Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija mreža in ADSL… težave

mreža in ADSL… težave

Pozdravljeni,

kupil sem 2 mrežni kartici in petportni switch, da bi povezal 2 računalnika. Na prvem že imam adsl povezavo z netom (win XP), ki kar lepo teče.

V ta rač. sem vgradil še en mrežni adapter, prav takega v drugi, starejši rač., kjer uporabljam win 98se.

Povezava od modema do prvega rač. (ki bo server) poteka s cross kablom (tak je potreben zaradi tipa adsl modema). Drugo mrežno sem z navadnim UTP kablom vezal na switch. Drugi port switcha pa na mrežno v drugem rač.

TCP/IP na serv. sem nastavil na 192.168.1.1., na drugem pa 192.168.1.2 ter prehod 192.168.1.1. Ime skupine je enako na obeh mašinah. Upam, da je do tukaj vse pravilno? Na win 98 sem instaliral se ADSL clienta s cd-ja od siola.

Na xp-jih je nastavljeno, da se lahko drugi uporabniki prek njih povezujejo z netom.

ping deluje le na 192.168.1.1, obratno pa ne.

Kaj še lahko poskusim? Vse živo sem že probal, a mreža ne deluje, čeprav na XP-jih javi, da je 100 Mbitna povezava vzpostavljena.

Poskusil sem tudi direkt povezavo (brez switcha) na drugi rač. V tem primeru net deluje. Očitno je torej z win98 vse v redu…

Pozdravljen

mogoce pa problem lezi v switchu. Ali si ga mogoce pozabil skonfigurirati? :>

LP

Router

V kakšnem smislu? Kako naj bi ga konfiguriral? Mar se obnaša drugače kot hub?

Jah … za tele home switche res ne bi vedel (gotovo jih ni potrebno nastavljat), kaksne vecje/boljse pa je zagotovo treba (kaksne Ciscote) in DA, se obnasajo drugace kot hubi (vsaj ti slednji)

LP

Router

Iztok zdravo!

Najprej na windows xp mašini pojdi v cmd (start – run – cmd)
in odtipkaj ping 192.168.1.1

potem na win 98 mašini pojdi v command (start run command)
in odtipkaj ping 192.168.1.2

če ti to dela ok gremo dalje

Na win xp odtipkaj ping 192.168.1.2
na win 98 pa ping 192.168.1.1

kaj ti javlja ??

Pa še v switchu poglej če ti gori lučka (led dioda) od kabla, kamor imaš
vtaknjen kabel od mašine xp in od mašine win 98

Pa seveda če ne gori, pretakni kabla na switchu na npr. port 2 in port 3
možno je da je port 1 t.i. uplink port (za povezavo z drugimi napravami), ali imaš
pa premaknjeno kako stikalo na switchu??

Potem pa napiši nazaj do kam si prišel ??

lp

Tipično so tudi dražja stikala (=switchi) nastavljena na plug and pray.

Vse to sem že poskušal, a mreže s tem switchem nisem uspel vzpostaviti. Potem sem računalnika povezal s cross kablom in mreža je bila v hipu vzpostavljena.

Da bi internet deloval še na drugem računalniku, sem instaliral Sygate 4.0 (server na XP, clienta na 98). Pa ni uspelo…

Ali obstaja še kak drug proxy program, s katerim bi sedaj vendarle uspel uporabljati net na drugem računalniku?

Ne rabis nobenega proxija, modem daj na switch, prav tako oba PCja in se z vsakim loceno povezuj na internet. Siol omogoca z istim uporabniskim imenom do 4 istocasne priklope z enega modema. Seveda to velja, ce nisi zaprosil za fiksni IP.

v xp-jih si napravi disketo za povezavo nato pa jo zazeni v win 98.
xp brez diskete ne prepozna drugih windowsov.
skonfiguriraj na win 98 kot zelis in mora delat

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close