Moški! Vi tudi kopičite delovno orodje po tridesetem letu?
Preden skritiziram moža naj povem, da je včasih tudi super človek.
Moti me, da si pogosto kupuje delovno orodje in se loteva domačih projektov, ki jih sicer nikoli ne dokonča sam ampak s pomočjo dveh prijateljev. V zagovor je rekel, da sta prijatelja ista samo on nikoli ne hodi k njima, ker živita v bloku in nimata kaj za delat. Pa pustimo zdaj ta dva.
To pomeni v osnovi, da sta njegova prijatelja ves čas pri nas. Delali so nadstrešek, betonirali, polagali ploščice, rastlinjak. Vse lepo in prav, ampak za orodje in baterije za orodje zapravi tudi po 300€ mesečno.
Razne žage – bi lahko imel samo eno a on trdi da rabi imet vse tri, delovni pult si je kupil za 1200€, potem imamo mešalec za cement, bor-mašine, potem nastavke za vso to orodje, svedre, spenjače, rezalnike nevem za kaj vse nevem sploh, brusilnike in desetine teh baterij ko ležijo po garaži in priklopljene na polnilce povsod po hiši.
Polna stena v garaži je in skoraj vsakič ko parkiram avto je na steni kaj novega.
Glede na moževe trditve, da so takšni vsi moški me zanima, ste res takšni vsi moški? Si kupujete orodje in zapravljate zanj pri vsaki plači? Delate nonstop nekaj okoli hiše in vaši prijatelji hodijo dnevno k vam?
Hvala!
Dozdeva se mi, da orodje zbira kot smo v času otroštva zbirali kinder jajc figurice.
Norica197, 24.10.2024 ob 13:07
Preden skritiziram moža naj povem, da je včasih tudi super človek.
Moti me, da si pogosto kupuje delovno orodje in se loteva domačih projektov, ki jih sicer nikoli ne dokonča sam ampak s pomočjo dveh prijateljev. V zagovor je rekel, da sta prijatelja ista samo on nikoli ne hodi k njima, ker živita v bloku in nimata kaj za delat. Pa pustimo zdaj ta dva.
To pomeni v osnovi, da sta njegova prijatelja ves čas pri nas. Delali so nadstrešek, betonirali, polagali ploščice, rastlinjak. Vse lepo in prav, ampak za orodje in baterije za orodje zapravi tudi po 300€ mesečno.
Razne žage – bi lahko imel samo eno a on trdi da rabi imet vse tri, delovni pult si je kupil za 1200€, potem imamo mešalec za cement, bor-mašine, potem nastavke za vso to orodje, svedre, spenjače, rezalnike nevem za kaj vse nevem sploh, brusilnike in desetine teh baterij ko ležijo po garaži in priklopljene na polnilce povsod po hiši.
Polna stena v garaži je in skoraj vsakič ko parkiram avto je na steni kaj novega.
Glede na moževe trditve, da so takšni vsi moški me zanima, ste res takšni vsi moški? Si kupujete orodje in zapravljate zanj pri vsaki plači? Delate nonstop nekaj okoli hiše in vaši prijatelji hodijo dnevno k vam?
Hvala!
Dozdeva se mi, da orodje zbira kot smo v času otroštva zbirali kinder jajc figurice.
Bodi ponosna na moža, marsikateri lolek zbira doma prazne steklenice ali popiva cel dan po bifejih…
Pa še to, imate srečo, da je pri hiši mešalec za cement. Je eden redkih na svetu, najbrž pa edini v tem delu Evrope.
Bolje takšnega, idealnega, ki kupuje in zbira ženska oblačila.
https://www.zadovoljna.si/novice/ideal-moskosti-nova-generacija.html
Jaz tudi kar dosti zmečem za orodje.
Hkrati pa veliko orodja tudi zavržem, saj se izrabi, pokvari, zastari.
Če orodje uporabljaš, pač ni za večno.
Hkrati tudi po 30 letu človek ni več toliko močan, da bi na roke delal vse stvari.
Ko sem prenavljal kurilnico in moral razbiti precejšen kos betona, nisem poprijel za macolo, ampak sem šel kupiti električno rušilno kladivo.
Kurilnica je obnovljena, te mašine (stala je 160€) pa ne rabim več in sem jo za nedoločen čas posodil prijatelju.
Jaz imam pa od enega drugega prijatelja tako za nedoločen čas izposojen mešalec.
Mladina tega ne bo nikoli razumela so žal drugačni in tudi ženske ne .😂 Jaz jih imam 36 in doma je “vse”. Tam nekje za 3-4k robe od Dewalta in Hikokija.
Ko živiš v bloku pač ne rabiš nekaj razen valjčka in čopiča vsako drugo leto, pa mogoče silikon za okrog umivalnika, če si pa v hiši pa se delo nonstop najde. Se dela dovoz, postavlja robnike, tlakuje, betonira, dela fasada, menjuje streha, dograjuje in nakup orodja in par gajb piva za kolege pivce je cenejše ko klicat obrtnika.
Bodi srečna da imaš takega doma!
Ne vem. Orodja imam cel kup – a je skupno z očetom, ker sva ugotovila da redko potrebujeva naenkrat isto in se odločila za ekonomski pristop. Nakupil sem ga na začetku, zdaj samo občasno kad dodam ali zamenjam – a to je finančno skoraj 0. Za stvari ki jih potrebujem le 1x ali zelo redko… si posojamo med kolegi. Potrošne robe je zelo malo – morda kakšni čopiči sem ter tja.
Sem ženska, že leta živim sama in živim v svoji hiši. Manjša dela naredim sama, npr. košnja z nitkarco, pa če je kaj za pošravfat, kaj za pritrdit, drevje in grmovje obrezat, štihat, kaj ustvarjat … In ja, imam bormašinco, pa takšno žago, pa drugačno žago, pa eno koso, pa drugo koso … In ko spet kupim kakšno orodje, si rečem, da zdaj pa res rabim samo še tole, že ugotovim, da rabim še kaj 🙂
Ma ne vem če ga kopičim, kar rabim, kupim. Od včasih. Sem pa začel mal študirat, da prav dolgo ne bom več zmogel čisto vsega podelat, pa včasih kakšne stvari tudi ne kupim, se malo znajdem. Kot za vsako stvar lahko zmečeš tudi za to premoženje, pa je škoda da bi kdo zmetal stran, ko ne bom več delal, oz, še huje- prodal pod ceno…
Mešalca za beton res nimamo, imamo samo mešalnik za barvo za pleskanje.
Pa par različnih električnih vrtalnikov, električnih in baterijskih, pa kot in brusilniki, pa štemarco, pa ključev, vijakov toliko, da je za steno v garaži bilo treba naprintat dodatne nosilce in seveda nabaviti 3D printer..
Pa bencinsko kosilnico, bencinsko in električno nitkarco, pa verjetno 10 različnih žag in sekir, pa škarij za obrezovanje, navadne, baterijske, s podaljškom…
In bolj ali manj se vse vsaj občasno uporablja. Si ne predstavljam, da tega ne bi imeli.
Še malo stiskalnico za sadje in mlin imamo.
Meni se ne zdi, da imamo veliko, je pa dejstvo, da živimo v hiši, imamo še ver in sadovnjak.
- Pri nas je toliko vsega, da bo treba počasi lopo povečat: parkovna kosilnica(zelenica 1200 m) kosinica na bencin (zaradi klančine) aku kosilnica majhna,za okoli dreves, puhalnik sesalec za listje, motorna žaga, namizna žaga, zajeralna žaga, bormašine dve, žaga na dolgem ročaju za višje veje, gedore, drobnega orodja na primer kladiva, klešče, izvijači, pa dvoje škarje za travo za ob robnikih, pa kompresor za zrak za pumpat gume na karjolah in traktorski kosilnici pa drobilnik za veje, pa varilni stroj, pa črpalka za čisto vodo…obup, stalno neki šteka, brskat po tej robi nonstop……
Kupil sem si nekaj orodja, največ za elektroniko popravljat. Izvijači z nastavki, multimeter, spajkalnik, pištola na vroči zrak, orodja za odpiranje, kakšna lupa, pincete in nadomesne elektronske dele. Ponavadi so to rabljene zadeve z bolhe ali pa iz kitajske direkt za drobiž, mogoče kaj iz lidla. Za to orodje sem dal verjetno za vse skupaj manj kot 300 €. Res popravim z njim mogoče 30 % tistega, kar bi si želel popravit, ampak ko ga rabim, je pa neprecenljivo in popravil sem z njim že več robe, kot sem za orodje dal.
Ne kupujem pa splošnega orodja, to si izposojam pri očetu, ki ima solidno zbirko, mogoče kakšno stvar preveč kupi zase, ampak na koncu pa meni pride prav. Tudi je zelo urejen človek je in nikoli ne deluje, da ima kaj natrpano. Tudi on ima orodja verjetno za manj kot 3000 €, denarja je pa z lastnim delom prihranil čez 30000 € na raznih obnovah in popravilih po moji oceni, pa že meni kakšnega jurja ali dva, pa niti nisem dolgo na svojem.
Meni se zdi orodje nekaj najboljšega, v kar lahko denar daš. A res nima mož kakih drugih drugih (dejanskih) problemov, za katere bi ga jahala, da mu moraš težit za tisto, kar ima potencial uporabnosti? Ti je kdaj že njegovo orodje padlo na glavo? Nimaš kam stopit? Koliko imaš ti potrojenih cunj in ličil ali pa okrasnih rastlin? Jih res rabiš toliko? Koliko lepotnih medalj so ti že prinesle?
Tko kje go reku Rok 1 – delim s fotrom, pol gremo v specializacijo- ne kupuje se pizdarije na metre, ampak orng. Npr Festo žago- loh doma praktično vse iveral pohištvo nardiš.
Urandn švasngel Mig/mag al kako se že reče; mi je fotr kupu že k škorcu, in smo se šli OCC po domače; potem pa tudi resne zadeve- garaža, ograja na terasi na morju…
Fen za plastiko varit (uraden, ne za 15eur); kupil razbit R6 in varil plastiko, da sem naredu streetfighterja.
Monolit za ploščice rezat, da je to to.
Zgodi se, da je kkšna šajba za flex dražja k samo orodje, sam tud skor sama dela.
In ja, kkšn mesec nazaj sem mešavc vrtel, da sem zalil ex jarek za avte šraufat….sred Trnovga, grozno a ne?
Žaga za živo mejo npr. je “industrijska” daljšega meča od 82cm ni, Stihl, pa da bo spet za 30 let mir, pa da se z dolgim mečem hitr nardi.