MOŠKI IN VARANJE
Siromak ubogi! Se mi hudo smiliš, ker tako razmišljaš! Vedno bolj sem prepričana, da res nimaš ženske. Pa zakaj ne? Ker nas ne spoštuješ. Moškega si poišči pa bodita skupaj iz ljubezni, če smo ženske po tvojem z moškimi pač zaradi koristi. Pa lepo in ljubezni polnoživljenje ti želim!
[/quote]
Seveda ste zenske z moskimi izkljucno zaradi koristi. Aktualne koristi, bodoce koristi, statusa, … Neredko zaradi prav pateticne koristi. Marsikatera zenska bi se raje od sramu v zemljo pogreznila kot priznala kaj jo je motiviralo, da se je spustila v zvezo. Brez koristi vam za moskega dol visi. Disney, Preseren in drugi moski romantiki, ki so zeleli verjeti v pravljico o zenski ljubezni, pa so preostalo naivno mosko populacijo prepricali v svoje pravljice.
Nic ti nitreba ugibati, naduvano zensko bitje. Jaz sem samski. Kar pa se ne pomeni, da nimam opravka z zenskami. To pa zato, ker vem koliko je ura. Znanje + racionalnost + pragmaticnost => good things happen 😉
…eto.nazaj k bistvu teme…..nism vas bral za nazaj….moški bi naj varal z žensko ,in obratno…torej en brez drugega ne gre….je polovično,…kaj pa varanje z istim spolom…mi znate razložit na kateri strani je pol krivda…oziroma kdo več vara …moški ali ženske….:)))
A ne ves, da 95% zensk lazje dobi jebaca (za prevarat) od 95% moskih? Drugace povedano, skoraj vsaka kmetica lahko kot za salo diskretno prevara svojega tipa, obratno pa je to neskoncno tezje. A res ne ves, da manjsina tipov servisira veliko vecino zensk?
Tudi če je vse res kar pišeš, in očitno zase veš kaj hočeš, ti je jasno kako kdo funkcionira in zakaj, še vedno po pisanju sodeč iz tebe prihaja veliko več razočaranja kot zadovoljstva.
Zakaj?
Namreč človek, ki mu je jasno kako in kaj, ponavadi izžareva (tudi v besedah in stavkih) zadovoljstvo, pomirjenost, samozavest.
Ne matrajo ga več zadeve, s katerimi pravzaprav nima več opravka, jih je prerastel, presegel, jih obvladuje.
To ti nekateri verjetno želijo povedat; po domače; kaj se tolk obremenjuješ z drugimi, ki so nesposobni, glupi in ne znajo?
Zadovoljen človek se ponavadi ne druži, ne ukvarja z nezadovoljnimi in obratno.
Bogataš nima kaj počet z revežem.
Enako pameten z bedakom.
Tudi če je vse res kar pišeš, in očitno zase veš kaj hočeš, ti je jasno kako kdo funkcionira in zakaj, še vedno po pisanju sodeč iz tebe prihaja veliko več razočaranja kot zadovoljstva.
Zakaj?
Namreč človek, ki mu je jasno kako in kaj, ponavadi izžareva (tudi v besedah in stavkih) zadovoljstvo, pomirjenost, samozavest.
Ne matrajo ga več zadeve, s katerimi pravzaprav nima več opravka, jih je prerastel, presegel, jih obvladuje.
To ti nekateri verjetno želijo povedat; po domače; kaj se tolk obremenjuješ z drugimi, ki so nesposobni, glupi in ne znajo?
Zadovoljen človek se ponavadi ne druži, ne ukvarja z nezadovoljnimi in obratno.
Bogataš nima kaj počet z revežem.
Enako pameten z bedakom.
[/quote]
Da mi je samo vedet kje ljudje pobirate “modre” misli o tem kaj izzareva tak in drugacen clovek. S tem, da na dalec tako znate nic niti prepoznati. Kaj vse ze nisem bil v forumskih oceh. Vse drugo kot to kar sem res. Skratka, cel fuzbal falite ze s tem kar “prepoznate”, da sem, izzarevam, itd. Potem pa to popolnoma napacno prepoznano vrzete skozi spet zgreseni filter “modrih misli”. In ze si manete roke kako ste me prestidirali. A pojma o pojmu nimate, lol.
Imas pa prav, da bi se lahko manj ukvarjal z naumnimi, nesposobnimi, ipd. Na marsikateri temi se mi ravno zaradi spoznanja, da je pisoce ze pred 30 leti povozil cas, ne da nic napisati. Po drugi strani pa me je ravno ta forum opomnil kaksnih susov je vecina ljudi. Namrec pred tem sem vrsto let zivel v mehurju, ki s povprecnostjo ni imel nobene veze. Tako da malo stika z realnim svetom, magari skozi virtualnost, ne skodi.
Da mi je samo vedet kje ljudje pobirate “modre” misli o tem kaj izzareva tak in drugacen clovek. S tem, da na dalec tako znate nic niti prepoznati. Kaj vse ze nisem bil v forumskih oceh. Vse drugo kot to kar sem res. Skratka, cel fuzbal falite ze s tem kar “prepoznate”, da sem, izzarevam, itd. Potem pa to popolnoma napacno prepoznano vrzete skozi spet zgreseni filter “modrih misli”. In ze si manete roke kako ste me prestidirali. A pojma o pojmu nimate, lol.
Imas pa prav, da bi se lahko manj ukvarjal z naumnimi, nesposobnimi, ipd. Na marsikateri temi se mi ravno zaradi spoznanja, da je pisoce ze pred 30 leti povozil cas, ne da nic napisati. Po drugi strani pa me je ravno ta forum opomnil kaksnih susov je vecina ljudi. Namrec pred tem sem vrsto let zivel v mehurju, ki s povprecnostjo ni imel nobene veze. Tako da malo stika z realnim svetom, magari skozi virtualnost, ne skodi.
[/quote]
Mah ne gre za prepoznavanje in neke modre zaključke, še manj za satisfakcijo, da sem karkoli preštudirala.. 🙂
Dopuščam možnost, da se totalno motim v zaključkih.
Je pa res, da sem zelo velikokrat imela (kasneje) prav, kot sem sklepala že v začetku. Bi rekla kar raje nažalost, kot nasrečo.
Ampak pustimo to, res, lahko da se popolnoma motim.
Glede realnosti pa samo upam, da je večinsko pisanje tukaj gor (z redkimi svetlimi izjemami), podpovprečna srenja posameznikov, ker če je to povprečje, potem si raje ne bom predstavljala, kaj je šele zares spodaj..
Zaključek je da varajo vsi povprek. Nekega pravila ni, kar sem sam videl so ženske dosti bolj diskretne in jih moraš dobro poslušati da izveš. Ja rade se zagovorijo in potem je smeha ko veš vse se med sabo dobiva.Izkušnje so da je ponavadi kakšen bivši.
Je pa logično da si izbereš takšno ki naj sexa ne pa nek hlod. In tukaj pade notri 80 % žensk ker imajo veliko število partnerjev in vejo kako pa kaj. No če je to pri teh tahitrih pomembno.
Sam si to tako predstavljam.
Mah ne gre za prepoznavanje in neke modre zaključke, še manj za satisfakcijo, da sem karkoli preštudirala.. 🙂
Dopuščam možnost, da se totalno motim v zaključkih.
Je pa res, da sem zelo velikokrat imela (kasneje) prav, kot sem sklepala že v začetku. Bi rekla kar raje nažalost, kot nasrečo.
Ampak pustimo to, res, lahko da se popolnoma motim.
Glede realnosti pa samo upam, da je večinsko pisanje tukaj gor (z redkimi svetlimi izjemami), podpovprečna srenja posameznikov, ker če je to povprečje, potem si raje ne bom predstavljala, kaj je šele zares spodaj..
[/quote]
Izven virtualnih forumov, ipd se ljudje druzimo z ljudmi s katerimi imamo vsaj nekaj skupnega, ce si ze nismo podobni. To pa ravno zato, ker nam ni do tega, da nam vsak seronja ne pametuje. Na forumu pa se srecamo s celotnim druzbenim spektrom, od dna do vrha, s celotnim spektrom razmisljanja. In bolj ko je nekdo devianten po predstavljenem razmisljanju in obnasanju bolj bo virtualno obsojan. Iz forumov se lahko pameten clovek marsikaj nauci.
Če sem prav razumela. Tega, ki je to neumno temo odprl, zanima: zakaj bi moški sploh varal? Ne zanima ga, kako ženske izbiramo partnerje in ta podobna sranja, ki jih nekateri pišete.
Zato bom čisto logično in po domače razložila. Kot gre tisti vic, ko pride moški k spovedi in reče duhovniku, da je grešil. Prevaral je svojo ženo. Duhovnik mu za pokoro predlaga, da mu vsak večer skuha večerjo. Moški svoji ženi doma naroči, da vsak večer skuha golaž. Duhovnik vsak večer prihaja na večerjo in vsak večer dobi isto. Četrti večer pa je že golaža pošteno sit in vpraša:” Kaj že spet je golaž? “
Moški pa mu reče:” Zdaj vidite, da se ene in iste stvari naveličaš! “
No nekako tako…
Upam, da si razumel… Če boš vsak dan jedel isto, si boš hitro zaželel nekaj drugega. Zrezek še ti bo vedno dober, a sprememba bo dobrodošla.
To je čista logika! Tako so narejeni moški.
Ženske, vsaj večina, pa smo pod vplivom ljubezni… Dokler bomo deležne ljubezni, ne bomo varale in nikakor nismo koristolovke. Večina se nas poroča iz ljubezni!
Ti pa res znas v zadnjih dveh vrsticah vse pokvariti, lol.
Zenska ljubi (zeljene!) koristi. Moskega se sicer spolno se dosti prej navelica kot obratno. Obstaja kar nekaj YouTube videov kjer renomirana zenska, seksologinja, no.1 v Avstraliji, pove, da raziskave to dokazujejo. Ampak s tipom rade volje vztraja dokler ji se ni izpolnil koristi zaradi katerih se je z njim sploh specala oz. si jih sele obeta.
Zato pa jo vse mine in ji je do varanja, ko si zacne domisljati, da bi si morebiti pa vseeno lahko dobila boljsega. Ali ko ji partner vec ne more ali noce izpolniti zeljene koristi. Ali ko ima ogledanega kandidata od katerega bi se znala bolj okoristiti. Ali ko se tako navadi molzenja koristi, da se ji ze zdi samoumevna in si pac isce popestritev. Ali… Seveda je korist se vse kaj drugega kot €€€. Tudi duvanje ega, filanje custvene crne luknje, dvigovanje statusa, itd.
Tako da, ja, drugacni smo. Samo prepotentne, egoisticne in vase zagledane danasnje zenske vidite le sebe. In v casu feminizma seveda niste sposobne najmanjsegavpogleda v sebe, ampak takoj udri po moskih, lol.
Ti pa res znas v zadnjih dveh vrsticah vse pokvariti, lol.
Zenska ljubi (zeljene!) koristi. Moskega se sicer spolno se dosti prej navelica kot obratno. Obstaja kar nekaj YouTube videov kjer renomirana zenska, seksologinja, no.1 v Avstraliji, pove, da raziskave to dokazujejo. Ampak s tipom rade volje vztraja dokler ji se ni izpolnil koristi zaradi katerih se je z njim sploh specala oz. si jih sele obeta.
Zato pa jo vse mine in ji je do varanja, ko si zacne domisljati, da bi si morebiti pa vseeno lahko dobila boljsega. Ali ko ji partner vec ne more ali noce izpolniti zeljene koristi. Ali ko ima ogledanega kandidata od katerega bi se znala bolj okoristiti. Ali ko se tako navadi molzenja koristi, da se ji ze zdi samoumevna in si pac isce popestritev. Ali… Seveda je korist se vse kaj drugega kot €€€. Tudi duvanje ega, filanje custvene crne luknje, dvigovanje statusa, itd.
Tako da, ja, drugacni smo. Samo prepotentne, egoisticne in vase zagledane danasnje zenske vidite le sebe. In v casu feminizma seveda niste sposobne najmanjsegavpogleda v sebe, ampak takoj udri po moskih, lol.
[/quote]
Spoštujem tvoje mnenje, ampak kako lahko vse ženske mečeš v isti koš. Mar te ni rodila ženska? Ali o svoji mami razmišljaš enako? Ali te je potepuška psi.a skotila? in zato ne spoštuješ nobene ženske. In ja, če je to, da se čutiš ljubljenega, korist, potem je marsikdo poročen iz koristi.
Spoštujem tvoje mnenje, ampak kako lahko vse ženske mečeš v isti koš. Mar te ni rodila ženska? Ali o svoji mami razmišljaš enako? Ali te je potepuška psi.a skotila? in zato ne spoštuješ nobene ženske. In ja, če je to, da se čutiš ljubljenega, korist, potem je marsikdo poročen iz koristi.
[/quote]
A mislis, da se bom opraviceval, ker svet vidim taksen kot je? Zenske ste kaksne ste. Zaradi solipsizma pac svoje naravi nisi sposobna videti “od zunaj”. Klasicno prodajas svoje OBCUTKE kot edine relevantne. Ja, vec, ti se POCUTIS ljubljenega, ce imas tipa, ki se ti PUSTI izkoriscati. Ce bi pa imela obcutek, da si ti tista, ki vec dajes, pa se NE BE POCUTILA LJUBLJENO. Tolk o zenskem obcutku ljubljenosti. Stekas kokos?
A mislis, da se bom opraviceval, ker svet vidim taksen kot je? Zenske ste kaksne ste. Zaradi solipsizma pac svoje naravi nisi sposobna videti “od zunaj”. Klasicno prodajas svoje OBCUTKE kot edine relevantne. Ja, vec, ti se POCUTIS ljubljenega, ce imas tipa, ki se ti PUSTI izkoriscati. Ce bi pa imela obcutek, da si ti tista, ki vec dajes, pa se NE BE POCUTILA LJUBLJENO. Tolk o zenskem obcutku ljubljenosti. Stekas kokos?
[/quote]
Štekam in ja prav imaš. Ko ugotoviš, da daješ dosti več kot daje drugi se več ne počutiš ljubljenega. Pa saj pri moških je isto. Glej, če vzamema poročenega moškega, ki vara… A ni z ženo zaradi koristi? Žene se je malce naveličal, zato si je poiskal mlajšo ljubico tako, da si je zadeve popestril in mu ni več dolgčas. Ljubico ima za seks, žena pa mu doma pere, lik, kuha, skrbi za otroke, itd. Tako, da z ženo ostaja zaradi koristi in potem ljubici pravi, da ima ženo zelo rad. Lahko imaš rad, samo ljubiti pa je nekaj drugega in mož in žena bi se morala ljubiti. Ker rad lahko imaš veliko ljudi, a ljubiti pa pomeni nekaj drugega.
Niti ne pričakujem tvojega opravičila, ker razumem, da si v življenju že najbrž marsikaj doživel in pridobil ogromno izkušenj, da smo se ti ženske tako zelo zamerile.
Štekam in ja prav imaš. Ko ugotoviš, da daješ dosti več kot daje drugi se več ne počutiš ljubljenega. Pa saj pri moških je isto. Glej, če vzamema poročenega moškega, ki vara… A ni z ženo zaradi koristi? Žene se je malce naveličal, zato si je poiskal mlajšo ljubico tako, da si je zadeve popestril in mu ni več dolgčas. Ljubico ima za seks, žena pa mu doma pere, lik, kuha, skrbi za otroke, itd. Tako, da z ženo ostaja zaradi koristi in potem ljubici pravi, da ima ženo zelo rad. Lahko imaš rad, samo ljubiti pa je nekaj drugega in mož in žena bi se morala ljubiti. Ker rad lahko imaš veliko ljudi, a ljubiti pa pomeni nekaj drugega.
Niti ne pričakujem tvojega opravičila, ker razumem, da si v življenju že najbrž marsikaj doživel in pridobil ogromno izkušenj, da smo se ti ženske tako zelo zamerile.
[/quote]
Tukaj si v zmoti. Poročeni moški ki vara je z ženo zaradi koristi. Popolnoma napačna predstavo imaš. Naveličal žene in si poiskal ljubico. Se vidi, da si naivna, žal moram tako napisati. Haha, “žena pa mu doma pere, lik, kuha, skrbi za otroke, itd.”, tega že davno ni več. Navadna floskula.
S zapisanim si falila čisto mimo.
Saj ti bo steklo…..
[/quote]
Štekam in ja prav imaš. Ko ugotoviš, da daješ dosti več kot daje drugi se več ne počutiš ljubljenega. Pa saj pri moških je isto.
Ne, pri moskih NI tako. Ce bi bilo, bi bili moski z zenskami v zvezi LE, ce bi dobili vec kot dajo. Pa temu ocitno ni tako. Sicer bi imeli 1% poparckanih.
Jaz sem tako ze dolgo samski, lol.
Sicer pa, FYI, vara precej vec novodobnih zensk kot moskih. In to s pescico “jebacev”. Zakaj? Zato, ker to naredijo 100x lazje od velike vecine moskih, ki si le z veliko tezavo najdejo za seks voljno partnerko. Zato tudi izrat fukfehtarstvo. Bi varali, ampak nimajo s kom.
Zenske ste tudi tiste, ki se v povprecju partnerja prej seksualno navelicate kod obratno.
Monogamija do smrti ni naravna. Vec ali manj je suffer. Za vec ali manj VSE. Seveda pa je za vecino moske populacije, ki le z muko pride do partnerke, se vedno bolje kot nic. Zenske pa ste v to le indoktrinirane.
In, ce smo ze pri “skrivanju”, … zenske ste ze po naravi bolj nagnjene k manipuliranje in spletkarjenju. Neredko imate poleg moza, fanta, … se kup rezervnih igralcev s katerimi ohranjate stike, just in case. Kako to vem? Ker sem za razliko od velike vecine zivljensko izkusen. Tako da, FYI, zazri se v lastno naravo, ce zelis razumeti varanje.
[/quote]
A morda spadaš med tiste “just in case”?
Tukaj si v zmoti. Poročeni moški ki vara je z ženo zaradi koristi. Popolnoma napačna predstavo imaš. Naveličal žene in si poiskal ljubico. Se vidi, da si naivna, žal moram tako napisati. Haha, “žena pa mu doma pere, lik, kuha, skrbi za otroke, itd.”, tega že davno ni več. Navadna floskula.
S zapisanim si falila čisto mimo.
Saj ti bo steklo…..
[/quote]
Pri letih, ki jih štejem bi težko bila naivna. Ni mišljeno, da se žene naveliča v pomenu kot si ti razumel, ampak seks mu postane monoton in zato poišče popestritev.
Zakaj pa bi potem varal in ne zapustil žene? Če ti misliš drugače, pa me prosim razsvetli, da bom končno vedela resnico.
Vara moški, če ga doma žene ne prepusti k sebi ali pa zelo poredko. To je glavni razlog.
A morda spadaš med tiste “just in case”?
[/quote]
Zenske moskemu skoraj nikoli ne povedo, da je njihov rezervni kandidat. Zato pa vseeno vem, da sem celo v tem trenutku rezervni kandidat marsikatere zenske sirom sveta. Nekaj jih je samskih, nekaj v zvezah, nekaj porocenih. Ena celo sveze porocena. Meni je to nekaj tako normalnega kot to, da diham zrak. Eni pa se cudite kot da govorim iz neke frustracije ali kaj ze. Taksna je zenska narava. Iskane zenske imajo vedno se pa se rezervnih igralcev. Toliko bolj, ce imajo kaksne probleme v svoji zvezi, se s svojim tipom ne vidijo dolgorocno, itd. Prav od taksnih zensk jaz se pa se zvem, lol. Z nekaterimi od njih sem nekoc ze kaj imel, z nekaterimi se le poznam, kaksne nisem nikoli niti srecal, vsaj osebno ne.
Jaz sem se svojega modusa operandi naucil ravno od zensk. pred tem pa od Charlie Sheen-a.
Tako sem tudi sama vedno mislila, ampak zdaj več ne vem. Poznam par, ko bi naj bila zelo srečna in žena bi naj bila popolna, spolni odnosi bi naj bili zelo pogosti, pa njemu to ni bilo dovolj. Tako, da ne vem več.
Jaz sem moski. In hudicevo dolgo casa nisem varal. Razlogi za to so bili vse od tega, da mi iz tega ali onega razloga kaj takega niti na kraj pameti ni padlo, pa do tega, da ni bilo ustrezne priloznosti. Proces, ki me je pripeljal do sedanjega razmisljanja in obnasanja, pa je trajal vec kot 10 let.
Ze s tem, ko se gre izpostavljati mosko varanje, medtem ko je bistveno vec zenskega varanja, se vidi kako zblojena in feminizirana je danasnja druzba. Ja, zenske varajo precej vec od moskih. Se bolj tragicno pa je, da je dolgorocno gledano skoraj vsakega zakona slej kot prej konec, vsaj kar se tice zenske. Iskrica zamre. To, ali se loci ali ne, je skoraj sekundarno.
Narod pa bi se zapikoval v mosko varanje, lol. Ampak v danasnji feminizirani druzbi se ignorira, da je mosmih samomorov 90%, ko pa se stevilo zenskih samomorov nekoliko poveca, pa se ze zacne zganjati dramo, ces, kako zenskam pomagati. A za moske se druzbi gladko jebe. Ista zgodba se je ponovila glede porasta zenskega kriminala, porasta zenske populacije v zaporih, itd. Udrimo po moskih prascih, zakaj so prasci. Zenske pa uboge revice, zrtve. Koji BS…
Tako sem tudi sama vedno mislila, ampak zdaj več ne vem. Poznam par, ko bi naj bila zelo srečna in žena bi naj bila popolna, spolni odnosi bi naj bili zelo pogosti, pa njemu to ni bilo dovolj. Tako, da ne vem več.
[/quote]
Lahko da poznaš par, kaj je pa v resnici za štirimi zidovi je pa lahko popolnoma nekaj drugega. Varanje je zaradi manjka/pozornosti, sexa, iskrenosti, odprtosti, spoštovanja itd,/, razlogi so lahko različni, je pa večinoma neljubezen. Žal.
Zenske moskemu skoraj nikoli ne povedo, da je njihov rezervni kandidat. Zato pa vseeno vem, da sem celo v tem trenutku rezervni kandidat marsikatere zenske sirom sveta. Nekaj jih je samskih, nekaj v zvezah, nekaj porocenih. Ena celo sveze porocena. Meni je to nekaj tako normalnega kot to, da diham zrak. Eni pa se cudite kot da govorim iz neke frustracije ali kaj ze. Taksna je zenska narava. Iskane zenske imajo vedno se pa se rezervnih igralcev. Toliko bolj, ce imajo kaksne probleme v svoji zvezi, se s svojim tipom ne vidijo dolgorocno, itd. Prav od taksnih zensk jaz se pa se zvem, lol. Z nekaterimi od njih sem nekoc ze kaj imel, z nekaterimi se le poznam, kaksne nisem nikoli niti srecal, vsaj osebno ne.
Jaz sem se svojega modusa operandi naucil ravno od zensk. pred tem pa od Charlie Sheen-a.
[/quote]
Torej tebe matra, da se gredo zveze in poročajo z drugimi, tebe pa smatrajo le kot rezervo?
Torej tebe matra, da se gredo zveze in poročajo z drugimi, tebe pa smatrajo le kot rezervo?
[/quote]
Ves da, lol. Biolog, ki dela doktorat iz kacjega strupa, se je tega lotil zato, ker ga je nekoc picilo par kac, a ne? Hahahaha
Zares izkusen clovek se je znasel ze v vseh moznih situacijah. Zadeve je izkusil iz vseh zivih pozicij in zornih kotov. In to nickolikokrat.
[/quote]
Iskreno? Si neizkusena, zasanjana, nerealna, …
Dinamiko odnosov poskusas razumeti skozi svojo naivno interpretacijo pravljic v katere te je druzba indoktrinirala. Ce se hudicevo hitro ne vzames v roke, resetiras in skuliras, bos mladost zakockala brez da bi jo zivele. Potem je pa za zenske pocasi konec. In bo lahko tako kot tvoja “kolegica” govorila o groznih tipih.
80% tipov je naivkovicek, ki verjamejo v iste pravljice kot ti. Zal jih realnost slej kot prej sicer nauci, da so verjetli v pravljice. Ampak to je ze druga tema. Ce zelis partnerja, si najti enega izmed teh. Samo nehaj si ze domisljati, da je zate primeren le wow top model, ki ti mora biti dosmrtno zvest, pri tem pa se ziveti po TVOJIH pravilih. Tak NE obstaja! Spusti se iz svojega virtualnega dvorca v zivljenjsko realnost. Ker dlje ko tam vztrajas, bolj si bolj zafurala zivljenje. Tvojka cena na trgu parckanja z leti le se strmo pada. Vnovci kar se lahko. Ali se pripravi na to, da bo celo zivljenje SAMA.
Forum je zaprt za komentiranje.