Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek moška gorenjska narodna noša

moška gorenjska narodna noša

Poznate koga, ki na štajerskem šiva narodne noše ali mogoče kakšno trgovino, ki ima blago za telovnik?

Moja sodelavka je nekje zvohala blago in je sinu napravila takšno nošo, da jo samo gledaš. Sedaj jo bo napravila še mojemu :))) Sicer ne vem, če šiva za druge . Jo pa lahko vprašam, če želiš.

Jereb Jakob iz Šentjakoba, ki je posel “podedoval” po Hribarju iz Preloga.

Opazil sem pa tudi v trgovinici pri Jožovcu (Brigita Avsenik). Največ te robe pa imaš seveda čez Karavanke (Celovec, Beljak), na Tirolskem (vseh treh), na Bavarskem.

Vsi kopirajo našo nošo, v času A-O monarhije je bila izpostavljena kot najlepša v celi monarhiji, take stvari pa potem vsi kopirajo/izdelujejo in nosijo radi.

Tak kot kasneje našo glasbo! Vsepovsod igrajo Avsenikove, Miheličeve, Slakove ….

Če želite v resnici vedeti, kaj to narodna noša sploh je, vam svetujem, da si poiščete knjigo etnologinje dr. Marije Makarovič – Narodna noša na slovenskem. Drugače pa mislim, da jih je samo na to temo napisala več kot dvajset.
Potem v ta del slovenske oblačilne kulture ne boste več mešali Avsenikov in podobnih uničevalcev slovenske ljudske glazbe. Vsaj ne v povezavi s slovensko narodno nošo.

izsek iz zapiskov …

Gorenjska narodna noša
• v 2. polovici 19. st. se je pričelo prebujanje naroda, pričeli so zbirati narodno blago in ozaveščati sebe kot narod
• meščani so za posebne priložnosti pričeli nositi oblačilo, ki se je zgledovalo po stari oblačilni kulturi – podobni, le stilizirani elementi, kot so se nosili nekoč, iz dragocenih materialov (avba, zavijača, peča na petelina)
• velik vpliv na vedenje o nošah je imel Gaspari, ki je preinterpretiral Goldensteina v skladu z dobo
• črno nošo s tilasto močno škrobljeno pečo (industrijsko izdelano) so pogosto nosile za posebej svečane dogodke, npr. birmanske botre

Sicer pa so bili do industrijske revolucije – do druge polovice 19. stoletja v Sloveniji trije tipi oblačil. Alpski, Panonski in Mediteranski.

New Report

Close