Moraš delodajalcu povedati zakaj greš na bolniško?
Oz. a lahko greš na bolniško zaradi rizične nosečnosti in ostaneš na bolniški brez da mu poveš zakaj?
Meni namreč dopovedujejo, da še nimam pravice biti noseča in naj nikar ne sanjam (jaz pa mislim, da je to moja osebna odločitev).
Ker vem, da ko bom enkrat povedala bodo popolnoma izgubili živce in me bodo šikanirali na vsakem koraku… Razmišljam, da bi čakala do konca (kolikor se pač da skrivati) in potem odšla na bolniško.
Do kdaj sploh lahko skrivaš? Kaj bi naredile ve? Dohodek rabim.
Ma kar strese me ob takih postih! Nosečnost je odločitev posameznika!!!! Menda ne boš gledala kdaj ti bo šef milostno dovolil biti noseča!!!!! Ko zanosiš, ko dobiš bolniško, takrat prideš v službo in poveš! Oziroma jih lahko tudi pokličeš! Je pa res, da če je že sedaj tako hudo, si poskusi najti drugo službo med tem ko boš na porodniški!!!!
Srečno
1.) kdaj boš noseča je tvoja OSEBNA STVAR
2.) koliko boš lahko skrivala je tudi odvisno – ene komaj do 2 meseca, enim se pri 7-ih komaj pozna…
3.) na bolniškem listu imaš tako ali tako napisano, da si na bolniški zaradi (bolezni). delodajalcu lahko rečeš, da si na porodniški npr. zaradi “vrtoglavic, bolečine v hrbtenici…” (vse to je pa tako ali tako povezano z nosečnostjo (tako da lagala mu ravno direktno ne bi) :o)
dohodek boš imela tudi če boš na bolniški.
drugače pa DO bolniške ni tako enostavno priti. meni so v službi takoj povedali, da hočejo, da grem na bolniško TAKOJ, pa nisem mogla. morajo biti indikacije za bolniško.
no, saj potem sem pa ravno zaradi “krasot” in “prijaznosti” v službi začela krvavet, sem pa bila zaradi grozečega splava na bolniški 4 mesece, pol pa dopust, po končani porodniški pa adijo služba. po dveh popolnoma super nosečnostih sem zaradi norih ljudi (šefa in njegove žene) skoraj izgubila otroka v tretji nosečnosti. če bi bila bolj korajžna, bi jih tožila, tako pa sem bila vesela, da se je na koncu za naju z otročkom dobro izteklo…grenak priokus pa ostane.
ko greš na bolniško, delodajalcu ni treba povedati, zakaj si na bolniški (no, pri meni so vedeli, saj se mi je kri vlila sredi žolčne debate in nadiranja s strani delodajalcev). vzrok bolniške ne piše niti na bolniškem listu, niti na odločbi ZZZSja. kot pravi nina, piše samo “bolezen”
srečno!!!
a) pogovori se z ginekologom
b) pogovori se z osebnim zdravnikom
c) pred nekaj tedni je bila tukaj tema “kako do bolniške če ti nič ni”, pa ste skoraj požrli avtorja, ker se je upal to vprašat, tebi pa svetujem, da si jo prebereš (najdi v iskalniku), morda najdeš kak nasvet
d) karkoli boš naredila, če imaš res take ljudi okoli sebe, ne bo prav, zato naredi kar je najbolje zate. v nobenem primeru ne boš heroj, v nobenem primeru ti ne bodo dali medalje, vprašanje pa je tudi, v katerem primeru ti bodo dali bolniško. meni so jo zadnjih nekaj dni do nastopa porodniške, ker je bil zadnji izvid krvi slab, pa čeprav so bili vsi ostali ravno tako slabi in temu primerno moje počutje od 20 tedna naprej (nastopi se pa porodniška v 36. tednu in teh 16 tednov ni bilo prav čudovitih in pravljičnih…)
e) delodajalcu ni treba povedati, mislim, da ne sme nič vprašati oz. te slediti, ker je to kaznivo
“pri nas”, to ne leti na tebe, mi grejo pa kocine po konci, ko nekdo napiše “…da je edino pošteno, da poveš takoj, da delodajalec lahko v doglednem času najde ustrezno zamenjavo”. JA HALO!!!
Pokažite mi enega delodajalca, ki bi mi povedal najmanj 6 mes prej, da bom izgubila službo, ker bi bilo pač pošteno, da mi pove, da si bom lahko še v doglednem času našla novo!!!
Sicer pa en dober link:
veš da ti tega nihče ne sme soflirati, kdaj je čas za družino in kdaj ne, pa kaj ti to govorijo sodelavke ali šefi.
načeloma ti lahko greš v bolniško in delodajalcu ne rabiš razlagat zakaj, prav tako na bolniškem listu ne piše vzrok staleža, samo 1x mes. pa moraš prinest bolniški list in če nimaš koga da ti ga odnese potem se bo prej ali slej vedelo. tudi zdravnik ne sme govorit delodajalcu vzroka tvojega staleža, sicer vem kaj prestajaš, sem bila v podobni situaciji kot ti, le da meni ni nihče govoril da še ne smem zanositi, in ker sem bila prve mes. do 1. UZ v staležu, tretirana kot rizična, sem pač povedala. kasneje sem delala praktično do konca, amapk sem bila zaposlena za določen čas, tako da ti naprej raje ne razlagam. skratka danes sem brez. so pa bili vsi tudi vodstvo veseli za mene.
kako dolgo lahko skrivaš? jaz bi lahko do konca, pravzaprav so nekateri opazili da sem noseča, ko sem čez nekja dni šla rodit, mislili so da sem šele v prvih mesecih, ampak ne ožji sodelavci, tisti ki so me videli bolj po redko.
če si zaposlena za nedoločen čas, potem se ne sekiraj, nič ti ne morejo, če si za določen čas, ti pravzaprav tudi nič ne morejo, le vprašanje je kako bo z pogodbami vnaprej. in ja, v vsakem prim. počakaj da boš imela narejen prvi gin. pregled.
Mogoče preveč svojo situacijo gledam, priznam.
Meni so praktično prvi dan v službi povedali, da naj povem takoj, ko bom zanosila, da lahko planirajo potek dela. Meni se zdi to logično in normalno, saj ima na ta način delodajalec čas, da poslovne zadeve reši brez posebne škode. Imam tri otroke, niti pri enem niso muksnili glede tega. Mogoče redkost, ne rečem. Vsekakor pa tudi če bi mi zdajle, ko bi povedala, da sem recimo noseča, povedali, da nimam kaj zanaj hodit – ej, do konca nosečnosti in do konca porodniške je še zelo daleč in doovolj časa, da najdeš novo zaposlitev. Vmes pa nisi lačen – tudi na bolniški dobivaš denar, na porodniški pa itak.
Mene tudi ne morejo kar čez noč postaviti na cesto, imam odpovedni rok, ki velja za obe strani.
V primeru zaposlitve za določen čas pa itak ne moreš vedeti, kako se bo razpletlo – nosečnost gor ali dol. V vsakem primeru je nosečnost in porodniška (če jo koristi v celoti mama) zelo dolg proces tudi za delodajalca.