Mononukleoza- izkušnje
Nočem strašit – ampak lani ravno nekje ta čas je od sodelavke hčerka stara 2.5 let zbolela s mono…
Najprej niso ugotovili kaj je – zato so dali antibiotike, ki so zadevo še poslabšali – antibiotiki in mono ne gre skupja.
Zato je bila mala v kritičnem stanju in je dobila po celem telesu modrice – podpludbe in še rane po notranji organih. Naši super zdravniki niso priznali, da so zaje… nato se je milim, da obrnila na alternativno zdravljenje in holistično medicino in so malo komaj porihtali… … Ko je bila v bonici pa je fasala še neke viruse zraven – tako, da je bila čisto boga… …
Pozdravljena!
Jaz sem imela mononukleozo pri dobrih dvajsetih letih, tako da ne vem, kakao poteka pri otrocih, lahko pa ti posredujem svojo izkušnjo. Dober teden sem imela zelo visoko vročino, tako da sem večino časa spala. Bezgavke na vratu sem imela zelo zatečene, zato nisem mogla nič jesti (dobila sem svečke za zbijanje vročine in proti bolečinam, ker tablete nisem mogla spraviti dol). Dobra dva tedna sem bila bolj na tekoči hrani, juhicah, doma narejenjih džusih (zmiksano sadje). Da sem prišla k sebi, je trajalo približno 3 tedne.
Čimprejšnje okrevanje!
3,5 letnik jo je imel letos julija. Najprej je bil čudno utrujen, brezvoljen, kot cunja, opazili smo temnejši urin. Čez 2 dni vročine 39 in čez, brez drugih simptomov, edino urin je postal živo oranžen, blato pa belo, bolj driskasto kot ne. V obraz je izgledal kot Kitajec, otekle oči, veke, otipala sem povečane bezgavke pod čeljustjo in zadaj za ušesi in na vratu. Kasneje je pordelo tudi grlo, obložen jezik. Vročina je trajalo kake 4 dni, tam okoli 39 ves čas, sin je bil čist v kišti, utrujen, polegal, spal, spal, spal. Otekla so mu jetra, imel je povečano vranico. Zdravnik je odredil jetrne teste, ki so bili precej povečani. Kontrolirali smo jih 4 x v 6 tednih, po 3 tednih so začeli padati. Najbolj zoprnih je prvih 15 dni bolezni. Otrok je strašansko utrujen, vsaj naš je bil, nobenega apetita, še pil je bolj švoh, ravno za silo. Po 4-5 dneh je vročina padla na 37,5, na toliko pa je ostala ves mesec. Ker je bilo poleti, smo šli z njim tudi ven, vendar z vozičkom in stran od ljudi, ker ni zmogel prehoditi več kot par korakov. Precej je shujšal, ko smo začeli držat jetrno dieto, je driska ponehala, blato se je normalno obarvalo šele po kakih 3 tednih.
Glavnina bolezni hitro mine, vlečejo pa se utrujenost, neješčost, predvsem pa bolezen dodobra izčrpa otroka in njegov imunski sistem. Bolezen je virusna, zato je naslabša možna varianta sfaljena diagnoza in AB. Po bolezni je otrok zelo dovzeten za druge okužbe, zato je idealno, če lahko ostane vsaj par tednov doma. Paziti je treba na udarce v trebuh, ker so običajno jetra in vranica povečani in obstaja nevarnost rapoka, predvsem vranice, če pride do padca/udarca na trebušno votlino.
Sin je zbolel 5.7. in je bil do morja, 21.08. ravno za silo spet pri sebi.
Če te še kaj zanima, pa prašaj.
Mi smo pravkar preboleli (4-letnik). 5 dni izjemno visoke vročine (40 in tudi čez), bezgavke blazno zatečene. Vse ga je bolelo in cele dneve in noči je spal. Drugi teden je bilo bolje, bezgavke so se začele manjšati, vendar še zmeraj rahlo povišana temperatura. Kontrola po 14 dnevih je pokazala izjemno slabo krvno sliko, torej ga je čisto sesulo. Zdaj prihaja k sebi. Poskušamo mu dodajat železo, pa vitamine v vseh oblikah.
lp
apk, priporočam ti, da čimbolj omejite maščobo, sladkor in vse sveže sadje in zečenjavo. Jetra so namreč okvarjena in ne zmorejo pomagat pri presnovi, vsa težko in težko prebavljiva hrana jih še dodatno obremenjuje. Nam je zelo pomagala jetrna dieta, ki jo dajo bolnikom s hepatitisom (čeprav je pediater ni predpisal) , saj razbremeni jetra in omogoči hitrejše okrevanje. Hrana naj bo čimlažja, kuhana ali dušena, brez maščob, z veliko kislih mlečnih izdelkov. Lahko tudi sladko mleko, samo posneto. Razni preparati ne dajo učinkov, dokler jih telo ni sposobno vsrkat.
Od prijateljice 5 letnica jo je pravkar prebolela. Začelo se je avgusta s povišano temperaturo in oreklimi bezgavkami. Jetrni testi so bili katastrofalni. Punca se zelo počasi pobira. Po treh mesecih, ko je bila doma, je šla za 4 ure v vrtec in po dveh dneh staknila virozo. Pa je bila spet en teden doma. Zdaj je tretji dan v vrtcu in njena mama jo gre vsak dan s strahom iskat, saj se boji, da se ji spet kaj pritakne. Očitno je ta okužba dolgotrajna in okrevanje po njej še dolgotrajnejše.
Naj sama povem, da sem jo prebolela letos aprila, pri svojih 30-ih. Ja ravno v tem je problem, da nihče ne pomisli nato, meni so dali antibiotik in na koncu sem imela že popolnoma sesut imunski sistem, s tako hudim vnetjem oči, da bi mi na očeh lahko ostale brazgotine.skratka ena groza od bolezni.ležala sem 3 tedne, popolnoma nemočna, en teden samo spala. edina rešitev je počivanje, jaz sem imela vsak drugi dan kontrolo, ker te zaradi povečanja jeter in vranice lahko hospitalizirajo (no mene niso samo zaradi našega malčka, sicer sem bila pa tako slaba, da bi sama prosila naj me dajo v bolnico, ker sem imela občutek da so mi štete ure, skratka tega ne privoščim nikomur).Je pa res da bolj velja za otroško bolezen in je pri odraslih redkost in seveda v bistveno hujši obliki.
Hitro okrevanje vam želim.
Diete nimam v e-obliki, žal. Črtana so jajca, vsa cvrta hrana, vsa močno sladka, kakorkoli težka hrana odpade. Čimmanj surove hrane, čimveč lahkih mlečnih jedi, čimveč kislih mlečnih izdelkov, kuhanega sadja in zelenjave. Fin je nemasten pire+čežana, mlečni zdrob/riž, špinača+pire, razne zelenjavne čorbice, rižotke, odsvetujejo pa se čokolade, krofi, mastni sladoledi (ok, itak je zima), pomfri, dunajci itd itd. LAhko je posneto mesno juho z zakuhano zelenjavo ipd. V sili pa je še vedno bolje, če otrok poje vsaj nekaj, pa četudi ni ravno optimalno, kot da po 2 ali 3 dni ne je čisto nič. Jaz sem tvegala, in je 2 x jedel krof, ker mu je to edino ššlo po grlu, poplaknjeno z izdatno dozo kompota. Ga je pa obakrat potem zdriskalo ko mačka, tako da :((
še jest bom pristavla piskrček – pri nas je bilo zelo podobno kot pri skrbni. tamal ni bil v stanju prehodit 100m, je samo ležal ali poležaval kar kakšen mesec. je prav hudo otroka gledat takšnega. bezgavke na vratu kot manjši orehi, povišana T,… okrevanje zelo počasno, veliko pa je pomagal bioenergetik.
ps vprašanje za skrbno: ali ni imel tvoj sin velikih težav zaradi cepljenja? z našim je bilo ravno tako in nekako mi tale zbolevanje z mononukleozo ne da miru. sesut imunski sistem in hop – otrok “stakne” mononukleozo.
pa vsem čimveč zdravja!
Joj Skr bna, ti si pa res že “gor plačala” z vsemi boleznimi, ki vas najdejo! Še za nazaj se mi smilita, ti in tvoj sinko. Iz srca ti želim, da končno na vaša vrata potrka samo ljubo zdravje!
Mononukleoza je res strašna preizkušnja, letos poleti je za njo zbolel moj 30. letni nečak in je bilo zelo hudo. Komaj sedaj je šele prišel k sebi.
Lepo te pozdravljam!
Hčerka jo je imela pri šestnajstih, začelo se je pa dober teden pred odhodom na morje kot angina in je dobila antibiotike. Po petih dneh ni bilo nič boljše in ugotovili so mononukleozo ali bolezen poljuba, kot jo tudi imenujejo. Nisem vedela, da tudi majhni otroci obolevajo zanjo, rečeno je bilo, da jo je največ med najstniki. Delala je tudi jetrne teste in k sreči niso bila jetra prizadeta.
Od tega je že kar nekaj let in od takrat ne prenaša več sonca – takoj jo začne boleti glava.
Ja, zboli največ najstnikov in res se imeniju “first kiss desease”. Naš mulo jo je verjetno pobasal kje z rokami, saj tako rad vlači razno-razno svinjarijo po ustih. Huje kot pri 7 mes, res. Jo ej pa res letos nenormalno veliko – kako in zakaj se še vsi sprašujejo. Porasle so na splošno jetrne bolezni, tako da se človek vpraša.
V glavnem računajte, da ste za 2 mes pečeni. Zadeva ke v prvih 10 dneh (mislim da!??) tudi kužna, predvsem pa so oboleli otroci še toliko bolj dojemljivi za vse okužbe. Srečno zvozite, Mitka, tebi pa havla za dobre želje – iz tvojih ust v Božje ušesa, kaka par mesečna pavza bi se nam prav prilegla :))
hej!
Jaz sem mononukleozo dobila pri 18ih letih. nekega dne sem prisla domov iz sole, cisto fuc. vrocina prvi dan 39, hud glavobol. drugi in tretji dan vrocina ni padla, glava me je bolela ob vsakem premiku, zacelo me je bolet grlo in to tako da sem res s tezavo kaj spravila dol… otekle sta mi tudi obedve veke, bila sem grozna… odsla sem k zdravniku kjer mi je zdravnica najprej rekla da je verjetno kaksna angina, in mi predpisala antibiotike. po parih dneh se stanje sploh ni izboljsalo in zato sem odsla nazaj. takoj me je dala testirati za mononukleozo, in izvidi so bili pozitivni…dobila sem samo tablete za vrocino nic drugega. moje stanje se je vsak dan slabsalo, zacela sem bruhati, veckrat na dan, pojesti nisem mogla nic, vrocina pa mi je narasla do 40 stopinj. ponovno sem odsla k zdravnici, ta me je napotila na infuzijo saj sem bila zaradi vrocine dehidrirana. Se isti dan sem odsla v bolnisnico, kjer so mi naredili se dodatne preiskave. jetra zanic, vranica povecana. tam so me z infuzijo filali z raznimi zdravili za zbijanje vrocine, tako da sm tisti teden v bolnisnici vec ali manj samo prespala. ko vrocine nisem imela vec, so me poslali domov…se isti dan ko sem prisla domov-ponovno bruhanje, vrocina 39.spet sem sla nazaj kjer sem ponovno dobila infuzijo. v solo nisem sla 4 mesece, telovadba sploh prepovedana… vrocina je trajala dober mesec, in sele po dobrem mesecu je padla na 37,5. apetit se mi je pocasi vracal, utrujena sem bila se vedno, brez kondicije, ze samo stopnice so me utrudile.. in po priblizno 5 mesecih sem se sestavila skupaj.
Te nadlezne bolezni res ne privoscim niti najhujsemu sovrazniku!
Potem smo imeli pri nas pa res sreco. Vidim da je lahko zelo hudo. Sin jo je imel pri 5 letih. Najprej kaselj, pordelo grlo z oblogami. Strep test negativen. Nato tri dni vrocine do 38.5 , povecane bezgavke, oteklo grlo in nosna sluznica. V lab. potrjena mononukleoza. Nato pa se je v dveh dneh izboljsalo. Grlo, nos, vse ok. Nic vec vrocine. Samo par dni se je v spanju potil. Jetrni testi ok. Doma je bil se en teden, torej skupaj dva, in potem vrtec. Nobene utrujenosti ni bilo opaziti..tudi med prebolevanjem ne.
Sin jo je imel pri dveh letih. Ker je pediatrinja mislila, da je angina, mu je predpisala antibiotik. Ta je zadevo samo poslabšal i pristala sva v bolnišnici. Visoka vročina, ni jedel, ni pil, samo jok, jok, jok. Po ukinitvi antibiotika in po infuziji si je kar hitro opomogel. Po treh dneh sva šla domov. Je bil pa še kar nekaj časa po tem precej izmozgan, hitro se je utrudil, podočnjaki…
V bolnišnici so mi rekli, da jo večina otrok preboli precej enostavno, kot običajno virozo. Pri nekaterih pa se žal zakomplicira. Bolj bogi so mladostniki in odrasli.
No, še sreča da ni bilo tako hudo!
Moj brat jo je imel pri 7 letih, brez vrocine, kaksnih posebnih simptomov. le mocna utrujenost in bolecina v grlu. No, jaz pa sem jo staknila pri 18 letih in kar ornk obležala….po bolnisnici so me cel teden vozili okoli z vozickom, saj se niti na noge nisem mogla postavit….Upam, da boste (upajmo da doleti cim manj ljudi) to nadlogo kaj lazje odpravili!
Hčerka jo je dobila pri trinajstih, od tega je že 7 mesecev in se še ni pobrala… Prvo so ji dali 2x zgrešeno diagnozo, potem je bila čez dva tedna doma tako šibka, da sva šli na urgenco. Utrujena non stop, telovadila ni tri mesece, ima močne glavobole… Še vedno hodiva na kontrole… Skratka, grozljiva bolezen, ki vzame otroku vso energijo…