Možganska kap
Pozdravljeni
Pred nekaj urami so mojega sorodnika morali odpeljati v na nevrološko kliniko, razlog pa je najverjetneje možganska kap (predvidevam po simptomih). Zanima me kako to ponavadi poteka, in kakšne so šanse da se zgodi najhuje?
Rad bi se pripravil na najhuje
Lep pozdrav.
Ps. Opravičujem se za slovnične napake ampak sem pod stresom.
Vse je mogoce, od najhujšega, do najboljšega, celo do popolnega okrevanja. Odvisno tudi od starosti bolnika, do njegovega zdravstvenega stanja pred tem. V nekaj dneh bo jasno vec. Stanje po kapi se lahko v prvih dneh slabša, lahko se celo ponovi kap, lahko po kaksnem tednu začne iti na bolje. Bistvene so terapije kmalu po kapi, če kaže dober odziv in napredek, lahko pa je okrevanje zelo dolgotrajno.
Nedavno smo izgubili prijatelja, ki se mu je po enem letu ponovila možganska kap pri 55 letih (ni se pazil, ni redno jemal zdravil), neka druga bližnja oseba je pri 87 letih pa je po kapi solidno okrevala dokaj normalno živela… le malce opešala, kap se je ponovila po nekaj letih in je zaradi nje umrla. Spet druga oseba, kap pri 86 letih… ostala po kapi nepokretna mentalno pa povsem ok.
Ob priliki priporočam knjigo kap spoznanja, kjer zdravnica opisuje kako je sama dozivela možgansko kap že pred 40 letom, kako je doživljala bolezen, svetuje kako ravnati s takšnim pacientom. Ona je potrebovala za okrevanje 8 let, da se je vrnila na delo kot zdravnica.
podpis.
Drgač pa,če je že na nevrološki je že precej ven iz nevarnosti. Pregeldali mu bodo žile,tako z ultrazvokom kot z CTA (s kontrastnim sredstvom). Obvezno bo dobil močna zdravila proti strdkom.. pa pod nadzorom bo. Vsekakor je dobro da je že tam na nevrološki,če se kaj ponovi in zakomplicira je v dobri oskrbi.