Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Molji part II

Molji part II

Zanima me kakšen je strokovni izraz za molje, ki se hranijo s škrobom.

Če morda katera ve, koliko časa preteče od momenta, ko moljevka znese jajčeca, pa do trenutka, ko se izvali ličinka in koliko časa preteče od ličinke do odraslega molja.

Ker zdaj je pa meni res prekipelo. pred dvema tednoma smo zmetali iz omare vse kar je bilo užitnega in vse shrambene prostore plus kuhinjo našpricali z insekticidom nato pa po 2 dnevih še s sivko (plus povsod smo nastavili blazinice sivke). Potem smo šli prejšnji teden v šopin v najbližji Mečkator in danes pri nas spet vse veselo leta.

grrrrrr

tko, da gredo rezanci jutri zjutraj nazaj … in ta sistem bomo morda ene 3x ponovili, potem grem pa na tržno inšpekcijo

ker ti molji so pa že višek … če ne bi nekaj let živela v Belgiji v blaženem miru pred molji, bi te molje imela enostavno zdravo za gotovo … tko pa ……

Proti moljem v kuhinjskih omarah se obnesejo feromonske vabe-taka kartonasta hisica,v katero das tableto ali en gumijast cep ki pride zraven v zavitku,ta oddaja feromon in moski molji se prilepijo na lepljive stene.. Potem se ne razmnozujejo vec…
Te vabe so nestrupene in zato primerne za v omare s hrano.

Mi kupimo to v Mercatorju,ima pa v Lj tudi SadjarVrtnar na nabrezju Ljubljanice in drugi.

Seveda je pa treba zivila tudi hraniti dobro zaprta..

Po tvojem pisanju sodeč imate živila v omari kar v originalni embalaži, tako da se molji neovirano selijo iz ene v drugo papirnato vrečko ali škatlo. Predlagam ti, da si omisliš plastične škatle, ki se dobro zapirajo, in vanje shranjuješ zlasti vse žitne izdelke. Jaz sem se tega navadila v prejšnjem stanovanju, kjer smo v bloku imeli faraonke in so domovale pri tistem, kjer je bilo na voljo več hrane. Ko sem začela uporabljati škatle, jih pri meni ni bilo več.

Paziti moraš tudi na na raztresena živila na dnu predalov (tudi minimalne količine).
Jaz sem jih našla enkrat za omaro – očitno je nekomu za omaro padla vrečka od napolitank v kateri so sicer bile še samo drobtine, na teh pa celo gnezdo moljev. In tudi jaz sem se namatrala in napucala stanovanje, preden sem odkrila od kod prihajajo.

Jaz vse shranjujem v plastičnih ali steklenih posodah. Je pa že mama kupila pšenični zdrob in ko ga je doma odprla, so bili v njem molji.

Lp, Maja

Tudi jaz sem se kar nekaj čas ukvarjala s to nadlego in zmetala stran kar nekaj hrane …
Kljub temu, da se imela hrano, moko.. v plastičnih škatlicah so včasih molji našli luknje in se ponovno zaredili ..

Potem pa sem tudi jaz odkrila tisto kartonsko škatlico z plastičnim tulčkom, in ko jo sestaviš se nanjo ulovijo (prilepijo ) samo moški samčki in tako prekineš krog razmnoževanja

To je res edina stvar, ki res pomaga proti kuhinjskim moljem, stane pa okoli 700 SIT .
Dobiš pa jo skoraj v vseh trgovinah

Lep pozdrav!

Jaz prvič slišim za to. Kaka to sploh zgleda – mislim v trgovini na policah….

To škatlico dobiš na policah trgovin tam , kjer so Pips, Raid in ostale stvari , ki so proti muham, komarjem…

Izgleda kot karton velikosti pribl .10×10( odvisno iz proizvajalca ) , ki je zapakiran v majhno vrečko in ko jo odpreš sam sestaviš majhno hišico, ( strešico), ki je znotraj lepljiva . . Priložen je majhen centimetrski plastični tulček , ki vsebuje feromone, ki privabljajo moške samčke moljev . Ta tulček samo postaviš v to strešico in jo postaviš nekam na polico. Notranjost te strešice je lepljiva in molji se prilepijo, ko letajo blizu tulčka.
V roku par dni jih ni več, strešico pa lahko pustiš na polici kar nekaj tednov .
Za vsak slučaj ..

Hvala.
Mislim, da bo naslednjič to boljša rešitev, kot pa metanje v smeti vseh živil, ki niso več originalno zaprta.

New Report

Close