Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis možgani

možgani

Naš profesor možganom v drugem sklonu vedno govori: možgan namesto možganov.
Vem, da je možganov prav, ampak ne vem, kako naj to zagovarjam. Jaz pač ‘čutim’, da je to prav, ne znam pa razložit.

(primer: zadnji del možgan namesto zadnji del možganov)

čeprav mislim, da bom raje modro tiho, ni se dobro s profesorjem kregat… 😉

Kot so mene učili, so možgani posebnost :))
Mislim, da je imel profesor prav… v drugem sklonu – možgan. Izgovarjaš, s poudarkom na a.

a ni to v neki povezavi s tem, da je ta samostalnik samo edninski in se sklanja samo v ednini, pa menda pljuča -pljuč in še nekaj jih je?

Zanimiva stvar:

SSKJ piše: možgani -ov m mn., rod. mn. tudi možgan (a) – to pomeni, da je možna tudi oblika “možgan”.

VENDAR: v pravopisu (ki je seveda precej novejšega datuma) piše samo še možgani – ov.

Se pravi, da se s profesorjem nima smisla kregat, ker bi težko dokazala svoj prav:-(

No, pa recimo študentki za tolažbo, da je rodilniška oblika “možgan” sicer dopustna, da pa njena raba peša in da, posledično, profesor definitivno ni in. Generacijski konflikt pač …
Lahko pa mu recimo namigne (potem, ko ji bo že vpisal oceno v indeks in ji indeks vrnil), da njegov žlahtni način izražanja kaže na njegove dolgoletne življenjske izkušnje. 🙂

He, he… Hvala za vse nasvete, ampak ker s tem profesorjem ne bom opravila letos, ampak ga bom prenašala vsaj do konca študija, bom razmislila o tem raje po diplomi.
Ali pa prek anonimnega mejla…
ampak glede nato, kako zelo ni ‘in’, verjetno spoh ne bere pošte na netu… 😉

Oboje je prav, zato je uporaba stvar okusa. O okusih pa se, kot vemo, ne prereka.

Zanimivo tole v SSKJ, jaz bi prisegel, da je “možgan” popolnoma narobe, in glede na SP tudi je. Vsekakor je oblika “možganov” veliko bolj priporočljiva (še posebej za kakšno maturo ali pa kontrolko iz slovenščine). Utemeljitev, ki je zanimala miško: možgani so MNOŽINSKI samostalnik moškega spola, zato se sklanjajo tako kot korak v množini:
korak-i
korak-ov
korak-om
korak-e
o korak-ih
s korak-i

možgan-i
možgan-ov
možgan-om
možgan-e
o možgan-ih
z možgan-i

Tudi jetra so množinski sam., le da srednjega spola.

New Report

Close