možnosti za invalidnost – invalidnino
Od poškodbe pred dvema letoma mi odmirajo mišice na nogi (spodnji del), ker je poškodovan živec, ki prehranjuje te mišice. Kakšno življenje ter bolečine imam tukaj sedaj ni pomembno, me pa zanima, ali imam možnost ob teh zadevah dobiti status invalida, invalidnino? Ostal brez službe, dohodkov, omejen v gibanju, lečeči zdravniki pa si me samo podajajo med sabo ter čakajo, če se zgodi čudež sam od sebe, stanje pa se samo slabša. Noga tanjša (suha) bolečine, vedno večki pritisk v goleni (očitno so že prizadete tudi vene)…Nihče mi ne prisluhne – kaj naj storim, saj me psihično ter fizično ubija takšno status quo stanje.
Pa lepo prosim ne samo zakone nanizat, prosim tudi pisano besedo po domače- kam se obrniti ter kakšna je pravica.
Hvala
Spoštovani,
Pravica do invalidske pokojnine je pogojena z obstojem invalidnosti zavarovanca in nekaterih drugih pogojev, določenih v zakonu. Obstoj invalidnosti ugotavlja invalidska komisija Zavoda.
Invalidnost je podana, če se je zavarovancu, zaradi nastalih sprememb v zdravstvenem stanju, ugotovljenih po zakonu, ki jih ni mogoče odpraviti z zdravljenjem ali ukrepi medicinske rehabilitacije, zmanjšala zmožnost za:
-zagotovitev oziroma ohranitev delovnega mesta oziroma
-poklicno napredovanje.
Na vprašanje ali je pri vas podana invalidnost vam ne moremo odgovoriti, saj za take ocene nismo pristojni. O navedenem odločajo invalidske komisije, ki imajo ustrezno znanje za takšne presoje.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.