mreža?
Najprej en lep pozdrav in zahvala predvsem Zoranu in Klemenuxx za obširne odgovore na moje prejšnje vprašanje. Res je nismo vsi taki mojstri, a ne Tjaša…no sam tolk …. mislim pa da nas je vseeno vedno več k znamo še kej druzga kot le klikat je pa tu predvsem najbolj važna kilometrina:)… še posebno če si samouk.
No moje vprašanje je pa zdej sledeče …Kako z najbolj soft varianto spravt v mrežo
tri PCje ? mogoče sam to še….baje da se dobi en vmesnik kot npr. router oz po velikosti podoben …pa je kao že server …ne vem , sem v tej stvari lajk zato naj vam ne bo smešno če sem kako ustrelu …rad bi slišal mneja tistih ki se v to mal bolj spoznajo… pozdrav pa lep dan vsem.
S.
Poglejmo eno varianto: na neko mašinco, lahko starejšo – a zanesljivo naj ti kak linux guru instalira vse potrebno za linux server. Potrebuješ primeren hub, 4 mrežne kartice (eno 10 Mbit za net in 3 100 Mbitne za mrežo).
Zadevca lepo dela. Vsak uporabnik je lahko na netu neodvisno od drugih. O dodatnih variantah, ki jih podobne rešitve ponujajo, bo pa gotovo več napisal Klemen.
Če rabiš samo 3 računalnike, da se vidjo med sabo ne rabiš sploh nobenega serverja.
Najbolj simpel varjanta je z koksialnim kablom, samo ne vem, če dans to
še kje dobiš. Tu samo povežeš vse tri računalnike, na koncu postaviš terminatorje, nastaviš netbeui protokol (ki je za zaprte majhne mreže čisto zadovoljiv) in maš mrežo.
Če imaš utp kable, potem rabiš pa še hub.
Mreža koaks, je najbolj poceni, če imaš še stare kartice, ki to omogočajo, novih skorajda ni, vse na UTP
pomeni, v vsak računalnik utp kabel in na Hub
1m kabla 100 Sit
hub 5 port 12.000 sit
potem pa microsoft internet sharing,
če pa imaš ISDN router z 4 utp priključki cena 120.000 tukaj huba ne rabiš.
ADSL router cena najcenejše 65.000 ampak rabiš še HUB.
to so opcije, ki jih lahko izbiraš, samo mroaš povedati, še kaj več.
primož
Živjo.
Upam, da vprašanje leti na 3 pc-je in ADSL povezavo.
Definitivno potrebuješ naslednjo opremo:
– varianta A:
– ADSL router (najcenejši cca. 35.000 SIT) (že ima UTP kabel), lahko ima
pa tudi vgrajen HUB ???
– vsak PC mora imeti svojo mrežno kartico (LAN)
– 1 kos. HUB – 10 Mb cena cca. 6-10.000 SIT
– 3 x UTP kabel (dolžina odvisna) od razdalje PC do HUBA
————————————————————————————————————
vse skupaj cca. 50.000 SIT
– varianta B
– HUB – cena ista kot zgoraj
– 4 mrežne kartice (LAN)
– 3 x UTP kabel (kot zgoraj)
– Proxy program (dober je WinRoute) (mislim da je free za doma ???????),
nisem pa 100%
—————————————————————————————————-
cena cca. 25.000 SIT
Za instalacijo cca. 4 ure dela (vmes računaj malico, kavo)itd…
lp
ps. ne biti hudi na mene, ampak ne priporočam BNC kabla, je pa
varianta z BNC cenovno skoraj ista kot varianta B (kabel, konektorji,
T členi in BNC zaključni člen), ampak čez nekaj časa težave,itd…
torej mi ne preostane druzga kot router + hub….mrežne pa že imam sicer sem provu najprej z dvema pc-jema in tri mrežne ….se pa razume da hočem na vseh dostop do ADSL-ja hvala za nasvet
Kaj pa varianta B, ki sem jo napisal – brez routerja ??
samo hub in mrežne kartice ???
Če se boš lotil mreže, pol si že kar na dobri poti…da postaneš mojster seveda.
Mi imamo 5 računalnikov v mreži, vsi dostopamo do interneta prek ADSL-a, namesto routerja imamo en staaaar računalnik, ki nam služi kot server (linux varianta). Je pa res, da včasih mal dol pade, ampak še vseeno bolj zanesljiv kot windows mreža.
hmmm je pisal/pisala:
>
> Če rabiš samo 3 računalnike, da se vidjo med sabo ne rabiš
> sploh nobenega serverja.
> Najbolj simpel varjanta je z koksialnim kablom, samo ne vem,
Ne koaksa! Preveč časa in denarja je bilo že zapravljeno zaradi odkrivanja razlogov za nedelovanje. Rajši takoj dati tistih nekaj jurjev in kupiti hub/switch in imeti bolj stabilno omrežje.
Forum je zaprt za komentiranje.