Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem Motorna olja Olma.

Motorna olja Olma.

Ima kdo izkušnje z motornimi olji Olma?Ker jih proizvajajo oz. pridelujejo,predelujejo ali kakorkoli pač že,v Sloveniji.Pozna kdo koga,ki je tam zaposlen?Namreč,ko bi bil moj avto starejši bi olje in filter rad sam menjaval,pa bi se točno pozanimal za specifikacije za moj avto in to bi najbrž najbolje vedeli tisti v proizvodnji olj.Meni sicer v navodilih za uporabo piše,ampak je en cel kup oznak,za viskoznost so pa napisane naslednje 5W30,10W40 ali 5W20.Na servisu pa mi točijo Castrol Magnatec 5W40 c3,torej v knjigi ni predpisane te viskoznosti.Vem pa,da je viskoznost odvisna od temperatur ampak bolj natančno nisem seznanjen.Zato bi,preden bi sam menjal,povprašal kakšnega strokovnjaka,ki so mu motorna olja zelo blizu.In bi se natančno pozanimal,navedl bi mu tip avta,oz. moč motorja,kubaturo,da je bencinski,pa še knjigo z navodili bi mu pokazal,potem bi mi pa on poleg viskoznosti svetoval še glede ostalih oznak,da bi bilo olje povsem primerno za moj motor.

po moje so dobre k vsako drugo. odvisna je cena 🙂

Pa kdo pozna koga,ki je zaposlen tam?

Dej no, lepo te prosim! Nimajo se časa na Olmi ukvarjat še s tabo in tvojim inštruiranjem. Poleg tega ti seveda ne bodo predpisovali nekaj za kar je pristojna tovarna, ki izdeluje tvoj štirikolesnik in njegov motor. Raje zapiši kaj imaš, pa da vidimo!
Če ti res knjižica z navodili dopušča olja od 5W20 do 10W40, potem 5W40 vse to tudi pokriva. A če ti res dopušča olje s tako nizko viskoznostjo, kot je 5W20, (ki ga zahtevajo le tehnološko najnovejši motorji, saj takšno olje v običajnih strojih poveča porabo olja) potem je sintetično olje viskoznosti 5W30 verjetno najbolj primerno.
Imaš kakšnega malolitražnega dizelskega Fordissima?

Fordissima?Misliš Forda?Ne,Mazdo2 3 leta staro,bencinar,1350 ccm,63 kw.Zakaj naj mi nebi svetovali,a morda nimajo tudi trgovine zraven?Ker sigurno bolj zaupam tem nasvetom kakor pa prodajalcem v trgovini z avtodeli.Tam imajo širok spekter različnih stvari in šolo imajo trgovsko.Sigurno se bolj spoznajo tam kjer jih proizvajajo.

Aja,če bi kupil njihov izdelek bi mi morali tudi svetovati.

Sicer pa v knjižici priporočajo motorno olje Mazda Dexelia.Katera firma to proizvaja,Total?Ni pa rečeno,da je to olje kot znamka tudi najbolj kakovostno,jaz bi svojemu privoščil najbolj kakovostno.Razen kakšnega hudega za kakšne športne,npr. Porscheje,Ferrarije nebi reskiral.

No, saj sem vedel! Fordissimo by Mazda, le da ni dizel ampak bencinar.
V knjižici imaš prav gotovo napisano Fordovo normo, ki naj bi jo imelo olje. Zgleda pa nekako takole:
M2C-912/913 A/B

Zakaj so pa cene med istimi motornimi olji tako zelo različne?V Merkurju je Castrol Magnatec 5W40 c3,liter manj kot 9 eur,sem danes v Mercatorju gledal olje z istimi oznakami,4 litrska kantica,53 pa še nekaj centov.Sem delil s 4 pa liter pride več kakor 13 eur,v Eurotonu pa je cena za liter tega olja 14,70 eur.No na servisu mi ga računajo liter po 15,75.Je ta v Merkurju kakšen ponaredek ali kje je fora,da je toliko cenejši?

Vsa motorna olja na svetu izdeluje nekaj v glavnem ameriških naftnih korporacij. Firme kot so Castrol , samo zakupijo določen del proizvodnje pri velikem podjetju, ki jim ga dobavi pod njihovo blagovno znamko. Ali ga pa oni v svojo embalažo zapakirajo Vseeno je, katero olje vliješ v motor, ker je vse isto. Noben proizvajalec ni pogruntal neke svoje revolucije. Vsi kopirajo drug od drugega in rezultat je temu primeren.

raptor,
v Olmi imajo tudi industrijsko trgovino kjer boš zvedel vse o njihovih oljih. Pri nas so njihova olja že 8 let v vseh avtomobilih in kamijonih, pa zaenkrat nobenih problemov.

Zastava 101,
To je res o velikih oljarskih znamkah. Čisti primer v evropi greš na stan http://www.bp.com med produkti klikneš motorna olja označiš slovenija in te lepo vrže na http://www.castrol.com. 1+1 =2 BP proizvaja Castol. No saj je tudi Olma do nedavnega proizvajala in polnila Valvoline. Zdaj pa to počne pod svojo znamko.
V teh časih pa ni popolnoma vseeno kaj vliješ v motor, ker proizvajalci varčujejo in za motorna in industrijska olja uporabljajo slabša bazna olja in manj aditivov. Standardi so pa itak tako široki da teško ven padejo.

LP

Malo pozno porajtal,pa vseeno,hvala Mirko.

New Report

Close