloma od tvoje kuharske prakse ne boš umrla, lahko pa pospešiš bolezen, če si k njej nagnjena)
– moko pa smo dejansko začele opuščati, ko smo začele hujšati po montignacu, kjer ločuješ živila
– jaz delam tako kot marjanag, s tem pa sem pričela prakticirati, ko me je po podmetu začela peči zgaga.
– nekateri za zgostitev uporabljajo tudi gustin, ki ga ni treba žgati na olju, ampak ga zmešaš z omakco od kuhanja in vliješ v lonec. ne daš pa gustina (ali moke) direktno v lonec, ker se ti lahko naredijo grudice.

Ja, pri nama je pa stvar v tem, da imava oba zelo rada celo zelenjavo, ne pa zmiksano:)))[/quote]

Saj ni stvar v tem, da ti ne bi smela jesti zelenjave tudi posebej v neomejenih količinah. stvar je v tem, da nadomestiš nezdravo sredstvo za zgostitev omake z zdravim.

Jaz naprimer tudi golaž zgostim z zelenjavo.

Ja, pri nama je pa stvar v tem, da imava oba zelo rada celo zelenjavo, ne pa zmiksano:)))[/quote]

Saj ni stvar v tem, da ti ne bi smela jesti zelenjave tudi posebej v neomejenih količinah. stvar je v tem, da nadomestiš nezdravo sredstvo za zgostitev omake z zdravim.

Jaz naprimer tudi golaž zgostim z zelenjavo.[/quote]

Ja, samo če jo zmiksam, potem ni cele zelenjave, ane?

New Report

Close