morski sadeži

jaz jih pripravim na zelo preprost način.
Še zmrznjene dam na olivno olje in jih pustim, da spustijo vodo. Nato dodam na 1/4 kg dve žlički paradižnikove mezge. Nato dušim do mehkega. Za toplo rižoto dodam riž kar vmes in ga malce premešam da zastekleni in nato zalijem z vodo. Ko je riž kuhan si začnem oblizovati prste.
Za riževo solato pa to vse skupaj ohladim nato pa vmešam v hladen kuhan riž, dodam sir in majonezo.
Po uri ali dveh v hladilniku se lahko začne pojedina.
Dober tek.
Jaz jih delam zadnje čase predvem kot solato, ki je čisto enostavna. Sadeže skuham, ohladim, nato pa malo solim, popram, dodam peteršilj, sesekljan česen, limonin sok ali malo kisa ter vsekakor olivno olje.
Včasih naredim tudi specialen preliv > kečap in majoneza v razmerju 1:2 :)))
Da ne bo kdo resno vzel (za tiste, ki niste prebrali mojega posta “Kako bi komentirali naslednjo solato” malo nižje – takšen preliv sem namreč dobila pred nekaj dnevi v eni izmed portoroških restavracij ;))
LP, Staša

Moj recept za morske sadeže v omaki (lahko samostojno ali pa kot preliv za testenine, riž…)
Na dveh žlicah olivnega olja prepražim pest nasekljane šalotke in zrezan česen a samo toliko, da zadiši. Nato dodam (kar zmrznjene) morske sadeže in začimbe, (bazilika, šetraj, majaron, rožmarin, peteršilj, lovor) nekaj kapljic limoninega soka in zalijem z deci suhega belega vina. Nato premešam in dušim na majhnjem ognju, da sadeži spustijo vodo, cca 10 min. Nato dodam pelate (ali naravno pasirano paradižnikovo mezgo) in še malo vode ali vina po potrebi. Če je stvar preredka dodam malo drobtin in žličko parmezana. Vse skupaj še dušim cca 10 minut, med tem večkrat premešam in potresem. Preden dam na mizo, še posolim in poporam.
Jed je zelo okusna, zdrava in pripravljena v največ pol ure.
Dober tek, Štajerc

Draga in spoštovana Babi!
Ko smo ravno pri morskih dobrotah! Že lep čas intenzivno iščem (vsaj na štajerskem koncu) prave jadranske škampe. Kje bi jih dobil? Če bi vedel, da so res ta pravi se peljem po njih magari na Obalo! Samo prosim ne svetuj mi naj pogledam v Špar ali Leclerc ali Mercator. Tam imajo seveda ta prave ‘atlantske’, ki so tako lepo našprejani (da izgledajo sveži), da se kar svetijo…, ko pa primakneš nos ti je vse jasno…

jaz sem zadnjic jedla prave nase skampe-so se migali !!- v umagu/kupila na trgu v ribarnici/ pred cca 3 tedni! kako je v kopru,ti bo vedela povedat babi! v lj / na trznici/ se skampi vedno dobijo-vsaj izgledajo jadranski!? o svezini bi se pa dalo razpravljat!? ce se pa peljes na obalo po njih in nazaj v mb….bi bili se svezi!?::)) ce gres na jadran na dopust….pojdi “na licu mesta” v ribarnico in ,ce bos dovolj zgodaj in inel sreco….bos dobil prave!? lp petra
Tega nikoli ne kupujem nikjer drugje kot v ribarnici.Sploh pa sovrazim te trgovine.Sem generacija majhnih prijaznih trgovin.Koper so itak obubozali,kar se tega tice.Glej,v Angliji so sveda veliki nakupovalni centri,ampak je majhnih trgovinic vedno vec in vec,saj jih niso nikoli ukinili.
Ves,ko si del mesta veliko let,imas poznane tudi v ribarnici in ti povedo.Kot sem rekla,so pa na pohodu tudi atlantski. Ne morem ti zagotoviti,da jih bos dobil.Enkrat sem pa iz nuje kupila v licnih skatlah (modre) pakirane velike krasne jadranske skampe,ki niso bili slabi.Na skatli tudi deklaracija in cena kar visoka.
No,zdaj mi se skampi ne disijo,vrocina se dviga in moz me ze tlaci v posteljo. Lep dan Babi

hobotnica v solati
kupis /recimo za 3-4 ljudi/ 3 srednje velike hobotnice-sveze
lahko prosis v ribarnici,da ti jih ocistijo. ce kupis zmrznjene,so-mislim- ze ociscene
ociscene hobotnice operes in kuhas v vodi z veliko zelenjave- nujno tudi rozmarin in morske zacimbe (v slani vodi)
ko je kuhano,poberes hobotnice ven,da se odcedijo.nekateri jim olupijo kozo. meni se zdi,da mora biti-to da posebno aromo.
hobotnice zrezes na manjse koscke in das v skledo za solato.
preliv: olivno olje, sok 1-2 limon,sol,poper,petrsilj,drobno zrezana cebula in pa- obvezno malo belega vina. vse zmesas in pustis,da se okusi prepojijo. nekateri tej solati dodajo tudi nekaj na kocke zrezanega kuhanega krompirja. to je pa ze …vsaj za mene…malo prirejeno!?
zamrznjena hobotnica se kuha manj casa !!
kapesante….kupis sveze…zaprte. operes jih…malo zdrgnes. potem jih s posebnim nozkom odpres-lako pa jih potopis v vroco vodo. skoljko odstranis z nozkom od dna…ocistis in polozis nazaj. malo posolis,popopras,nakapljas z limono in malo ol. olja /ali das namesto tega koscek masla/. na drobno zrezes petrsilj in cesen in potreses po skoljki. na zaru peces par minut.- vidis,ko pricne brbotati. lakho jih pa speces tudi v zelezni ponvi na stedilniku…. tako nekako. lp petra

Stajerc,hej!
Nikar prosim,spostovana,pocutim se zelooo staro in tu se vsi spostujemo,ni res!?
Odgovor si verjetno ze prebral vceraj.Dodajam:
tisti skampi v skatli-jadranski skampi-so zamrznjeni, nekje iz Dalmacije.Zato sem napisala “iz nuje”.
Zelo imam rada tudi sveze jadranske kozice.
Ali poznas canocce?
To so bela bitja,podobna skampom,na pahljacastem repu imajo kot dve temni ocesci in strasno migajo s tipalkami–vedno so se zivi in jih moras dati v sladko vodo,da se umirijo.Imajo malo manj mesa ,toda za omako z drugimi morskimi sadezi so imenitni.Sevada znatno cenejsi kot skampi,garantirano jadranski in svezi. Lep pozdrav Babi