Motivacija za hujšanje in kako začeti? Nasveti prosim…
Tako je 3 mesece- 5 dni na teden “post” oziroma samo voda-kava suhe slive, dva dneva na teden pa zmerna hrana z izbanimi živili, brez kruha, testenin…… Ni nujno da sta bila ravno čez vikend dneva z redno prehrano. Tri mesece tako. Ohranjam nekje 3. leto brez težav.
Sedaj jem 2 kuhana/ripravljena večja obroka na dan, mi popolnoma zadostuje, vmes pijem tekočino ( voda, kava), vsa hrana je brez kruha, oziroma občasno doma spečem sama kruh brez kvasa, pa brez industrijsko predelanih žitaric za zajtrke, ipd, nobenih testenin, riža, večinoma ribe, od mesa ne jem svinjine, najraje kakšna jetrca pa piščanec – ne ravno file, temno meso tudi s kožo, pa zelenjava ( cvetača, sveža paprika, paradižnik, bučke, solata- najraje pečene paprike v pečici ali na žaru s feta sirom, začimbami, cvetačo in arašidi napirmer, pa malo olivnega olja čez). Od sadja samo jagodičevje, melone, ananas, pomelo in lubenico. Lačna nisem nikoli, nikoli tudi tečna 🙂 Testo za pico naredim iz cvetače naprimer in ja jo obložim tudi s pršutom, pa sirom, svežim paradižnikom, svežo baziliko. Taka pica je moj fast food. Pršut pa edina suha mesnina, ki jo še sedaj jem 🙂 Nobenih hrenovk, salam, klobas, paštet, industrijskih mesnih konzervnih namazov. Tune iz konzerve ne jem, jem pa sardine skuše iz konzerve.
Oreščki ( nesoljeni ) in stara žita, kot so kvinoja, bulgur, pa kuskus. Za sladico temno čokolado, datlje, suhe slive, pa seveda sladoled z manj cukra ( od Leone linija mi je dobra). Od ogljikovih hidratov leča, fižol, čičerika; pa ovseni kosmiči ( skuham na vodi pa dodam suho sadje za zajtrk napirmer). Soje se izgibam.
Od alkohola sedaj občasno samo kak kozarček dobrega belega ali rdečega vina – nekje 1x na 14 dni, če je družba, nobenega drugega ( ne penin, žganih, koktejlov, ne raznih bolj ženskih pijač ala Hugo -cuker, ne piva). Alkohol ima lahko zelo veliko skritih kalorij, sploh kakšni koktejli z raznimi cukrastimi sirupi in dodanim trsnim sladkorjem; alkohol v njem zelo napihne telo in se začneš redit predvsem v trebuh (kvasovke).
Hope it helps 🙂
[/quote]
Super, če deluje pri tebi, ampak za večino ljudi pa tak način niti slučajno ni vzdržen.
3 mesece si jedla samo 2 dni na teden? Sploh ne bom komentirala. Za posameznika, sploh pa za posameznika z zgodovino prehranskih motenj, je tole strel v koleno.
Komentirala bi samo tvoja stara žita. Omenjaš kvinojo, bulgur in kuskus. Nobeno od teh ni žito. Kvinoja je metlikovka, bulgur in kuskus sta pa oba narejena praviloma iz pšenice, občasno dobiš še iz pire in še redkeje kamuta, na noben način pa to ni vrsta žita. In pšenični kuskus ali pa bulgur se od testenin ne razlikuje ravno veliko.
Sem vedela, da se bo ena spustila v ta stavek. To ni nobeno odrekanje, vsak zdrži brez hrane en dan, pa kako super se počutiš naslednji dan! Zame je odrekanje, da se nečemu opoves na dolgi rok, ni to odrekanje, če vem da bom čokolado pojedla čez dva dni. Tudi zelenjavni dan je cool, Evo včeraj, jajcna omleta s sparglji brez moke seveda za zajtrk, kosilo segedin, za večerjo pa kašno sadje, prigrizki pest oreškov . .. Itd… Le sladkarij ni in oh. Z lahkoto.
Super, če deluje pri tebi, ampak za večino ljudi pa tak način niti slučajno ni vzdržen.
3 mesece si jedla samo 2 dni na teden? Sploh ne bom komentirala. Za posameznika, sploh pa za posameznika z zgodovino prehranskih motenj, je tole strel v koleno.
Komentirala bi samo tvoja stara žita. Omenjaš kvinojo, bulgur in kuskus. Nobeno od teh ni žito. Kvinoja je metlikovka, bulgur in kuskus sta pa oba narejena praviloma iz pšenice, občasno dobiš še iz pire in še redkeje kamuta, na noben način pa to ni vrsta žita. In pšenični kuskus ali pa bulgur se od testenin ne razlikuje ravno veliko.
[/quote]
Nikjer ne pišem, da je to “šimln za usšeh”. :). Vsako telo je unikat, vsakemu teles prija in deluje drugače 🙂
Lubica, ne zapenjaj se v detajle – meni je uspelo 25 kg sklatit in pridno vzdružujem brez lakote in nervoze in lakote, – tvoje zapenjanje v stara “žita”, koenckoncev, je tako nepomembno, no…. Upam, da ti uspe shujšat – ti privoščim. -vem kako je to težko :)))))
Živjo punce,
najprej hvala za vse napisano in nasvete. Post pri meni zaenkrat ne pride v poštev, morda poskusim kakšen lažji post kdaj med vikendom ali ko bom dlje časa doma (imam precej nizek pritisk in post sem že poskusila – nisem se OK počutila…), bo pa to nekakšen post “po moje”, torej tudi s kakšno surovo zelenjavo ali zelenjavno-sadnim smoothiejem.
Sama sem krepko razmišljala, odkar sem “javno” objavila svoj problem in se odločila, da bom delala majhne korake (hvala uporabnici baby steps!) in ne kar takoj nekaj drastičnega, mislim da bom edino tako lahko uspešna in dosegla nazaj svoje normalne kilograme oz. postavo.
Torej, za začetek sem se odločila, da kot v starih časih zjutraj jem sveže sadje in se potrudim spit navadno črno kavo brez sladkorja in mleka (sem jo bila že vajena) ali še raje, zeliščni čaj. Vedno ko sem zjutraj jedla sadje, sem se počutila fantastično.
Za malice v službi si bom privoščila solate (imamo doma na vrtu ogromno) s kakšnim dodatkom (košček piščanca, konzerva male tunine, par koščkov sira, sir za žar, ..) in če bo mesni dodatek, si bom poleg privoščila tudi malo kruha (tudi domač, pečem ga sama). Torej, sadje za zajtrk in zdrave malice.
Popoldne pa nameravam doma pojesti kar pač bo, a v zmanjšani količini, poskusila bom tudi urediti, da če bo npr. solata, meso in krompir, bom jedla le solato in meso ali solato in krompir (če vse to mešam skupaj, me tišči v želodcu – neprijeten občutek), potem pa se bom nabrcala v zadnjico in šla vsaj na sprehod za pol ure, toliko, da uvedem nekako gibanje nazaj v življenje.
Zvečer pa potem kakšen jogurt (navadni, sadnega ne maram) ali par žlic skute,.. In kakšen čaj (brez sladkorja, seveda).
Tako nekako sem si začrtala, začela sem danes – res je treba glavo prečistit. Meni je pomagalo tudi, da sem si prebrala tri knjige, ki me motivirajo za zdravo življenje (ena od njih je “Kako se znebiti celulita”, druga je “Mrha koščena” – ki me motivira za sadni zajtrk, življenje brez kave in solato za malico, tretja pa je “Serviraj za zmago” – ki me tudi zelo zmotivira (če Novak Djokovič ne pije kave in ne jemlje kofeina, razen na mečih, potem ga tudi jaz ne rabim, ane 😀 )…
Se javim še kaj 🙂
tak plan je garantirano obsojen na propad, ker boš samo od kupa zelenjave in minimalno beljakovin LAČNA in boš slej ali prej popustila ter se konkretno najedla.
sprobano na lastni koži.
to je low fat low calorie low carb dieta, katere se nihče ne drži dolgo. na začetku boš na hitro izgubila tiste tri kile, ki ne bodo špeh, ampak zaloge glikogena in vode v telesu, pol pa se ti bo vse skup ustavilo, ker bo šlo telo v špar način.
če se greš low fat low calorie dieto, moraš vključit dosti kompleksnih ogljikovih hidratov, ki te bodo nasitili za dalj časa in absolutno vsaj 3 če ne več obrokov na dan.
če pa misliš skenslati ogljikove hidrate, pa moraš v prehrano vključiti dovolj beljakovin in ogromno zdravih maščob, ki ti spet dajo občutek sitosti za dalj časa in zmanjšat obroke (brez vmesnih prigrizkov)
tak plan je garantirano obsojen na propad, ker boš samo od kupa zelenjave in minimalno beljakovin LAČNA in boš slej ali prej popustila ter se konkretno najedla.
sprobano na lastni koži.
to je low fat low calorie low carb dieta, katere se nihče ne drži dolgo. na začetku boš na hitro izgubila tiste tri kile, ki ne bodo špeh, ampak zaloge glikogena in vode v telesu, pol pa se ti bo vse skup ustavilo, ker bo šlo telo v špar način.
če se greš low fat low calorie dieto, moraš vključit dosti kompleksnih ogljikovih hidratov, ki te bodo nasitili za dalj časa in absolutno vsaj 3 če ne več obrokov na dan.
če pa misliš skenslati ogljikove hidrate, pa moraš v prehrano vključiti dovolj beljakovin in ogromno zdravih maščob, ki ti spet dajo občutek sitosti za dalj časa in zmanjšat obroke (brez vmesnih prigrizkov)
[/quote]
Sadje in zelenjava so kompleksni OH.
In tole sploh ni low calories prehrana, je čisto normalna, ali pa ne bereva istega prispevka.