Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Možno dedovanje po (ne)sorodniku?

Možno dedovanje po (ne)sorodniku?

Moja mama se je po smrti mojega očeta ponovno poročila. Očim me ni nikoli uradno posvojil. Mama je umrla in po njej sva z očimom dedovala vsak svoj delež. Zdaj je tega že nekaj let in očim je popolnoma oslabel. Delno tudi izgublja razsodnost. Vsa skrb zanj je na mojih plečih, vključno z njegovim materialnim vzdrževanjem, saj čeprav je finančno preskrbljen, ne zna več delati z denarjem, ne zna uporabljati bančnih kartic,…… Tako se je večina njegovih stroškov prevalila na moja “pleča”. Vem, da nisem v vrsti za dedovanje, vendar me vseeno zanima, če lahko po očimovi smrti prijavim kakršnokoli terjatev na njegovo zapuščino. Sam se namreč tudi komaj prebijam, saj imam brezposelno ženo, kasneje pa bodo vse dedovali očimovi sorodniki, ki so ga zadnjič obiskali 7 let nazaj…… Očima ne želim obremenjevati s finančnimi zahtevki, saj se mi zdi taka stvar neokusna….

Pozdravljeni,

žal bo v situaciji, ki jo opisujete, vrnitev vaših stroškov odvisna od dobre volje očimovih zakonitih dedičev. Sicer obstaja tudi možnost tožbe zoper dediče za ugotovitev obstoja in poplačilo vaših terjatev, vendar so tovrstni postopki dolgotrajni, vso dokazno breme pa bo na vaših plečih, zato bi bilo mnogo enostavneje zadeve urediti vnaprej, npr. s pooblastilom za urejanje očimovih upravno-pravnih zadev, med drugim tudi za dvigovanje denarnih sredstev z njegovega računa ipd., s prevzemom skrbništva nad njim,… o možnostih, ki jih imate, se pozanimajte na najbližjem centru za socialno delo.

Lep pozdrav!

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close